Sari direct la conținut

Eckstein-Kovács Péter: Demersul anti stat de drept al PSD si ALDE nu ar trebui sa se bucure de sprijinul UDMR/ Statul de drept este cel care apara si minoritatile nationale

HotNews.ro
Peter Eckstein Kovacs, Foto: Rompres
Peter Eckstein Kovacs, Foto: Rompres

Unul din reprezentantii influenti ai UDMR, Eckstein-Kovács Péter , afirma intr-un interviu pentru HotNews.ro ca UDMR nu ar trebui sa sprijine in Parlament modificarile la legile justitiei si acuza faptul ca liderii Uniunii ar fi facut un troc cu PSD si ALDE. In opinia sa, conducerea UDMR ar fi negociat sprijinul pentru legile justitiei la schimb cu infiintarea liceului romano-catolic din Targu Mures. Eckstein-Kovács Péter atrage atentia ca la protestele de duminica din Cluj ies numerosi maghiari care se declara impotriva sprijinului dat de UDMR impotriva legilor justitiei.

Rep: Cum comentati faptul ca UDMR sustine majoritatea PSD – ALDE la votul privind legile justitiei?

Péter Eckstein-Kovács: Cred ca exista o intelegere de sprijin parlamentar intre PSD, ALDE si UDMR. Conducerea UDMR-ului a gasit de cuviinta sa testeze acest sprijin, chiar daca mie si multor maghiari din Romania ni se pare ca acest pachet legislativ este unul care aduce atingere independentei justitiei si nu ar trebui sa fie sprijinit.

Rep: Care ar fi termenii acestei intelegeri, ce ar avea de castigat UDMR?

EKP: Exista o initiativa legislativa care ar acorda Parlamentului posilibitatea de a infiinta prin lege unitati de invatamant. Asa s-ar rezolva problema licelului romano – catolic din Targu Mures. Doleanta este legitima si de sprijinit dar nu prin aceasta metoda. Chiar daca PSD ar vota aceasta initiativa cred ca Curtea de Conturi va avea un cuvant de spus.

Rep: Dar care este problema ca UDMR isi atinge obiectivele la schimb legile justitiei?

EKP: Legitimitatea si bazinul electoral al UDMR in buna masura nu urmareste discutiile de altfel contradicatorii referitoare la legile privind justitia, in schimb este foarte interesata de soarta acestui liceu din Targu Mures. Probabil ca punand in balanta din punct de vedere electoral cele doua chestiuni, s-a decis ca e mai bine sa fie sprijinite aceste initiative PSD-ALDE in schimbul acestui troc.

Eu sunt de parere ca o organizatie a unei minoritati nationale, in afara faptului ca apara interesele comunitatii pe care o reprezinta, trebuie sa fie in fruntea tuturor demersurilor care fac o tara mai democratica si care fac ca domnia legii sa fie plenara. Ca atare, cred ca demersul anti-stat de drept al PSD-ALDE nu ar trebui sa se bucure de srpijinul UDMR-ului.

Rep: Cati impartasesc in UDMR punctul dvs de vedere?

EKP: Nici pe departe nu sunt o voce izolata, cand se iese in Cluj duminica seara la manifestatie intalnesti o gramada de voci care vorbesc maghiara. Cert este ca s-a luat o decizie politica, cred ca multi sunt neutri sau nu sunt interesati din pacate, dar cei care isi formuleaza un punct de vedere sunt majoritar contra acestui sprijin dat de UDMR legilor justitiei. Poate ca cineva face un sondaj, eu asa vad.

Rep: Ce risca UDMR acordand acest sprijin parlamentar pentru adoptarea legilor justitiei?

EKP: Risca o decredibilizare din partea electoratului interesat de soarta statului de drept si contribuie la incercarile de dezmbembrare a statului de drept din Romania ceea ce nu poate sa duca decat la consecinte negative in ceea ce priveste maghiarii din Romania. Statul de drept este cel care apara si minoritatile de toate felurile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro