Eco Tic estimeaza ca 8.000 de elevi vor participa la programul de educatie ecologica Verdis
Asociatia Eco – Tic estimeaza ca 8.000 de elevi vor participa la programul de educatie ecologica Verdis in care sunt incluse 20 de scoli din cinci orase mari. Participantii vor trebui sa colecteze cat mai multe deseuri electrice si electronice, intr-o competite cu mai multe etape si cu premii in valoare totala de 8.000 de euro. Proiectul incearca sa schimbe comportamentul utilizatorilor de echipamente electronice si mizeaza pe interesul tinerilor pentru competitii, a spus pentru Hotnews.ro, presedintele asociatiei, Valentin Negoita.
Programul Verdis, realizat impreuna cu Asociatia MaiMultVerde, va avea o prima etapa in care va fi aleasa o scoala castigatoare in fiecare din cele cinci orase (Bucuresti, Brasov, Cluj, Galati si Iasi)
Fiecare scoala va avea de parcurs mai multe etape:
* reciclarea cat mai multor deseuri de echipamente electrice si electronice in containerele oferite de Asociatia Eco Tic
* reciclarea unei cantitati cat mai mari de hartie si ambalaje de plastic, cu ajutorul unei firme de reciclare din localitate
* o campanie de informare cat mai eficienta pentru populatia din localitate, fiecare scoala utilizand propriile resurse si cat mai multa creativitate.
La sfarsitul acestei etape, prin centralizarea rezultatelor, se va stabili scoala castigatoare din fiecare oras. Fiecare scoala finalista va primi la sfarsitul acestei etape o sponsorizare de 1.000 euro. Cele cinci scoli finaliste vor intra intr-o noua competitie, de data aceasta inter-judeteana. Castigatorul primei etape va fi anuntat pe 5 aprilie.
Fiecare scoala va avea pentru aceasta etapa secunda de indeplinit doua obiective: crearea unui Caiet Verde al scolii, pe de o parte, si organizarea unei actiuni de ecologizare sau plantare de o zi, pe de alta parte. La final, se va acorda un premiu (o noua sponsorizare de 3.000 de euro) scolii castigatoare. Evenimentul final va vaea loc pe 7 iunie. Seful Eco Tic a precizat, referitor la premii, ca nu se aloca bani lichizi in proiect, ci premiile vor consta in sponsorizarea costurilor legate de intretinere a scolilor (sunt vizate alternative de economisire a energiei electrice si apei).
Efectul program e dificil de anticipat acum „Este greu de estimat in acest moment cantitatea finala de deseuri colectate. O prima evaluare va fi facuta la sfarsitul lunii martie. Nu cantitatea de deseuri este prioritara in acest proiect, ci exercitiul de constientizare si de schimbare a mentalitatilor. Pornind de la studiul ECO TIC-Dedalus realizat in octombrie 2008, care arata ca circa 68% din gospodarii nu stiu ce sa faca cu deseurile, am considerat ca este esentiala informarea si educarea cetatenilor in privinta protectiei mediului si revalorificarii resurselor”, a spus Valentin Negoita.
Dar ce i-ar putea motiva pe tineri sa participe la program, tinand cont ca multi romani nu consdiera important sa incerce protejarea mediului? Negoita spune ca motivatia nu este una materiala si mizeaza pe faptul ca tinerii sunt deschisi la noile tendinte si vor fi stimulati si de ideea de competitie.
Eco Tic este asociatia non-profit a producatorilor si a distribuitorilor de echipamente electrice si electronice infiintata in aprilie 2006, care preia de la membrii sai responsabilitatile legale privind colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea DEEE. Anul trecut asociatia a colectat 9.000 de tone de deseuri, fata de 400 in 2007 si a extins infrastructura de colectare, de la 100 de containere, la 345.