Economia de energie: nu există metode universal valabile, nici „mituri”
Știrile alarmante despre prețurile scandaloase ale energiei în iarna ce vine pun tot mai multă presiune pe familii. Așa că e bine să nu vă luați după toate „miturile” și să vă concentrați pe metode cu adevărat eficiente.
„Spălatul vaselor la mașină este mai scump decât cel manual”
Nu există totuși un răspuns universal valabil cu privire la metoda mai convenabilă. Consumul de apă și energie electrică al mașinii depinde de mai mulți factori – eficiența energetică a aparatului, programul ales și gradul de încărcare.
Așa că sfatul este să faceți economie în metoda pe care veți să o folosiți.
La mașină alegeți un program „eco”, așteptați să fie cât mai plină și nu risipiți apă cu prespălarea.
Spălând de mână, este mai bine să clătiți întâi vasele. Și să folosiți un bazin de chiuvetă cu dopul pus ca să nu rispiți apă.
„Cana pentru fiert prea plină nu risipește bani”
Este o greșeală – orice cantitate de apă încălzită inutil costă bani. Așa că e bine să încălziți doar câtă apă vă este necesară. Iar majoritatea cănilor electrice au gradații care arată cât să le umpleți, în funcție de cât ceai sau cafea vreți să faceți.
„Aparatele nu consumă energie când nu funcționează”
Chiar și când nu este folosit, un aparat branșat la priză primește energie – deci costă bani. De exemplu, televizorul este pregătit permanent să primească semnal de la telecomandă.
„Termostatul reglat la temperatură mai mare va încălzi casa mai repede”
Nici vorbă – nu va avea niciun impact asupra vitezei de încălzire. Reglând la 20 de grade, încălzirea va funcționa până va fi atinsă temperatura.
Mutând reglajul la 25 de grade ca să încălziți „mai repede”, centrala tot va funcționa la capacitate și timpul până se va ajunge la 20 de grade va fi același. Încălzirea va fi oprită doar când se va ajunge la 25 de grade în locuință, temperatură de care mai mult ca sigur nu veți avea nevoie.
„Reglarea unei temperaturi mai scăzute toată ziua economisește bani”
Nici aici nu e un răspuns unic. Cei mai mulți experți vor spune că este mai importantă izolația locuinței pentru economia de energie. Evident, cu cât se pierde mai multă căldură, cu atât mai scumpă va fi încălzirea.
Dar alții vor spune că încălzirea trebuie menținută tot timpul. Altfel există riscul de condens, ceea ce poate conduce la neplăceri și cheltuieli mai mari pe termen mai lung.
„Contoarele inteligente nu economisesc bani”
E drept, contoarele moderne nu economisesc bani singure. Dar vă pot da imaginea permanentă a consumului de energie în perioade anumite, așa că veți ști când ați consumat mai mult și de ce. Și fac posibilă facturarea consumului real, care se dovedește a fi o problemă tot mai acută.
„Gătitul la cuptor este cel mai ieftin”
Studiile arată că microundele sunt cele mai eficiente când este vorba de gătit. De exemplu, americanii au calculat că funcționarea unui cuptor timp de o oră pe zi costa acum câțiva ani 5 dolari într-o lună, iar a unui cuptor cu microunde – doar un dolar. Prețurile au crescut mult, dar raportul se menține.
Dar există și alte metode, dacă n-aveți cuptor cu microunde. Se poate găti în cantități mai mari, sau în vase de dimensiuni adecvate, prevăzute cu capace.
Surse:Mirror, Direct Energy