Sari direct la conținut

Economia Rusiei merge spre un „punct de ardere”, iar Vladimir Putin va fi nevoit să ia decizii majore, arată o analiză ISW

HotNews.ro
Economia Rusiei merge spre un „punct de ardere”, iar Vladimir Putin va fi nevoit să ia decizii majore, arată o analiză ISW
Vladimir Putin, la summitul BRICS Foto: SEFA KARACAN / AFP / Profimedia

Economia și efortul de război al Rusiei sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari, ceea ce va pune din ce în ce mai mult la încercare capacitatea președintelui Vladimir Putin de a continua pe termen lung acest război, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind conflictul din Ucraina.

Economia rusă este „în pericol de supraîncălzire”, a notat duminică și Washington Post, menționând că bugetele militare excesiv de ridicate ale Moscovei au alimentat creșterea economică într-un mod care a forțat companiile rusești să majoreze artificial salariile pentru a rămâne competitive în raport cu veniturile ridicate ale militarilor ruși.

Companiile din Rusia, forțate să majoreze enorm salariile

Șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a avertizat încă din această vară că forța de muncă și capacitatea de producție a Rusiei sunt „aproape epuizate”.

Întreprinderile private rusești se străduiesc să țină pasul cu salariile militarilor ruși și sunt din ce în ce mai mult nevoite să ofere salarii de câteva ori mai mari decât mediile tipice din industrie.

Această situație a apărut în condițiile în care autoritățile regionale ruse au majorat semnificativ bonusurile de la semnătură pentru militarii ruși cu contract cu scopul de a susține rata de generare de forțe de care are nevoie Rusia – aproximativ 30.000 de soldați pe lună.

Lucru ce subliniază faptul că Rusia nu dispune de o rezervă nelimitată de oameni și trebuie să țină cont din punct de vedere financiar și social de costurile tot mai mari ale refacerii pierderilor sale din război prin diverse modalități de generare de forțe de luptă.

Migranții sunt din ce în ce mai puțin o soluție

De asemenea, remarcă Washington Post. politicile stricte ale Rusiei în materie de migrație, în special după atacul din martie 2024 de la Crocus City Hall, au redus și mai mult rezervele de forțe de muncă a Rusiei și au amplificat fricțiunile economice.

Acest lucru s-a întâmplat cu atât mai mult cu cât migranții economici consideră din ce în ce mai mult Rusia drept un loc ostil și neatractiv în care să se mute pentru a munci.

Iar Putin încearcă să găsească un echilibru între satisfacerea electoratului său ultranaționalist pro-război, care are poziții extreme anti-migranți, și nevoia sa practică de a utiliza forța de muncă a migranților atât în sectorul economic, cât și cel militar, explică ISW.

Economia Rusiei merge spre un „punct de ardere”

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Putin consideră foarte probabil că lansarea unui alt val de mobilizare parțială sau introducerea unei mobilizări generale ar fi prea costisitoare pentru regimul său și, prin urmare, a recurs la eforturi de pseudo-mobilizare, care par să pună din ce în ce mai mult presiune pe economia rusă în aceste vremuri de război.

Apariția recentă a trupelor nord-coreene în Rusia și desfășurarea lor în zona de luptă din regiunea Kursk sugerează în continuare că întregul sistem de generare de forțe al lui Putin este foarte fragil.

Costurile susținerii războiului vor crește pe măsură ce Rusia continuă să „consume” oameni și echipamente pe linia frontului.

Resursele Rusiei sunt limitate, iar Putin nu poate gestiona aceste costuri la nesfârșit. Iar, economia Rusiei va ajunge la un punct de ardere.

Acest punct de combustie va provoca costuri mari pentru societatea rusă, ceea ce l-ar putea forța pe Putin să ia decizii majore cu privire la modul de finanțare a războiului sau să schimbe modul de luptă al Rusiei pentru a păstra stabilitatea regimului său, mai spune ISW în analiza sa.

INTERVIURILE HotNews.ro