Sari direct la conținut

Efectul schimbarilor climatice: Venus a fost odata ca Terra

HotNews.ro

Venus a fost candva acoperita de oceane la fel ca si Pamantul, afirma oamenii de stiinta intr-un articol care apare joi in revista “Nature”. Aceasta este una dintre concluziile expertilor de la Agentia Spatiala Europeana, dupa aproape un an de observatii facute de misiunea Venus Expres. Datele adunate au permis analiza cailor prin care clima si atmosfera celor doua planete au ajuns de la un inceput comun la diferentele enorme de astazi.

Venus si Terra sunt aproape gemene in ceea ce priveste masa si dimensiunile insa, daca ajungem sa privim la atmosfera si la temperatura suprafetei, acestea sunt cele mai indepartate planete.

Pe Venus s-au descoperit urme de apa si oamenii de stiinta spun ca Venus Expres a adus dovezi suficiente, in cea mai mare parte spectografice, ca in prima parte a existentei planetei aceasta era acoperita de cantitati insemnate de apa care formau oceane asemanatoare cu cele de pe Pamant. Acum atmosfera venusiana este in mare parte alcatuita din dioxid de carbon (CO2), iar la suprafata presiunea si temperatura de peste 460 de grade Celsius sunt mult mai ridicate decat cele de pe Pamant.

Cum s-a ajuns la acesta extrema?

In primul rand atmosfera a fost distrusa de catre radiatiile si particulele solare (asa-numitul vant solar) la care sa adaugat efectul de sera al dioxidului de carbon. Venus este lipsita de un camp magnetic precum cel al Pamantului ceea ce a lasat fara aparare atmosfera sa in fata vantului solar. Astfel particulele si radiatiile solare au spulberat hidrogenul, heliul si oxigenul din atmosfera venusiana si de la suprafata planetei. Ulterior, prezenta masiva a dioxidului de carbon in atmosfera a dus la o incalzire excesiva a climei.

Venus Expres a confirmat de asemenea prezenta fulgerelor pe planeta. Aceasta presupunere a fost mult timp considerata controveersata insa magnetometrul de pe Venus Expres confirma existenta fulgerelor venusiene, fara niciun dubiu.

“Intelegand influenta pe care incalzirea globala a avut-o asupra planetei Venus putem sa atenuam amenintarea acesteia asupra Pamantului”, a declarat ministrul britanic pentru Stiinta si Cercetare citat de BBC World Service.

Observatiile misiunii spatiale survin pe fondul discutiilor tot mai aprinse la nivel global despre incalzirea climei. Specialisti din toate tarile au elaborat in acest an, sub egida ONU, un raport alarmant asupra efectelor incalzirii globale.

Pamantenii au fost intotdeauna fascinati de cea mai apropiata planeta de Terra si, odata cu inceperea erei spatiale, peste 30 de vehicule spatiale au fost trimise in cercetare spre Venus. Prima a fost naveta Mariner 2 in 1962, iar sirul expeditiilor nu se va incheia cu misiunea agentiei spatiale europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro