Sari direct la conținut

Elena Lasconi, reacție dură după decizia BEC privind renumărarea voturilor: „Un abuz și un atac direct la procesul electoral și democrația din România” / USR va depune contestație la Curtea de Apel

HotNews.ro
Elena Lasconi, declarație de presă după numărarea voturilor. 25 noiembrie 2024. Inquam Photos/ Octav Ganea
Elena Lasconi, declarație de presă după numărarea voturilor. 25 noiembrie 2024. Inquam Photos/ Octav Ganea

Decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a renumăra voturile în alegerile prezidențiale, luată la solicitarea Curții Constituționale (CCR), reprezintă „un abuz și un atac direct la procesul electoral și democrația din România”, consideră lidera USR și candidata formațiunii în cursa pentru Palatul Cotroceni, Elena Lasconi, în prima sa reacție după anunțul oficial făcut de BEC joi seară.

„Este evident că ceea ce vedem acum este disperarea unui sistem care nu știe să piardă. Ei știu că noi suntem sfârșitul puterii lor și astăzi atacă fundamentul democrației, alegerile, votul oamenilor. Încearcă cu orice preț să submineze voința românilor. Este o tentativă clară de a manipula rezultatul alegerilor și de a adânci criza în instituțiile statului, în politică, fix acea neîncredere care a dus și la creșterea extremismului”, a declarat Lasconi, citată într-un comunicat de presă emis de USR.

„Le spun încă o dată: nimeni, niciun politician, chiar și numit la CCR, nu poate să aleagă președintele României. Președintele trebuie ales de români, prin vot”, a mai afirmat lidera USR.

Aceasta mai consideră și că decizia BEC de renumărare a voturilor „ridică o mulțime de suspiciuni”.

„În timpul operațiunilor de preluare, transport și desigilare a sacilor cu materialele electorale, dacă se constată că sigiliul a fost rupt anterior recepționării unui sac la sediul Biroului Electoral, acest aspect ar trebui consemnat în procesul-verbal, pentru că procesul va continua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, arată Lasconi.

„În plus, în decizia BEC nu este nimic menționat legat de filmarea procesului electoral, legat de observatorii independenți, nici măcar de membrii secțiilor de votare. Întreg procesul de renumărare va fi asigurat de un grup restrâns de oameni, fără niciun fel de transparență, spre deosebire de procesul normal de numărare a voturilor, care implică 150.000 de reprezentanți ai partidelor politice în secțiile de votare”, acuză lidera USR, în comunicat.

„Cum poate fi mai sigur un astfel de proces? Este evident că BEC vrea să creeze confuzie și haos. Renumărarea voturilor, decisă fără niciun fel de explicație din partea CCR, fără un sistem clar de transparență, fără participarea observatorilor independenți, nu face decât să demonstreze disperarea celor care vor să fraudeze procesul democratic”, a mai spus Elena Lasconi.

USR precizează că va contesta această „decizie abuzivă de renumărare a voturilor” la Curtea de Apel și că va sesiza, de asemenea, Comisia de la Veneția.

„Este datoria noastră, în aceste momente, să apărăm democrația. Trebuie să venim în număr cât mai mare la vot duminică. Votul nostru rămâne singura soluție pentru a pune capăt acestui sistem corupt. Oprim sistemul vechilor politicieni, oprim extremismul care vrea să ne scoată în afara Europei doar prin vot. Eu sunt aici să apăr democrația și chem toți românii alături de mine”, a conchis Elena Lasconi.

Curtea Constituțională a României a decis joi să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Hotărârea este una fără precedent și a fost luată în urma unei sesizări care viza anularea scrutinului.

CCR a respins una din cele două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale depuse de candidații Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, clasaţi pe poziţiile 9 şi 12. Pe contestația admisă, Curtea a decis că se va reuni din nou vineri pentru analiză.

În cursul serii de joi, Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României a anunțat, după ce s-a întrunit în şedinţă pentru a discuta paşii de urmat în privinţa deciziei CCR, că va renumăra voturile exprimate la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Instituția a mai anunțat și că versiunile scanate ale proceselor-verbale verificate se vor comunica BEC și statisticienilor săi, prin e-mail, până la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale vor fi transmise cel mai târziu marți, 3 decembrie, la ora 16.00.

Reprezentanți ai BEC au precizat pentru HotNews.ro că CCR nu a dat niciun termen, în solicitarea transmisă, până la care să fie renumărate toate voturile. Termenul de 1 decembrie a fost stabilit de BEC ca termen minim posibil, având în vedere numărul mare de operațiuni pe care le implică renumărarea tuturor voturilor de la primul tur de scrutin al prezidențialelor, au mai spus sursele citate.

Tot joi seară, liderul formațiunii DREPT, Vlad Gheorghe, a anunţat că a depus cerere pentru a fi prezent, ca observator, la renumărarea voturilor exprimate la turul întâi al alegerilor prezidenţiale, după decizia CCR. „Foarte bine, dar să numărăm împreună! Am depus cerere să fiu prezent la renumărare şi să se transmită live, ca să fiţi şi voi de faţă. Aşa e drept”, a precizat el.

Anterior în cursul zilei, după hotărârea CCR de renumărare a voturilor din primul tur, Lasconi reacționase afirmând că „votul fiecăruia dintre noi este sfânt”.

„CCR se joacă cu siguranța națională! Votul fiecăruia dintre noi este sfânt! Ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolut îngrozitor pentru o țară democrată. Sunt aici să apăr democrația și fac un apel către Biroul Electoral Central să trateze renumărarea voturilor cu înțelepciune. Legea trebuie să fie la fel pentru toți, nu interpretată diferit pentru unii”, a scris Lasconi, într-un mesaj publicat pe Facebook.

INTERVIURILE HotNews.ro