Sari direct la conținut

Elevii din liceele tehnologice, discriminați de Ministerul Educației, acuză Consiliul Național al Elevilor / Ei nu vor avea reprezentant în Consiliile de Administrație

Ligia Deca, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ligia Deca, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Noua metodologie cadru de organizare a Consiliilor de Administrație din școli (practic forul de conducere al școlii, care aprobă bugete, stabilește sancțiuni disciplinare) publicată de Ministerul Educației prevede că elevii din liceele exclusiv tehnologice nu vor avea reprezentant în acest for. Aceasta, deși ceilalți elevi, de la liceele teoretice și vocaționale, au câte un reprezentant în Consiliul de Administrație al școlilor. Consiliul Național al Elevilor (CNE) spune că măsura este una discriminatorie.

În proiectul metodologiei-cadru „de organizare şi funcţionare a consiliilor de administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar”, pus în dezbatere publică pe 24 august, la Capitolul II, Alineatul 5, se specifică:

  • „În consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de nivel liceal/ postliceal, cu excepția unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică care organizează exclusiv învăţământ tehnologic, din cota rezervată părinţilor un loc este repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor care a împlinit vârsta de 18 ani”.

Consiliul Național al Elevilor (CNE), a transmis, printr-un comunicat de presă, că măsura este una discriminatorie. Președinta structurii, Miruna Croitoru, a spus, pentru HotNews.ro, că reprezentanții Ministerului Educației au evitat să explice de ce elevii din liceele tehnologice nu vor mai putea avea reprezentant în forul de conducere al școlii.

„Au evitat să răspundă pe subiect. Problema vine din faptul că sunt mai mulți agenți economici și, pentru a păstra numărul impar în CA, au scos elevul”, a declarat Miruna Croitoru.

Elevii susțin că nu este pentru prima dată când se încearcă luarea unei decizii de acest tip.

  • „Amintim faptul că acest principiu a mai fost încălcat în trecut, prin excluderea elevilor din forurile decizionale supreme ale unităților de învățământ cu profil tehnic și profesional. La presiunea reprezentanților societății civile, această măsură restrictivă a fost eliminată din contextul legislativ din vremea respectivă, permițând elevilor din toate formele de învățământ să fie reprezentant în mod echitabil.
  • Consiliul Național al Elevilor condamnă ferm excluderea elevilor din învățământul tehnologic din participarea la luarea deciziilor de la nivel școlar. Considerăm această măsură o discriminare adusă elevilor care aleg să studieze la un profil tehnologic într-un liceu care organizează exclusiv această formă de învățământ”, se arată în comunicatul de presă al CNE.

Proiectul pus în dezbatere publică încalcă chiar prevederi ale noii legi a învățământului preuniversitar, atrag atenția elevii.

  • „Mai mult decât atât, excluderea elevilor din învățământul tehnologic din componența consiliului de administrație contravine principiului respectării dreptului la opinie al elevului, menționat în Legea Învățământului Preuniversitar, promulgată luna trecută.
  • Consiliul Național al Elevilor propune modificarea structurii consiliilor de administrație ale liceelor cu învățământ exclusiv tehnologic, astfel încât numărul de agenți economici să poată fi majorat doar cu un număr impar, garantând dreptul elevilor de a fi reprezentați”, au mai transmis reprezentanții elevilor.

Noile legi ale educației urmează să intre în vigoare pe 2 septembrie după ce, în luna iulie, au fost promulgate de președintele României, Klaus Iohannis. Tot atunci ar urma să intre în vigoare și prevederile OUG-ului anunțat azi de reprezentanții ME.

Legile educației au fost aprobate în Guvern în luna martie. Printre altele, se introduce examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Națională, se modifică structura examenului de bacalaureat și se desființează actualele Inspectorate Școlare Județene (ISJ), care vor fi înlocuite cu Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar (DJIP).

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro