Emil Boc: Prin asumarea raspunderii asupra Codului Muncii risc totul din punct de vedere politic
Emil Boc a declarat la „Tema Zilei”, TVR 1 ca prin asumarea raspunderii asupra Codului Muncii risca totul din punct de vedere politic: „Ori trece Codul Muncii, ori cade Guvernul. Nu exista prea multe alternative”. Premierul spune ca exista o mare actiune de dezinformare din partea celor care nu doresc adoptarea Codului Muncii, „in special din partea liderilor de sindicate”.
„Nu sunt ca prim-ministru pus in situatia de a multumi pe toata lumea Eu trebuie sa ma gandesc la binele Romaniei”, a precizat Emil Boc care sustine ca roadele Codului Muncii se vor vedea in curand, prin crearea mai multor locuri de munca, „sute de mii in urmatorii ani”.
Premierul Emi Boc a dat patru motive pentru care Codul muncii s-a modificat:
- 1. romanii sa-si poata gasi mai usor un loc de munca
- 2. pentru ca angajatorii sa poata angaja mai usor
- 3. cei care doresc o a doua slujba sa o poata gasi mai usor
- 4. sa ii sanctionam mai dur pe cei care utilizeaza munca la negru- asta insemana ca omul respectiv nu are niciun fel de protectie sociala
Boc recunoaste ca exista riscul de a pierde totul din punct de vedere politic, odata cu asumarea raspunderii asupra Codului Muncii, insa nu va ezita sa puna in joc functia de premier „atunci cand e vorba de reforme care sa schimbe lucrurile din temelii”.
„Liderii din sindicate apreciaza ca prin adoptarea Codului Muncii isi pierd din influenta si din putere. Noi nu am facut un nou Cod al Muncii pentru a apara liderii de sindicat. Daca ei sunt puternici si au in saptele lor oameni, nu vor fi mai slabi, dar daca nu stau pe realitati concrete, vor deveni slabi.”, a spus premierul.
Emil Boc a dat asigurari ca procedura concedierilor colective nu e modificata, „a fost introdus doar criteriul de performanta”.
„Contractul colectiv de munca ramane in vigoare, criteriile de concediere raman aceleasi, iar citeriile de performanta se stabilesc obiectiv”, a adaugat Emil Boc.
Premierul spune ca Noul Cod al Muncii a fost inspirat din legislatia europeana „obligatorie Romaniei”, iar „Guvernul nu a facut decat sa preia in legislstia romaneasca directivele din Uniunea Europeana, deoarece actualul Cod a fost adoptat in 2003, cand Romania nu era stat membru al UE”.
„Nu am fost atat de aspri precum sunt prevederile din directiva europeana. De exemplu, noi avem 48 de ore zile de odihna. Directiva europeana da numai 35 de ore. Deci daca am fi dorit sa aplicam la sange directiva, am fi redus si noi perioada de repaos la limita inferioara”, a adaugat Emil Boc.
Premierul a afirmat ca intr-un an vor aparea sute de mii de noi locuri de munca in economia reala de piata,” dupa ce locurile de munca la negru vor intra in legalitate”.
Emil Boc a ezitat sa raspunda cu privire la o noua candidatura la sefia partidului. „Luna martie ne va da raspunsul”, a precizat premeirul.