Sari direct la conținut

Energia electrică – primele trei luni din ultimii trei ani. Prețuri în piață mai mari de patru ori

Contributors.ro
Cosmin Gabriel Pacuraru , Foto: Arhiva personala
Cosmin Gabriel Pacuraru , Foto: Arhiva personala

De ce crește prețul energiei electrice?

Este necesar să vedem cum a evoluat producția de energie electrică, așa că am colectat datele din ultimii trei ani, de când vechea garda a PSD a părăsit scena politică.

Datele sunt luate din site-ul Transelectrica.

Remember: Primul trimestru a lui 2020 a reprezentat debutul pandemiei, dar starea de urgență a intrat în vigoare în 16 martie, deci doar jumatate de lună din primul trimestru al 2020, România a fost în lookdown. Primul trimestru al lui 2021 a reprezentat o relaxare, deci viața s-a desfășurat aproape normal. În primul trimestru al lui 2022, pe 24 februarie a început războiul din Ucraina, dar deja România era de mai mult de nouă luni pe panta ascendentă a creșterii prețurilor la energie.

Observăm că avem o creștere a consumului în 2021 dar și o creștere a producției. Creșterea producției se datorează numai creșterii de producție de energie electrică din hidro, deoarece seceta a fost mai blândă în 2021.

De aici rezultă că dacă este ofertă, există cerere pentru a consuma toată energia produsă.

Se observă că s-a importat mai putină energie electrică în 2021 și soldul import – export, care din 2019 este în favoarea importului a fost mult mai mic: 0,25 TWh. Per ansambu, tendința este de creștere a importurilor. Calculăm mediile orare:

Vedem că doar în 2021 am reușit să depășim o medie orară de producție de peste 7500 MWh, tot datorită capacităților hidro. Dacă ne uităm la mediile din 2020 și 2022 observăm că pentru anii secetoși cu greu depășim 7000 MWh producție și tendința este de a nu mai putea să trecem peste un maxim de 7000 MWh, ceea ce nu pune pe nimeni din minister pe gânduri.

Asta înseamnă că tendința de creștere a importurilor este ascendentă.

De aici o singură concluzie: dacă cererea e mai mare decât oferta, tendința este de creștere a prețurilor la energie electrică.

Pe acest trend se adaugă tensionarea piețelor de energie din Europa după invadarea Ucrainei de către Federația Rusă și impunerea de sancțiuni acesteia.Citeste continuarea pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro