Sari direct la conținut

Este aproape sigur că 2023 va fi cel mai cald an de când se fac măsurători meteo

HotNews.ro
Racorire, Foto: Gerald Cummins, Dreamstime.com
Racorire, Foto: Gerald Cummins, Dreamstime.com

După cea mai caldă vară din istorie a urmat și cea mai caldă lună septembrie, la mare distanță de ce a mai fost. Cum și ianuarie a fost extrem de caldă și primăvara a adus valuri de căldură, pare aproape sigur că 2023 va fi cel mai cald an.

La nivel mondial, luna septembrie a fost cu 1,75 C mai caldă decât media acestei luni în perioada pre-industrială (1850-1900).

La asta trebuie să adăugăm și faptul că primele zile au adus un val de căldură incredibil în sudul și centrul Europei, cu maxime de 38 C în Spania și 29 C în Polonia, noi recorduri naționale de octombrie.

Datele Copernicus arată că în Europa, luna septembrie a fost precum o lună iulie caldă, cu temperaturi medii mult peste cea mai caldă lună septembrie de până acum, cea din 2020. În Europa, media lunii trecute a fost cu 2,5 C mai mare decât media lunii septembrie pentru intervalul 1991-2020.

Au fost și țări europene unde septembrie s-a încheiat cu o medie de temperatură cu peste 4 C mai mare decât normalul, valoare extrem de rară. Acest fapt a fost uimitor: multe recorduri au fost depășite cu foarte mare ecart față de precedentele recorduri.

Pe plan mondial, temperatura medie pentru primele nouă luni ale anului a fost peste cea din primele nouă luni ale lui 2016, care a fost cel mai cald an de când există măsurători meteo. Dacă noiembrie sau decembrie nu vor fi extrem de reci, și nu există vreun semn că ar putea fi posibil, 2023 va fi cel mai cald an de când există măsurători meteo complete la nivel mondial.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro