„Este ceva ce nu am mai văzut până acum”: Suedia spune că puteri străine îi recrutează cetățeni pentru a comite atacuri
Puteri străine folosesc aplicații de social media pentru a recruta bande suedeze și chiar copii în vederea comiterii de atacuri violente împotriva unor ținte precum ambasada Israelului, a declarat marți șefa poliției suedeze, citată de Reuters.
Petra Lundh, Comisarul Național al Poliției, nu a specificat care sunt aceste puteri străine, dar anul trecut serviciul suedez de securitate a afirmat că guvernul iranian a utilizat rețele infracționale din Suedia pentru a desfășura acte violente.
Lundh a declarat că mai multe atacuri comise anul trecut asupra ambasadei Israelului din Stockholm, inclusiv atacuri armate și o tentativă de atentat cu bombă, reprezintă exemple de acțiuni hibride, care combină mijloace convenționale și neconvenționale pentru a genera instabilitate.
„Este un adversar care nu poartă uniformă și o amenințare pe care nu o putem contracara prin metode tradiționale de apărare militară”, a spus ea.
Suedia se confruntă cu un val de violență comis de bandele infracționale, iar în ultimii ani aceste bande au început să folosească aplicații de social media ca piețe digitale pentru a comanda asasinate și alte acte de violență.
„Este ceva ce nu am mai văzut până acum. Este exploatat nu doar de grupuri infracționale, ci și de alte state”, a spus Lundh în timpul unui discurs ținut la o conferință națională de securitate.
Valul de violențe din Suedia s-a extins în țările vecine
În 2023, Suedia a înregistrat cel mai mare număr de atacuri mortale cu arme de foc per cap de locuitor din Uniunea Europeană, deși în 2024 numărul de decese cauzate de arme de foc a scăzut. Mulți dintre făptași au sub 18 ani, unii având doar 12 sau 13 ani.
„Acești copii sunt practic folosiți ca resurse de unică folosință”, a spus Lundh. „Avem copii care, în loc să meargă la școală, acționează ca torpile și, uneori, chiar în slujba unor puteri străine implicate în conflicte la nivel global,” a adăugat ea.
Creșterea infracționalității violente cu care se confruntă Suedia s-a răspândit și în țările cu care se învecinează. În luna august a anului trecut, Danemarca a cerut Suediei să ia măsuri mai ferme pentru a opri violențele provocate de bandele transfrontaliere și implicarea adolescenților suedezi înarmați, descriși ca „soldați copii”.
În octombrie, liderii țărilor nordice au anunțat că își vor spori cooperarea între forțele de ordine și de securitate pentru a ține sub control fenomenul.
„Scopul nostru este să oprim (bandele infracționale – n.r.), nu să le exportăm”, a subliniat premierul suedez Ulf Kristersson în condițiile în care actele de violență ale bandelor suedeze s-au extins nu doar în Danemarca, ci și în Norvegia.
„În sfârşit, discutăm deschis problemele legate de crima organizată şi imigraţie”, a declarat atunci și premierul danez Mette Frederiksen în condițiile în care majoritatea bandelor sunt formate din imigranți sau copiii lor născuți în Suedia.
„Când vorbim despre imigraţie, din păcate vorbim şi despre crima organizată. Situaţia se înrăutăţeşte, infractorii sunt angajaţi în Suedia pentru a merge în Danemarca şi a comite infracţiuni grave acolo, iar acest lucru este inacceptabil”, a spus ea, subliniind că de „prea mult timp” politicile nordice de migraţie au fost „oarbe” la consecinţele negative ale acestui fenomen.