Sari direct la conținut

Ești părinte și lucrezi de acasă? Care sunt capcanele frecvente. Patru sfaturi pentru a găsi un echilibru

HotNews.ro
Ești părinte și lucrezi de acasă? Care sunt capcanele frecvente. Patru sfaturi pentru a găsi un echilibru
Atunci când părinții lucrează de acasă, există riscul traumei de respingere, copilul percepând părintele ca fiind mereu ocupat, indisponibil, deși fizic prezent, atenționează psihologii SURSA FOTO: Dreamstime.com

Lucratul de acasă a devenit o realitate pentru tot mai mulți părinți, oferindu-le flexibilitate și posibilitatea de a petrece mai mult timp cu copiii. Totuși, această alegere vine și cu provocări semnificative. Care sunt beneficiile și capcanele lucratului de acasă, dar și cum poate fi găsit echilibrul, explicăm mai jos.

Munca de acasă este o sarcină dificilă în sine. Adăugați parentingul și nivelul de stres crește și mai mult. „Când lucrezi de acasă sunt multe beneficii, dar și provocări, mai ales dacă ești părinte”, afirmă psihologul Luminița Tăbăran. „Cât privește riscurile, acestea pot afecta mai multe arii. În primul rând pe cea profesională, părintele îndeplinindu-și cu dificultate sarcinile din cauza diverselor întreruperi pe care copilul le cere, de cele mai multe ori prin tânguieli sau chiar tantrumuri. Acest lucru poate duce la stres și la o organizare defectuoasă. Stresul, în timp, devine cronic și afectează sănătatea”, atenționează psihologul clinician Luminița Tăbăran.

Dacă timpul este gestionat corect, există beneficii pentru părinți

Unul dintre principalele avantaje ale lucratului de acasă este economia de timp. Părinții nu mai pierd ore în trafic și pot folosi acest timp pentru a fi mai aproape de familie. De asemenea, flexibilitatea programului poate permite implicarea mai activă în activități școlare sau extracurriculare ale copiilor. Majoritatea joburilor nu se potrivesc cu orarul școlilor, punând părinții în situația de a găsi variante de petrecere a vacanțelor școlare, dar și a fiecărei după-amiezi. Există, de asemenea, nevoia de a avea grijă de copiii bolnavi (o realitate aproape săptămânală pentru multe familii), ori de participa la ședințele cu părinții sau la alte evenimente școlare.

„Lucratul de acasă poate oferi posibilitatea de a crea o conexiune mai profundă cu copiii, dacă timpul este gestionat corect. Părintele are șansa de a fi mai prezent în momente importante din viața copilului”, spune psihologul Luminița Tăbăran.

De ce este dificil să fii părinte și să lucrezi de acasă

Principalele motive pentru care creșterea copiilor devine o provocare în timp ce lucrați de acasă includ următoarele:

  • Mulți părinți consideră că este dificil să mențină un echilibru între viața profesională și cea privată când lucrează de acasă. Din cauza acestei lipse de distincție dintre cele două zone ale vieții – profesională și personală – cei mai mulți părinți se plâng că nu pot avea grijă de copiii lor așa cum o făceau înainte de a lucra de acasă. Cu limite nestabilite, viața lor personală, inclusiv relația cu copiii, are de suferit.
  • Părinții care lucrează de acasă consideră că este dificil să reziste distragerilor din partea copiilor în timp ce lucrează. De cele mai multe ori, acest lucru înseamnă ca ei să lucreze mai multe ore pentru a respecta termenele limită, ceea ce le crește nivelul de stres.
  • Potrivit unui raport al Eurofound, 41% dintre angajații care au lucrat de acasă au declarat că sunt foarte stresați. Pentru a avea grijă de copii, este nevoie de multă răbdare. Persoanele aflate mereu în stare de stres sever vor avea dificultăți în a-și menține răbdarea necesară pentru a îndeplini responsabilitățile parentale.

Lipsa limitelor, dificultatea de a se deconecta de la serviciu pentru nevoile copiilor, stresul ridicat și orele lungi de lucru sunt obstacole comune atunci când echilibrați parentingul și munca.

Capcane și riscuri

Lucratul de acasă vine cu o serie de neajunsuri, mai ales pentru mame. Jonglând între sarcinile profesionale și cele casnice, pe lângă grija pentru copii, mamele ajung repede la epuizare fizică și emoțională

Un alt risc major este legat de relația cu copilul. „Părintele devine nu doar stresat, ci și ușor irascibil, ba chiar agresiv verbal (și sperăm să rămânem doar la acest nivel). Mai mult, apare riscul traumei de respingere, copilul percepând părintele ca fiind mereu ocupat, indisponibil, deși fizic prezent”, explică psihologul. Această situație este deosebit de dificilă pentru copiii mici și chiar pentru preadolescenți, care nu înțeleg de ce părintele nu poate răspunde imediat nevoilor lor emoționale, chiar dacă că este acolo.

Legea 241/2023 prevede obligația angajatorilor de a permite salariaților care au copii cu vârsta de până la 11 ani să lucreze de acasă cel puțin 4 zile pe lună, dacă natura jobului nu impune neapărat prezența la locul de muncă. AICI găsești condițiile de aprobare a cererii de telemuncă.

Cum pot părinții să găsească un echilibru?

Există soluții pentru a minimiza impactul negativ al lucratului de acasă asupra relației părinte-copil. Iată câteva sfaturi de la o mamă cu doi copii care are experiență la lucratul de acasă și care și-a împărtășit experiența pe reddit.com (o platformă de socializare și un agregator de conținut unde utilizatorii pot distribui, comenta și evalua postări) și de la psiholog:

  1. Stabiliți limite clare, dar mergeți pe flexibilitate. „Dacă este posibil, treziți-vă mai devreme și lucrați înainte ca copiii să se trezească. Stabiliți pentru fiecare zi câte o perioadă de liniște – în care poate unul dintre copii doarme, celălalt colorează sau se uită la TV, iar tu poți participa termina ceea ce ai de făcut”. Nu vă așteptați să funcționeze zi de zi acest program, de aceea aveți nevoie și de flexibilitate. Va trebui să adaptați atunci când aveți întâlniri”, spune mama de pe reddit.com.

„Trebuie puse limite clare, care nu se încalcă sub nicio formă. Orice mică abatere sabotează tot procesul”, subliniază și psihologul Luminița Tăbăran. De exemplu, stabilirea unor ore fixe de lucru și comunicarea acestora copilului poate ajuta la crearea unor așteptări realiste.

  1. Utilizați pauze structurate. Pauzele programate pot fi un moment de conexiune cu copilul. „Părintele poate pune ceasul să sune pentru a anunța copilul când ia o pauză și pentru cât timp va fi disponibil”, ne recomandă psihologul. În pauze, chiar dacă aveți de pus la spălat, ori gătit, faceți acest lucru împreună cu copii.
  1. Implicați creativ copiii. Copiii pot fi implicați în activități liniștite, care să le stimuleze creativitatea și să le permită să rămână aproape de părinte. „Părintele poate inventa o poveste în care copilul devine un «gardian al liniștii», ceea ce poate transforma o regulă simplă într-un joc captivant”, sugerează psihologul.

Amenajați un spațiu dedicat unde copiii să poată desena, colora sau lucra la proiecte simple în timp ce sunteți la biroul de acasă. Stabiliți mici sarcini, precum construirea unui turn din cuburi sau realizarea unui desen pe o temă dată, iar la final, oferiți-le o recompensă simbolică pentru efortul depus. Inventați împreună povești care să se conecteze la munca voastră. De exemplu, dacă lucrați într-un domeniu tehnic, puteți spune copilului că sunteți „constructor de roboți” și să-l implicați imaginativ în „proiectare”.

  1. Gestionați stresul. Ca părinte, trebuie să fiți atenți la semnele de epuizare și să cereți ajutor atunci când este necesar. „Nu vă pierdeți calmul și răbdarea! Copiii trebuie înțeleși și, în același timp, să înțeleagă ce se întâmplă”, adaugă psihologul Luminița Tăbăran.

„Acceptă că unele zile vor fi grele și planurile tale s-ar putea să nu funcționeze. Fă tot ce poți. Nu fiecare zi va fi imposibilă, dar păstrați o minte deschisă că nu puteți controla fiecare circumstanță”, este sfatul mamei de pe reddit.com.

Pentru părinții care lucrează de acasă, cheia este echilibrul. Cu organizare, comunicare și o doză de creativitate, aceștia pot transforma provocările într-o oportunitate de a construi o relație solidă cu copiii lor, fără a-și neglija celelalte sarcini și nici jobul.

SURSA FOTO: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro