Sari direct la conținut

​Eu cu cine votez? Ce proiecte au candidatii la Primaria sectorului 1

HotNews.ro
Colaj candidati sectorul 1, Foto: Hotnews
Colaj candidati sectorul 1, Foto: Hotnews

In cursa pentru Primaria sectorului 1 s-au inscris nu mai putin de noua candidati. Printre acestia se numara: Alexandru Nazare (PNL), Dan Tudorache (PSD), Clothilde Armand (USB), Laura Chiriac (ALDE), Eugen Tomac (PMP). HotNews.ro va prezinta principalele proiecte propuse de fiecare, potrivit programelor electorale. In linii mari, candidatii promit crese si gradinite noi, after-school-uri, ca vor termina reabilitarea termica a blocurilor si vor extinde programul si la case.

  • Alexandru Nazare (PNL)

Ce promite candidatul PNL:

Educatie

– in fiecare unitate de invatamant va amenaja laboratoare inteligente (IT&C), laboratoare de limbi straine si laboratoare de muzica.

– in afara obiectelor de inventar specifice laboratoarelor, fiecare laborator va avea 4-6 mese multi-touch, o tabla interactiva, un videoproiector, un server si un laptop.

– Primaria va sustine financiar extinderea programelor de tip ￯scoala dupa scoala￯ la toate unitatile scolare din sector.

– va asigura asigura un buget anual de 1 milion de lei ca fond de premiere special, suma care sa fie alocata elevilor si profesorilor cu performante in educatie.

– Primaria va extinde modelul cresei daneze si pentru alte crese din Sectorul 1.

– va construi doua noi crese, in zona Pietei Victoriei si in zona Baneasa.

– va demara un program de identificare a terenurilor publice disponibile, astfel incat in primul an de mandat sa realizeze suficiente locuri de joaca pentru fiecare cartier din Sectorul 1.

– la fiecare unitate de invatamant care are clasa 0, va amenaja locuri de joaca.

– va demara un program de dotare cu toalete inteligente si cismele la locurile de joaca din sector.

– locurile de joaca vor fi supravegheate mai bine de Politia locala si vor fi monitorizate video.

– este nevoie de infiintarea in cadrul directiei de scoli a unui departament special pentru cabinetele medicale scolare. Acesta va avea ca misiune acordarea asistentei medicale si a asistentei medicale stomatologice prescolarilor si elevilor pe perioada in care acestia se afla in unitatile de invatamant din Sectorul 1.

– va construi sali de sport la unitatile de invatamant care nu au inca un astfel de spatiu si va extinde sau amenaja terenurile de sport la scolile si liceele care au solicitat acest lucru.

– a identificat 5 locatii unde pot fi construite bazine de inot, de care sa beneficieze nu doar elevii respectivelor unitati de invatamant, dar intreaga comunitate. Astfel, va demara constructia de bazine de inot la Scoala gimnaziala „Sfantul Nicolae”, Scoala gimnaziala nr. 178, Scoala gimnaziala nr. 179, Scoala gimnaziala „Alexandru Costescu” si Scoala gimnaziala nr. 192.

Sanatate

– va finaliza constructia noii clinici de pediatrie si a blocului operator de la spitalul de copii Grigore Alexandrescu.

– Primaria Sectorului 1 poate crea o baza logistica moderna, astfel incat medicii scolari sa isi poata desfasura munca in cele mai bune conditii si sa fie atrasi sa se angajeze in genul acesta de cabinete.

– realizarea unui centru la nivel european pentru tratarea arsilor. Sustine construirea unei cladiri noi pentru acest spital.

– va extinde gama de servicii medicale a Centrului Medical Caraiman pentru categoriile vulnerabile, in special varstnicii.

Cultura

– va pentru realizarea unui centrul cultural in Bucurestii Noi, prin unirea teatrului de vara Bazilescu si a teatrului Masca. Cele doua cladiri vor fi reabilitate, la fel si parcul Bazilescu si bd. Bucurestii Noi.

– va prelua cladirea cinematografului Patria de la Ministerul Culturii, pentru a o consolida, moderniza si transforma intr-un centru de excelenta culturala.

Reabilitare termica si consolidare

– va demara un program de consolidare al celor 200 de blocuri incadrate la categoria de risc seismic 1, in patru ani urmad sa consolideze jumatate.

– in perioada 2016-2020, va sustine realizarea de lucrari de consolidare la Manastirea Casin, Biserica Sfantul Nicolae, Biserica Sfantul Manea Brutaru si Biserica Hotin.

– va relua programul de reabilitare termica a locuintelor si il va extinde si in zonele de case

– va lansa un nou program de eficienta energetica, prin instalarea panourilor solare la blocurile din Sectorul 1. Acest program poate fi demarat pentru inceput in cartierele Aviatiei si Baneasa si extins ulterior si in celelalte cartiere, conducand la reducerea cu 45% a costurilor cu apa calda pentru locatari.

Dezvoltare urbana si infrastructura

– nicio cladire de pe raza Sectorului 1 nu va primi autorizatie de constructie daca nu are numarul legal de parcari in proiect. Totodata, inspectorii Primariei vor verifica lucrarile, iar receptia nu va fi facuta fara ca acest criteriu al parcarilor sa fie strict respectat.

– in spatiile dintre blocuri vor fi realizate parcari parcari modulare supraetajate, pe structuri metalice, care sa aiba si functionalitati de spatiu verde, dupa consultarea cu locuitorii.

– in Piata Primariei sector 1 si in zona Halei Matache va construi parcari subterane.

– va sustine proiectele park&ride dezoltate de Metrorex.

– va actiona pentru preluarea Podului Constanta de la Primaria Capitalei si va incepe lucrarile de sistematizare.

– va aduce apa, canal si asfalt pe strazile din Chitila Triaj.

– Spatiul de aproximativ 700 de ha delimitat de catre soseaua Odaii, strada Drumul Stegarului, soseaua Bucuresti-Ploiesti si soseaua Sisesti este cel mai nou cartier al Sectorului 1, cu sute de constructii, dar fara sistem rutier, canalizare sau iluminat public. Valoarea lucrarilor necesare estimata prin studiul de fezabilitate este de 300 de milioane de euro, fara a include costul exproprierilor. Nazare promite ca va continua consultarile cu proprietarii din zona si cu Primaria Generala astfel incat exproprierile necesare sa fie realizate in cel mai scurt timp pentru a putea demara lucrarile de sistematizare rutiera si introducere a utilitatilor.

– va actiona pentru lipirea Bulevardului 16 Februarie de soseaua Chitila si in parteneriat cu RATB si Consiliul General si va extinde linia de tramvai pana la capatul lui.

– vrea sa extinda strada Constantin Godeanu la 4 benzi pe sens.

– vrea sa realizeze in parteneriat cu Primaria Capitalei, la intersectia dintre str. Nicoale Caranfil si sos. Pipera, un sens giratoriu.

– va crea o legatura intre Soseaua Nordului si strada Elena Vacarescu, prin traversarea liniei de cale ferata, ca masura de fluidizare a traficului din zona si ca alternativa pentru o legatura utila cu DN1, via strada Elena Vacarescu.

– va reconstrui Hala Matache.

– va asigura acces in piete unor producatori care sa aduca hrana sanatoasa comunitatii, la preturi accesibile.

Spatiu verde

– va amenaja Parcul Garii de Nord.

– va face demersurile pentru preluarea Parcului Ciresarii si amenajarea lui.

– va amenaja fasiei de teren pe care trecea linia de tren de pe blvd. Laminorului si o va transforma in parc.

– va amenaja piateta din fata Primariei sector 1 dupa ce va construi acolo o parcare subterana.

– va extinde pistele pentru biciclete dinspre zona centrala catre unitatile scolare si va implementa un sistem de „bike sharing” cu puncte de lucru in toate cartierele Sectorului 1.

– va imbunatati programul de colectare selectiva a deseurilor.

– standarde de cost pentru spatiile verzi.

Economie

– va crea un hub de tehnologie in zona Straulesti. „Primaria Sectorului 1 a preluat o serie de terenuri in acea zona iar planul meu este sa punem bazele unui parc tehnologic pentru industriile creative. Acea zona a sectorului trece deja printr-o serie de transformari din punct de vedere urbanistic, din ce in ce mai multa lume alegand sa locuiasca in apropierea lacului Straulesti”, spune Nazare.

Citeste aici programul integral.

  • Dan Tudorache (PSD)

Candidatul PSD nu are un site de campanie si niciun program pus pe internet, insa si-a prezentat intentiile in interviurile aparute in presa si pe gagina de Facebook.

„Eu vreau sa duc mai departe tot ce a facut bun Andrei Chiliman si dau un exemplu, mai sunt undeva la 10% blocuri de reabilitat in sectorul 1, trebuie terminate si ce vreau sa incep, mergand in 2012 cu Andrei Chiliman pe strada, in campanie, le-am promis cetatenilor din zona Bucuresti Noi, Chitila, Straulesti, Damaroaia ca este normal sa reabilitam si casele. (…) Va dau un simplu exemplu. In sectorul 1, la 240.000 locuitori, sunt doar 3 crese. Ceea ce mi se pare ca la cel mai bogat sector, ma refer la buget, sa ai doar trei crese, este de neacceptat. Deci, in primul rand, trebuie construite crese, gradinite. Va dau alt exemplu, in zona Sisesti – Vatra Noua nu exista o scoala. Deci, copiii din zona trebuie sa mearga mai multi kilometri in dreapta sau in stanga, sa poata ajunge la scoala. Deci sunt zone cu mici probleme din punctul acesta de vedere, ca nu au unde sa isi duca copii la scoala, la cresa, la gradinita. Este adevarat, cand spui sectorul 1, este fruntea, dar sunt mici probleme. Va dau alt exemplu. Zilele trecute am fost intr-o zona mai… nu stiu cum sa ma exprim… unde stateau mai multi romi, in Straulesti, pe Intrarea Nadesului. Mi s-a spus ca sunt primul candidat care am intrat acolo in 20 de ani. Este adevarat, iti este frica sa intri acolo, dar am intrat, am avut curaj, am vorbit cu cetatenii din acea zona, unde este adevarat, sunt preponderent romi, dar si ei sunt oameni, si ei sunt cetateni ai sectorului 1, trebuie sa ii ajuti, dar in primul rand trebuie sa se ajute si ei. Tu le intinzi o mana si ei trebuie sa inteleaga ca sunt locuitori ai sectorului 1. Deci sunt zone foarte frumoase ale sectorului1 si sunt zone care trebuie sprijinite mai mult (…). Vreau in zona Floreasca o sala polivalenta si sectorul 1 chiar are nevoie”, a declarat Tudorache intr-un interviu acordat HotNews.ro.

Dan Tudorache nu este de acord cu edificarea unei moschei in sectorul 1 al Capitalei si spune ca va face referendum sa vada ce spune populatia. „Poate in alta parte, da, Guvernul sa dea cultului musulman in alta parte, nu in sectorul 1”, spune Tudorache.

In ceea ce priveste cheltuirea banilor pe pansele, Tudorache spune ca, daca va ajunge primar, se vor planta flori doar din serele Primariei si plante perene, sa nu fie nevoie sa le schimbe de la an la an.

Candidatul PSD la Primaria sectorului 1 spune ca vrea sa termine programul de reabilitare la blocuri si sa reabiliteze gratuit casele, iar principala masura sociala este sa gaseasca locuri de munca pentru categoriile defavorizate, ca acestia sa nu traiasca din ajutoare sociale. Acesta este de acord sa se dea bani la biserici din bugetul local, daca este nevoie, si una dintre solutiile pentru problema parcarii este ingustrarea trotuarelor pentru a face loc masinilor, dar si parcari park&ride.

Ce promisiuni a facut pe pagina de Facebook:

– un centru de tineret in sectorul 1. „Vreau sa sustinem „programe” pentru scaderea consumului de droguri de mare risc. Vreau sa infiintez un Consiliul consultativ al primarului format dintineri intre 16 si 30 ani, pentru a vedea cum ii putem implica mai mult in viata „comunitatii”, spune Tudorache.

– demararea constructiei de crese.

– un oras accesibil pentru.

– va face orasul mai accesibil pentrupersoanele cu dizabilitati, dar si pentru tinerii parinti. „Schimbari aparent minore precum trotuare adaptate carucioarelor, rampe de access in institutii, borduri joase transmit mesajul esential ca ne pasa. In mandatul meu de primar, vrem ca Sectorul 1 sa fie cea mai buna comunitate din Romania pentru tinerele mame si tinerele familii”, spune Tudorache.

– un program de construire de locuinte pentru tineri medici si profesori.

– vrea ca fiecare cetatean sa poata vedea, luna de luna, cat se cheltuie pentru panselute si floricele comparativ cu alte proiecte de interes local. „In mandatul meu de primar, punem capat cheltuielilor inutile si aratam ca administrarea spatiilor verzi se poate foarte bine cu mult mai putine resurse”, spune Tudorache.

– vrea sa puna panouri fotovoltaice pe blocuri pentru a micsora costurile la intretinerea spatilor comune.

– mici amenajari ale spatiilor verzi si ale zonelor dintre blocuri le vor face mai atractive pentru locuitori.

– ridicarea gunoiului menajer va ramane gratis

– vrea standarde inalte de infrastructura – strazile din Sector trebuie sa fie precum cele din Viena, daca cetatenii platesc atat de mult pentru ele.

– vrea un oras accesibil pentru oameni . „Nu mai putem sa fim doar un oras pentru masini, deszapezind doar strazile, uitand de trotuare si punandu-i pe oameni in pericol. Biciclistii trebuie sa aiba piste dedicate lor si puncte de parcare la toate institutiile publice. Vreau sa deschid o Lista a Solutiilor Rapide pentru Sectorul 1, in care fiecare sa vina cu propuneri si sa le ducem la indeplinire in primele 100 zile. In mandatul meu de primar, Sectorul 1 este, mai mult decat orice, despre si pentru oameni”, spune Tudorache..

– va termina reabilitarea blocurile si va demara un program asemanator la case.

– va redeschide Piata Amzei.

– va redeschide curtile scolilor pentru tinerii care vor sa faca sport.

– va implementa un proiect de bugetare participativa si va consulta populatia inainte sa ia decizii administrative.

– vrea ca fie care cetatean sa aiba un loc de parcare. „Impreuna cu Primaria Capitalei, se pot construi parcari, subterane sau supraterane, in zonele aglomerate.Constructia de locuri de parcare va descongestiona trotuarele, foarte multe dintre ele ocupate de masini”, spune Tudorache.

– transparenta. „Fie ca vorbim de aplicatie mobile pentru depunerea petitiilor, de plata online a tuturor taxelor si impozitelor sau de urmarirea in timp real pe Internet a documentelor, aceste instrumente trebuie integrate imediat in interactiunea cu cetatenii”, spune Tudorache.

– vrea sa puna la punct o strategie pentru ingrijirea tuturor parcurilor, renovarea celor degradate, toaletarea pomilor si plantarea de noi arbori acolo unde este nevoie.

  • Clothilde Armand (USB)

Candidatul USB promite:

Educatie

– construirea, din fondurile primariei sau prin parteneriate public – private, de unitati noi sau extinderea si modernizarea celor existente, acolo unde este posibil;

– numarul copiilor dintr-o grupa sa fie redus, pentru ca actul educational sa fie cat mai corect si specific varstei lor;

– personal calificat in crese si gradinite care sa raspunda cerintelor de ingrijire si educatie specifice fiecarei grupe de varsta.

– crearea de programe „After school” in unitatile de invatamant, acolo unde exista spatii disponibile, pentru a evita deplasarea copiilor dintr-un loc in altul in afara scolii;

– administrarea acestor programe sa fie facuta de catre primarie si nu de firme private. Astfel, se evita taxele mari de frecventare si creste posibilitatea de a fi accesate de mai multi copii;

– sprijinirea copiilor ce provin din familii fara resurse materiale de a urma acest program fara plata.

Protectie sociala

1. Dezvoltarea de parteneriate cu unitatile sanitare cu paturi din Bucuresti in vederea referirii cazurilor spre tratament si interventie, in regim de spital;

2. Parteneriate cu ONG-uri de profil ce isi pot aduce aportul la imbunatatirea serviciilor oferite;

3. Educatie pentru sanatatea igienei bucale dezvoltata in gradinitele si scolile din sectorul 1 Bucuresti;

4. Campanie de educatie pentru sanatatea reproducerii in cadrul liceelor din Sectorul 1 Bucuresti si in cadrul centrelor de plasament din sectorul 1;

5. Campanie de prevenire a cancerului de col uterin si sanatatea reproducerii adresata tuturor femeilor din Sectorul 1 Bucuresti (informatii, controale medicale, etc);

6. Dezvoltarea serviciilor de asistenta medicala la domiciliu astfel incat asistenta medicala si asistenta medicala stomatologica sa fie furnizate in regim de garda (24h/24h);

7. Elaborarea unui proiect (de tipul „masa pe roti” si „pachete alimentare”) in vederea asigurarii unui trai decent persoanelor varstnice aflate la limita subzistentei;

8. Infiintarea unui Centru de zi pentru persoanele varstnice cu probleme specifice varstei;

9. Dezvoltarea de noi cabinete specializate: urologie, neurologie, ORL, care vor completa gama de servicii medicale oferite;

10. Arondarea unitatilor scolare din S.1 pentru controlul periodic a starii de sanatate a elevilor;

11. Formarea continua a personalului in vederea cresterii calitatii serviciilor oferite;

12. Identificarea problemelor si necesitatilor de ordin social ale sectorului si crearea serviciilor pentru rezolvarea lor.

Piete

1. Promovarea pietelor agroalimentare pentru potentialul lor de a contribui la sanatatea populatiei prin consumul de produse proaspete (colaborare cu Ministerul Sanatatii);

2. Promovarea pietelor agroalimentare ca locuri de socializare, organizarea de ” Zile festive ” care sa celebreze cultura si mancarurile proaspete „slow food” si/sau traditionale.

3. Valorificarea potentialului turistic al pietelor agroalimentare atat de sine statatoare, cat si a celor volante, pentru a promova produsele locale si regionale;

Salubrizare

1. Transparentizarea contractelor;

2. Organizarea de noi licitatii pentru atribuirea serviciilor de salubritate, deratizare etc., daca este cazul;

3. Trierea si colectarea separata si in sectorul 1 a gunoiului astfel: resturi menajere, hartie, sticla, ambalaje de plastic si metal;

4. Respectarea normelor referitoare la spalarea si curatarea rigolelor;

5. Pentru buna functionare a acestui serviciu vital pentru sanatatea bucurestenilor, se vor trebui efectua controale si se vor da amenzi, conform legii.

Sanatate

1. Transparenta tuturor cheltuielilor necesare functionarii unitatilor medicale: achizitii directe, licitatii pentru echipamente si materiale medicale, alimente, lucrari de intretinere, si, in general, pentru tot ce

inseamna cheltuirea banului public;

2. Dotarea cu aparatura si materialele necesare bunei desfasurari a actului medical, fara sincope sau blocaje datorate lipsei sau insuficientei acestora;

3. Continuarea lucrarilor de consolidare si modernizare a spitalelor aflate in administrarea primariei, cat si a centrului medical „Hospice” din spatele Complexului „Caraiman”;

4. Implicare in evaluarea solutiilor ce se impun pentru rezolvarea problemelor semnalate la Spitalul „Filantropia”;

5. Infiintarea, acolo unde este posibil, a cabinetelor medicale in incinta unitatilor de invatamant primar, gimnazial, liceal si profesional;

6. Dezvoltarea, eficientizarea si diversificarea activitatii Complexului Multifunctional „Caraiman” pentru accesul tuturor cetatenilor si, in special, al grupurilor vulnerabile la serviciile medicale de calitate, cu costuri

accesibile;

7. Impreuna cu celelalte primarii si cu ISU sa se creeze un plan unitar de actiune pentru situatii de urgenta majore: cutremur, incendii, accidente aero si terestre, pandemii, cat si pentru alte situatii ce implica punrea in pericol a vietii si sanatatii maselor mari de oameni;

Siguranta pietonului si trotuarele

1. Montarea de stalpisori pe marginea trotuarului pentru a impiedica parcarea masinilor. Amenzi drastice pentru cei care taie acesti stalpisori;

2. Controale pentru a aplica amenzi drastice pentru echipele care nu semnalizeaza, asigura si termina la termen lucrarile pe trotuare;

3. Amenzi considerabile pentru cei care parcheaza pe trotuar;

4. Amenzi pentru stapanii de caini care nu le strang excrementele. Banii stransi vor merge la asociatiile de ocrotire a animalelor/adaposturile pentru caini;

5. Montarea de borduri tip rampa, pentru a facilita deplasarea persoanelor cu dizabilitati si a celor cu carucioare de copii;

6. Amendarea proprietarilor care nu semnalizeaza macar existenta pericolului desprinderii unor bucati de tencuiala.

7. Repararea si amenajarea trotuarelor; eliminarea pericolelor pentru pietoni: gropi, ridicaturi, bucati de fier prinse in trotuar.

8 Semnalizarea corespunzatoare si permanenta a trecerilor de pietoni, a statiilor RATB, accesul in pietele agrolimentare, parcuri si a tuturor zonelor necesare accesului pietonal;

9. Demarcarea, unde este posibil, a zonelor pietonale prin separatoare care sa impiedice accesul autoturismelor pe trotuare, alei, parcuri, treceri de pietoni, etc.

10. Semnalizarea si demarcarea corespunzatoare a zonelor de trotuar unde este permisa parcarea autoturismelor.

Mediu

– Respectarea cadrului legal care stabileste activitatile de toaletare a copacilor aflati in spatii verzi.

Proiecte punctuale

– Trecerea Teatrului de Vara din administrarea Ministerului Culturii in administrarea Primariei Sectorului 1 (atat pe motivul evident de distrugere a patrimoniului cultural prin neglijenta cat si din cauza transformarii

zonei din interiorul fostului teatru intr-un focar de infectie) si reabilitarea lui in regim de urgenta.

– Crearea unui parteneriat intre Primaria Sectorului 1, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si asociatiile parintilor membrilor Clubului Copiilor Sectorul 1, in scopul refacerii si intretinerii terenurilor sportive care zac in paragina (clubul putand astfel chiar sa-si adauge noi sectii).

– Amenajarea de zone de agrement, stranduri, parcuri pentru picnic pentru bucuresteni si includerea salbei de lacuri Colentina in circuitul turistic al Bucurestiului.

– Identificarea solutiilor tehnice viabile ce pot fi aplicate pentru intocmirea proiectului de supralargire a Pasajului „Constanta” aplicabil conditiilor actuale de trafic;

– Sistematizarea intersectiei Calea Grivitei ￯ Bulevardul Bucurestii Noi – Soseaua Chitilei;

– Reabilitarea spatiilor publice din administrarea Primariei Sectorului 1 de-a lungul traseelor care unesc obiective de utilitate publica ale Zonei de Actiune Urbana (tronsonul Bd. Bucurestii Noi, Jiului, Gloriei,

Teatrul Masca, Parc Bazilescu, Bulevardul Laminorului si cele doua intersectii majore cu Bd. Bucurestii Noi si Sos. Chitilei).

– Realizarea in regim de urgenta a lucrarilor necesare racordarii zonelor defavorizate sub acest aspect, in colaborare cu primariile sectoarelor invecinate si furnizorii de servicii de acest tip;

Patrimoniu

– Primaria sectorului 1 va stabili prin intermediul regulamentului local de publicitate interzicerea amplasarii de bannere publicitare peste fatadele imobilelor, care sa acopere mari parti sau ferestrele acestora. Se vor

lua toate masurile ca bannerele existente sa fie indepartate

– Un program viabil de consolidare.

Citeste aici programul integral si 20 de Microinterventii pentru un oras mai placut.

  • Eugen Tomac (PMP)

In programul sau pentru Primaria sectorului 1, candidatul PMP promite:

Politici fiscale si economie:

– mentinerea taxelor pentru cladirile cu destinatie mixta, adica majoritatea sediilor sociale ale societatilor din categoria IMM-urilor sau sediul social al PFA-urilor, la cote minime.

– preturi accesibile pentru inchirierea tarabelor din piata.

-acordarea de facilitati fiscale pentru proprietarii monumentelor istorice.

– incurajarea cooperarii cu mediul academic si mediul de afaceri pentru dezvoltarea de proiecte sectoriale.

– spatii subventionate pentru start-up-uri.

– organizarea, sub egida primariei, a unor concursuri tematice, cu implicarea comunitatilor profesionale, alaturi de alocarea unor burse pentru stimularea castigatorilor.

Dezvoltare urbana

– devoltarea comertului prin programe de modernizare si reamenajari de piete si centre comerciale (modernizarea totala a pietii 16 Februarie din Bucurestii Noi , modernizarea Pietei Pajura, modernizarea Pietei Baneasa).

– reamenajarea Halei Matache prin parteneriat public-privat.

– Valorificarea potentialului terenurilor virane de la statia de metrou Aurel Vlaicu.

– Reabilitarea zonei verde din proximitatea Strazii Fabrica de Caramida.

– Refacerea bazei sportive Straulesti.

– O noua viziune pentru baza sportiva Ciresarii.

– Un proiect de reabilitare a intregului ansamblu Bazilescu .

– infiintarea unui Muzeu al victimelor regimului dictaturii comuniste.

– dezvoltarea unui Mall recreativ cu spatii amenajate pentru practicarea de activitati cultural-recreative, cu acces la pret modic.

– Bucuresti Eye.

– proiecte specifice pentru Cartierul Damaroaia astfel incat sa fie asigurata prestarea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, precum si asigurarea unor spatii minime de spatiu verde.

– respectarea Planului de Urbanism General al Municipiului Bucuresti in ceea ce priveste emiterea autorizatiilor de constructie in toate cartierele din Sectorul 1, indeosebi in Cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi, care constituie zona protejata Parcelarea Bazilescu.

– asfaltarea strazilor din Cartierul 16 Februarie, precum si asigurarea prestarii serviciului de alimentare cu apa si de canalizare.

– lucrari de largire a carosabilului Strazii Acordului, precum si extinderea liniei de tramvai.

– conectarea Soselei Chitila cu Bulevardul Bucurestii Noi si Bulevardul Laminoriului.

– implementarea, in colaborare cu Ministerul Transporturilor si Primaria Generala Bucuresti, a proiectului privind largirea pasajului rutier din zona de subtraversare a caii ferate Bucuresti-Constanta, prin largirea cu cate o bada pe fiecare sens al pasajului in scopul fluidizarii intregii cereri de trafic rutier.

– reabilitarea podului Constanta.

– proiect de igienizare, de regenerare a Garii de Nord si de constructie deasupra acesteia a unui Shopping Center

Relatia cu cetateanul

– reinnoirea online a contractelor de inchiriere a locurilor de parcare de resedinta.

– crearea unei platforme online de inscriere in audienta, in baza unui calendar public al disponibilitatii.

– verificarea online a stadiului de solutionare a cererii depuse, precum si data la care va fi solutionata.

– verificarea online a fisei de inmatriculare auto pentru verificarea starea vizelor fiscale aplicate autoturismului.

– orice contract din bani publici trebuie sa fie publicat pe site-ul primariei.

– publicarea zilnica detaliata a facturilor platite de Primarie cu corespondenta fata de capitol de buget.

– crearea unei platforme online de urmarire a stadiului petitiilor cetatenilor.

– consultari publice periodice pe teme specifice.

– lansarea platformei Vocea ta in deciziile primariei.

Cultura

– infiintarea de centre culturale de cartier pentru a favoriza reprezentarea diverselor forme artistice in muzica, dans, umor si teatru.

– reabilitarea si consolidarea, acolo unde este cazul, a cladirilor cinematografelor (Patria, Scala, Excelsior, Dacia, Grivita, Cotroceni, Giulesti, Feroviar si Gradina Parc.)pentru a fi redate circuitului cultural, prin solicitarea Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor a unui transfer in regim de urgenta a cinematografelor din Sectorul 1 in administrarea primariei.

Preventie

– infiintarea unei subcomisii de specialitate pentru prevenirea riscului seismic.

– realizarea unui plan post-interventie alaturi de derularea unei campanii de informare cu privire la adaposturi in de catastrofe naturale.

– realizarea unor garduri de siguranta in apropierea cailor ferate, care sa nu permita accesul copiilor.

– realizarea viitoarelor anvelopari de blocuri din Sectorul 1 cu polistiren ignifugat, de cea mai buna calitate

Educatie

– cresterea sigurantei activitatii de invatamant.

– constricutia de noi gradinite si crese.

– dezvoltarea unor retele de educatie in sistem afterschool la scolile existente din sectorul 1.

– devoltarea de baze sportive, astfel incat sa nu existe scoala fara baza sportiva.

Sanatate

– informarea cetatenilor cu privire la serviciile medicale disponibile.

– infiintarea unui dispensar in Bucurestii Noi.

– finantarea, in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti si Ministerul Sanatatii, a unor proiecte de reabilitare si modernizare a spitalelor arondate Sectorului 1.

– modernizarea unitatilor aflare in administrarea sectorului 1 cu echipamente performante.

– derularea unor campanii de informare cu privire la un stil de viata sanatos.

Protectia mediului

– intretinerea anuala a spatiului verde, alaturi de plantarea de arbori si arbusti

– reabilitarea zonei verde din proximitatea str Fabrica de caramida

– proiecte de regenerare urbana in zona de nord a Sectorului 1

– sortarea selectiva a deseurilor menajere: sticla, plastic, hartie, menajer. Fiecare, separat, la containerele special amenajate in acest sens

– sanctiuni aspre pentru depozitarea gunoiului in spatiul public

– lucrari de salubrizare in zona Giulesti-Sarbi, precum si in Cartierul 16 februarie

– amplasarea pe langa parcuri a unor dispozitive cu pungi speciale necesare iubitorilor de caini pentru pastrarea curateniei

– reamenajarea spatiului verde din fata Garii de Nord, prin trecerea in subordinea primariei Sectorului 1.

Fonduri europene

– asigurarea finantarii sectorului cultural, prin fonduri europene, a finantarii operatorilor culturali, si a proiectelor lor

– facilitarea absorbtiei fondurilor europene 2014-2020

– cerere de cofinantare de catre Comisia Europeana pentru proiecte

Reabilitare termica

– extinderea programului de reabilitare termica la case.

– Amplasarea de panouri solare pentru unitatile de invatamant, cladirile publice din administratie, spatiile de asistenta sopciala ale Sectorului 1 poate contribui la reducerea costurilor cu energie electrica pe termen lung.

– o prioritate pentru primaria Sectorului 1 trebuie sa fie identificarea unor locatii posibile pentru a fi amenajate parcari subterane de mare capacitate, precum si parcari la suprafata.

Social

– crearea unor noi centre de servicii sociale pentru persoanele fara adapost

– infiintarea unor cantine sociale, in parteneriat cu parohiile

– infiintarea unor camine de batrani, in cooperare cu parohiile si spitalele arondate Sectorului 1

– acordarea de asistenta si informatii din partea primariei in ceea ce priveste solicitarea acordarii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu gaze, lemne, energie termica si energie electrica.

Citeste mai mult aici.

  • Laura Chriac (ALDE)

Candidatul ALDE promite:

– Autobuzele scolare vor asigura gratuit transportul casa – scoala si retur! Transportul scolar contribui la descongestionarea traficului infernal din Sectorul 1.

– o sala interioara multi functionala demna de competitii internationale.

– crearea a doua centre de asistenta medico- sociala in zonele Chitila si Bucurestii Noi.

– un parteneriat cu cetatenii in care primaria prin ADP Sector 1 sprijina reabilitarea locuintei.

– un amplu program de reabilitare al tuturor subsolurilor de bloc prin igienizarea si schimbarea instalatilor sanitare uzate

Citeste mai mult aici.

Lista completa candidati Primaria Sector 1:

  •     Partidul Uniunea Salvati Bucurestiul – Clotilde-Marie-Brigitte Armand
  •     Partidul Ecologist Roman – Ionut-Aurelian Chermenschi
  •     Partidul Alianta Liberalilor Si Democratilor – Laura Chiriac
  •     Partidul Dreptatii Sociale – Maria Chirtoaca
  •     Partidul National Liberal – Alexandru Nazare
  •     Candidat Independent – Gheorghe Padure
  •     Partidul Socialist Roman – Carmen-Dorina Petrosel
  •     Partidul Romania Unita – Andrei-Laurentiu Piticas
  •     Partidul Miscarea Populara – Eugen Tomac
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro