Euractiv: UE, târâtă la tribunal pentru că susține biomasa forestieră în calitate de „energie regenerabilă”
Un grup de reclamanți din Estonia, Franța, Irlanda, România, Slovacia, Suedia și SUA i-a intentat luni proces Uniunii Europene pentru a contesta includerea biomasei forestiere în directiva UE privind energia regenerabilă. Dacă vor avea câștig de cauză, acest lucru ar putea lăsa UE fără o sursă de energie care acoperă acum aproape 60% din energia regenerabilă a blocului, mai mult decât cea solară și cea eoliană luate la un loc, potrivit Euractiv, citat de Rador.
Acest dosar în măsură a stabili un precedent va fi deschis azi la curtea UE de la Luxembourg de către un grup de indivizi afectați și mai multe ONG-uri.
Grupul argumentează că instituțiile UE nu au ținut cont de probele științifice care indică faptul că recoltarea biomasei forestiere și combustia ei pentru a produce energie exacerbează schimbarea climei prin faptul că provoacă despăduriri în afara Europei.
„Tratarea biomasei ca fiind neutră din punct de vedere al carbonului este contrară descoperirilor științifice”, care arată că arderea lemnului pentru a produce energie emite în mod normal de 1,5 ori mai mult dioxid de carbon (CO2) decât cărbunele și de trei ori mai mult decât gazele naturale, arată reclamanții.
Comisia Europeană a refuzat să comenteze în această fază, afirmând că îi revine Curții de Justiție a UE să stabilească „admisibilitatea” cazului.
UE a adoptat anul trecut o versiune revizuită a directivei sale privind energia regenerabilă, angajând blocul ca până în 2030 să-și asigure minimum 32% din necesarul de energie din surse regenerabile. Ținta e considerată un element central al obiectivului UE de a reduce emisiile de carbon cu 40% până la aceeași dată.
Însă reclamanții acuză că includerea biomasei forestiere ca sursă regenerabilă contravine Articolului 191 (1) al Tratatului UE, care stipulează că politica de mediu a blocului va contribui la „conservarea, protejarea și îmbunătățirea calității mediului, protejând sănătatea umană, utilizarea prudentă și rațională a resurselor naturale, promovând la nivel internațional măsuri de gestionare a problemelor de mediu regionale și mondiale și, în special, combătând schimbarea climei.”
Conform acestora, directiva promovează măsuri care agravează schimbarea climei, exacerbând defrișarea pădurilor din SUA pentru a se putea satisface cererea de brichete de lemn din UE.
Reclamanții au suferit daune legate de sănătatea lor, de traiul lor, de comunitățile și tradițiile lor culturale ca urmare a exploatării forestiere, a fabricării de brichete din lemn și a producerii de energie din biomasă, se argumentează în plângere.
60% din regenerabilele Europei
Comisia Europeană estimează că biomasa reprezintă în prezent aproape 60% din consumul de energie regenerabilă din UE. Consumul de bioenergie s-a mărit în Europa cu peste 69% în perioada 2005-2016, și este de așteptat să continue să crească și în următoarele decenii, conform executivului UE.
Dacă reclamanții vor câștiga procesul, biomasa forestieră nu va mai fi luată în calcul în privința țintei UE pentru regenerabile din 2030, rămânând în sarcina energiei solare și eoliene să ducă tot greul. Un efect colateral ar putea fi probabil acela de a determina apeluri din interiorul Europei de a se revizui negativ ținta, lucru despre care reclamanții au declarat că nu constituie obiectivul lor.
„Cu siguranță nu afirmăm că ținta de energie regenerabilă de 32% ar trebui redusă”, a declarat Peter Lockley, avocatul reclamanților. Din contră, a declarat el, obiectivul este asigurarea îndeplinirii de către UE a țintei ei din Acordul de la Paris de a reduce emisiile cu 40% până în 2030.
Directiva energiei regenerabile a fost convenită anul trecut, în ciuda avertismentelor lansate de un grup de peste 800 de oameni de știință, care au afirmat că recoltarea deliberată a lemnului pentru a fi ars „va mări cantitatea de carbon din atmosferă și încălzirea timp de decenii până la secole – chiar și atunci când lemnul substituie cărbunele, petrolul sau gazele naturale.”
Deoarece copacii au nevoie de timp pentru a se regenera, recoltarea lor pentru producția de energie mărește „datoria de carbon” a lumii pentru decenii, dacă nu secole, conform unui studiu publicat în septembrie în revista științifică Nature. Lemnul „emite în mod obișnuit de 1,5 ori CO2-ul cărbunelui și de trei ori CO2-ul gazului natural din cauza legăturilor carbonului din lemn, conținutului de apă și temperaturii mai mici de ardere”, au scris ei.
Alți cercetători sunt mai puțin alarmiști, afirmând că, pentru a contribui la lupta contra schimbării climei, combustibilii pentru bioenergie „trebuie să fie capabili să satisfacă plafoane stricte pentru emisiile de gaze cu efect de seră comparativ cu combustibilii fosili pentru a se asigura obținerea unei reduceri palpabile a carbonului”.
Comisia Europeană a invocat „garanții” existente în directivă cum că biomasa consumată de Europa nu provine decât din păduri gestionate sustenabil. Directiva obligă totodată ca biomasa să emită cu cel puțin 80% mai puține gaze cu efect de seră decât combustibilii fosili, au arătat oficiali UE.
Garanțiile respinse pentru că sunt lipsite de colți
Însă acele garanții au fost respinse ca fiind lipsite de colți de către activiștii ecologiști, care afirmă că diversele condiții de sustenabilitate din directivă „vor avea puține consecințe” și pun probleme în ce privește regulile de contabilizare a carbonului la nivelul ONU.
De fapt, directiva include punctul de vedere conform căruia biomasa forestieră este inerent neutră în ce privește carbonul, dacă este recoltată sustenabil, au scris semnatarii articolului din Nature. „Dar sustenabil nu este egal cu carbon redus”, avertizează ei, afirmând că recoltarea și arderea biomasei reduce capacitatea pădurilor de a absorbi carbon și adaugă CO2 în aer „exact la fel ca arderea oricărui alt combustibil pe bază de carbon”.
Și chiar dacă directiva stipulează că bioenergia trebuie să genereze mari reduceri de emisii de gaze cu efect de seră, „regulile ei de contabilizare ignoră carbonul emis prin arderea biomasei înseși”, continuă ei, afirmând că acest lucru „ar permite în continuare recoltării industriale globale a lemnului să crească de peste trei ori”.
Conform activiștilor, consensul științific cum că arderea lemnului nu este neutră din punct de vedere al carbonului este acum covârșitor. „Copacii nu cresc la loc suficient de repede pentru a compensa aceste emisii inițiale, ceea ce înseamnă că lemnul nu este în general o alternativă rațională la combustibilii fosili”, a scris Linde Zuidema, o activistă pentru bioenergie la NGO-ul Fern, specializat pe păduri și drepturi.