Sari direct la conținut

Europa Centrală și de Est, „măturată” de ploi torențiale aduse de ciclonul Boris / Ce țări sunt afectate de inundații, care în România au ucis patru oameni

HotNews.ro
Inundații în Cehia / Michal Cizek / AFP / Profimedia
Inundații în Cehia / Michal Cizek / AFP / Profimedia

Patru persoane au murit în România din cauza inundațiilor cauzate de ciclonul Boris aducând ploi torenţiale care au afectat Europa Centrală și de Est, scriu BBC și Reuters. Zeci de mii de gospodării au rămas fără curent în România și Cehia, unde sunt prognozate mai multe precipitații în zilele următoare, iar ploi abundente s-au înregistrat și în Polonia, Slovacia, Ungaria, sudul Germaniei și anumite părți din Austria, potrivit presei internaționale. Imagini dramatice din cauza ploilor s-au înregistrat și în Republica Moldova. 

Începând de joi, ciclonul Boris a adus vânturi puternice și ploi torenţiale în zone din Polonia, Austria, Cehia, Ungaria, România și Slovacia.

Locuitorii unor orașe de-a lungul graniței ceho-polone au fost evacuați pe măsură ce râurile au s-au umflat dincolo de nivelurile de alertă, în timp ce capitala cehă, Praga, care a suferit inundații catastrofale în 2002, a luat măsuri preventive împotriva inundațiilor, iar grădina zoologică a fost închisă.

Cu puțin înainte de ora 10:00 (08:00 GMT), vineri, o poartă grea de oțel, grosime de un metru, a închis așa-numitul Canal al Diavolului sau Certovka, o fâșie de apă care străbate cartierul istoric Mala Strana din Praga înainte de a se uni râul Vltava.

În Republica Cehă, zonele de nord și nord-est au suportat cea mai mare parte a potopului și 51.000 de gospodării au rămas fără curent electric, a declarat agenția de presă CTK.

 În 38 de locații din Republica Cehă a fost sâmbătă emisă cea mai mare stare de alertă.

Evacuările au început și în Polonia, pe măsură ce râurile ajung la niveluri periculoase.

Ministrul de Interne Tomasz Siemoniak a declarat că locuitorii din orașele mici de lângă granița cu Cehia, Morow și Glucholazy se confruntă cu o situație periculoasă.

Saci de nisim pe malul râului Glucholazy / FOTO Sergei GAPON / AFP / Profimedia

În Glucholazy, nivelul râului depășise cu doi metri nivelul de siguranță, iar locuitorii care locuiesc pe străzile din apropiere au fost evacuați.

„Situația este foarte rea. Starea râului și prognozele despre starea lui sunt încă proaste”, a spus Siemoniak.

„Avem o situație dificilă în patru râuri, care poate amenința cu evacuari și pagube în mai multe orașe”, a adăugat el.

Armata era în așteptare, iar în una dintre cele patru provincii, Malopolska, au fost stocate aproximativ două milioane de saci de nisip, iar încă un milion erau în Voievodatul Silezia Inferioară.

Trafic feroviar, închis în Austria din cauza zăpezii

Austria a cunoscut cel mai călduros august de când au început înregistrările, potrivit institutului federal Geosphere Austria, iar acum sunt avertismente privind precipitații cantitative.

Centrul austriac de avertizare UWZ spune că în unele zone, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi „depășite în doar câteva zile”.

Manuel Kelemen, meteorolog, a spus că, din punct de vedere metrologic, „ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu fără precedent”.

O parte a liniei de cale ferată Tauern între Bad Hofgastein și Böckstein din provincia Salzburg a fost închisă din cauza ninsorilor abundente.

Cancelarul Karl Nehammer a declarat că toate statele federale au fost afectate și situația se deteriorează.

„Zilele următoare vor fi în continuare extrem de dificile și provocatoare pentru populația afectată și serviciile de urgență”, a spus Nehammer la X.

Oficialii din Slovacia au avertizat cu privire la amenințarea cu inundații în capitala, Bratislava, din cauza umflării Dunării, în timp ce Ungaria se așteaptă ca fluviul să se apropie de niveluri record în zilele următoare.

Ploile abundente și viiturile au creat haos și în Republica Moldova

În Republica Moldova mai multe străzi au fost inundate, iar crengile copacilor au fost doborâte la pământ la Chișinău. Potrivit imaginilor distribuite pe rețelele de socializare și în presă, mașinile plutesc din cauza străzilor inundate.

Primăria municipiului Chișinău a informat că avertizarea, care prevede ploi torențiale, izolat puternice, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, este valabilă pentru întreg teritoriul țării. 

Zeci de localități au rămas fără curent electric.

INTERVIURILE HotNews.ro