Sari direct la conținut

„Europa este o țintă pentru rachetele noastre”. Kremlinul recurge la amenințări, ca urmare a amplasării rachetelor americane în Germania

HotNews.ro
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Foto: Vladimir Gerdo / Sputnik / Profimedia
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Foto: Vladimir Gerdo / Sputnik / Profimedia

Decizia de a desfăşura în Germania rachete americane cu rază lungă de acţiune, anunţată în această săptămână, ar putea face din capitalele europene respective ţinte pentru rachetele ruse şi victime ale unei confruntări între Washington şi Moscova, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Europa este o ţintă pentru rachetele noastre, ţara noastră este o ţintă pentru rachetele americane în Europa. Am cunoscut deja acest lucru, l-am traversat. Avem capacitatea de a înfrâna aceste rachete, dar victimele potenţiale sunt capitalele acestor ţări europene”, a spus Peskov.

El s-a referit la decizia Washingtonului şi a Berlinului de a desfăşura diferite tipuri de rachete americane cu rază lungă de acţiune în Germania în 2026.

SUA vor desfăşura rachete de croazieră Tomahawk în Germania pentru a întări capacitatea de descurajare militară a NATO în Europa, potrivit unei declaraţii comune de miercuri a guvernelor celor două ţări.

Rachete americane pentru protecția Europei

Declaraţia, publicată în marja Summitului NATO de la Washington, menţionează că „desfăşurări episodice” ale rachetelor cu rază lungă vor începe în 2026. Vor fi desfăşurate de asemenea rachete SM-6 şi „arme hipersonice aflate în dezvoltare”, care au rază de acţiune mai mare decât rachetele staţionate în prezent în Europa.

NATO vrea să-și consolideze forța de descurajare militară în Europa. În acest scop, rachetele de croazieră americane de tip „Tomahawk” urmează să fie staționate în Germania în viitorul apropiat, potrivit unei declarații comune a SUA și Germaniei.

Rachetele cu rază medie de acțiune de tip „Tomahawk” pot lovi ținte într-o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri. La fel ca sistemul de arme german „Taurus”, rachetele de croazieră sunt capabile să pătrundă pe teritoriul inamic în timp ce zboară jos și distrug ținte importante. Acestea pot include posturi de comandă, buncăre și sisteme radar.

Rachetele de croazieră Tomahawk sunt desfășurate de pe nave sau submarine, în timp ce „Taurus” este lansat din aeronave. SUA au staționat ultima dată astfel de arme cu rază lungă de acțiune, în Germania, în anii 1990.

INTERVIURILE HotNews.ro