Sari direct la conținut

Europa nu crede in agricultura ecologica

Evenimentul Zilei

Agricultura ecologica, de tip organic, este privita cu dezinteres de marea majoritate a fermierilor europeni. Asta in ciuda faptului ca protejeaza mediul inconjurator si ofera produse mult mai sanatoase pentru organismul uman.

Statisticile prezentate recent de Eurostat arata ca fermele care practica agricultura organica acopera mai putin de 4% din totalul terenului arabil din Uniunea Europeana.

Cifrele reprezinta o veste putin placuta pentru birocratii de la Bruxelles. Anul trecut, in luna iunie, Comisia Europeana a adoptat o serie de 21 de masuri care vizau promovarea si extinderea agriculturii organice in UE. Masurile erau parte a programului de reforma a Politicii Agricole Comune, care urmarea reducerea supraproductiei si, implicit, a subventiilor acordate.

Tendinta exprimata in statistici nu arata insa, deocamdata, ca programul ar avea un mare succes. Chiar si in conditiile unei cresteri a numarului de ferme organice, acest sistem de agricultura nu va acoperi, in urmatorii ani, o suprafata insemnata de teren.

Sanatos pentru om si mediu

Agricultura organica utilizeaza exclusiv ingrasamintele organice, ocolind produsele chimice, si ia in considerare ciclurile biologice si activitatea biologica a solului, altminteri degradat de exploatarea intensiva.

Beneficiile investitiilor in agricultura ecologica de tip organic, spun specialistii, se reflecta in calitatea mediului, in siguranta alimentara si sanatatea umana.

Un studiu recent realizat de Universitatea Oxford si Centrul pentru Ecologie si Hidrologie din Marea Britanie a aratat ca agricultura de tip organic protejeaza mult mai mult viata salbatica, decat agricultura conventionala. Mai exact, potrivit studiului, fermele organice adapostesc cu 85% mai multe specii de plante, 17% mai multe insecte si 5% mai multe pasari.

In Europa, agricultura organica se presupune ca a aparut la inceputul secolului al XX-lea cand, in Germania, utilizarea resurselor naturale in procesul de productie agricola a fost abordata intr-o noua maniera.

Specialistii spun ca, in cazul agriculturii organice, productia se reduce cu 10-20%, iar pretul produselor poate creste cu 25%. Acesta este de fapt unul dintre principalele motive pentru care fermierii europeni prefera in continuare sa foloseasca pesticide si sa obtina culturi impresionante la preturi reduse.

Studiile precizeaza insa ca, desi mai ieftina, agricultura conventionala scade simtitor valoarea produselor agricole. La principalele specii de legume si fructe s-a inregistrat reducerea cu 80% a vitaminei A, cu 57% a celei C sau cu aproape 30% a calciului.

Nici Romania nu se grabeste

In Romania, agricultura organica este putin dezvoltata. Potrivit unui studiu de impact al Institutului European din Romania, in 2002, numai 43.000 de hectare erau acoperite de fermele de tip organic. In 2003, autoritatile de la Bucuresti au stabilit ca obiectiv cresterea suprafetei la 140.000 de hectare pana in 2007.

Principalii producatori organici

Italia 1.052.212 ha

Spania 725.254 ha

Marea Britanie 695.619 ha

Franta 550.090 ha

Austria 326.703 ha

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro