Sari direct la conținut

Europa si Rusia incurcate intr-o dilema blonda

HotNews.ro
Intrarea in Parlamentul Ucrainei, Foto: Hotnews
Intrarea in Parlamentul Ucrainei, Foto: Hotnews

​Totul a inceput cu doua greseli. Prima: seful “Familiei”, in tinerete trimis la puscarie pentru talharie si violenta, a decis sa-si intemniteze principalul adversar politic. A doua: europenii nu au inteles ca frica este singura lege care guverneaza in Estul Salbatic.

In mijlocul conflictului se afla o blonda. Descrisa de unii ca fiind “tipul de femeie fatala”, iar de altii ca o “egomaniaca”, deznodamantul depinde de eliberarea ei. Povestea nu este un scenariu hollywoodian, ci realitatea celei mai incinse batalii geopolitice a anului.

Batalia pentru Ucraina, care se poarta intre Uniunea Europeana si Rusia, a ajuns la apogeu. 18 noiembrie 2013 este data pana la care ministrii de externe ai tarilor UE trebuie sa decida daca vor incheia sau nu un Acord de Asociere cu Ucraina, acord care va duce la o apropiere importanta intre cele doua regiuni.

Intre timp, Rusia foloseste toate mijloacele pasnice (deocamdata) pentru a impiedica aceasta asociere, dorindu-si ca Ucraina sa devina parte a Uniunii Eurasiatice, proiectul imperialist al lui Vladimir Putin. Doar ca, dupa ce au prosperat doua decenii in spatiul gri dintre Europa si Rusia, politicienii care conduc astazi Ucraina negociaza dur.

Aerul birourilor guvernamentale de la Kiev este extrem de tensionat. Oficialii si politicienii cu care m-am intalnit pronunta cuvinte precum “informatie clasificata”, ”ultima sansa”, “represalii”. In joc este mai mult decat soarta unei singure tari: “esecul semnarii Acordului cu UE va avea efecte semnificative asupra felului in care Rusia se va purta in tarile din vecinatate”, imi spune un diplomat strain aflat la Kiev.

Rusia revine obsesiv in toate discutiile, alaturi de numele carismaticei blonde Iulia Timoshenko, fost prim-ministru al Ucrainei. Timoshenko a fost condamnata la sapte ani de inchisoare la doar cateva luni dupa ce a pierdut alegerile in fata actualului presedinte Viktor Yanukovici, identificat ca fiind seful clanului botezat mediatic „Familia”.

Privita de la distanta, Ucraina seamana cu un stat feudal in care mai multi boieri bogati si corupti se lupta incercand sa-si conserve puterea si accesul la cea mai importanta sursa de venituri: visteria tarii. Aici se desfasoara „un razboi tipic intre bande care are o tara intreaga ca scena”, spune scriitoarea Oksana Zabuzhko.

DE CE ARE „FAMILIA” NEVOIE DE EUROPA

Nimeni din Familie nu-si doreste in mod special o apropiere de Uniunea Europeana, dar nu au de ales. Interesele lui Viktor Yanukovici sunt legate exclusiv de conservarea puterii sale si, implicit, a gruparii pe care o coordoneaza alaturi de fiul sau, Oleksandr. Doar ca Yanukovici nu va putea castiga alegerile prezidentiale din 2015 (sta foarte prost in sondaje), iar tara este in pragul unei crize economice grave. Pentru a evita aceasta criza, Yanukovici are nevoie de gaz ieftin si de credite ieftine. De unul singur nu poate obtine nici una, nici cealalta.

Iritata de indaratnicia Ucrainei, a carei independenta este pentru rusi o „tradare in dragoste” (Aleksandr Soljenitin), Moscova a impus Kiev-ului un pret piperat pentru gaze. Diferenta dintre pretul cu care statul ucrainean cumpara gaze de la rusi si cel cu care il vinde populatiei este subventionata de la buget. Doar ca jumatate din aceasta diferenta, 4-5% din PIB, este furata de oameni importanti din stat, mi-a explicat un om de afaceri de la Kiev. Statul acumuleaza astfel datorii mari catre Gazprom (estimate in prezent la 882 milioane de dolari) si nu mai poate emite obligatiuni.

Pe holurile partidului Iuliei Timoshenko sunt atarnate tablouri mari cu Iulia in ipostaze de eroina iubita de popor

Ucraina nu va putea sparge dependenta sa energetica de Rusia fara a incepe sa-si dezvolte resursele de energie alternativa si sa exploateze gazele de sist. Dar oficiali ai Ministerului Energiei au afirmat ca extractia gazelor de sist nu va incepe mai repede de cinci ani si ca, intr-un scenariu optimist, varful va fi atins abia peste un deceniu.

Pentru a iesi din criza Ucraina are nevoie de 15 miliarde de dolari, bani care nu pot veni exclusiv doar de la Washington sau doar de la Moscova. Problema Kiev-ului este ca, fara a semna Acordul cu europenii, le va fi imposibil sa obtina un imprumut de la FMI. Desi Ministerul de Finante de la Kiev incearca si acum sa obtina credite ieftine pe piata internationala, perspectivele “nu sunt foarte pozitive”, admite chiar un oficial al partidului prezidential.

MILITIANUL VLADIMIR SI RECIDIVISTUL VIKTOR

Ma insor cu cine da mai mult, pare a fi logica sefului Familiei, Viktor Yanukovici, care a avut o intalnire de cateva ore cu Vladimir Putin saptamana trecuta. „Yanukovici asteapta inca o oferta concreta de la Rusia”, imi explica un lider politic de la Kiev. Doar ca, in loc de oferta, Putin i-a aratat pana acum lui Yanukovici doar bastonul amenintarilor. Relatia proasta dintre cei doi este de notorietate si generata de trecutul fiecaruia.

Daca Viktor Ianukovici a fost condamnat in tinerete pentru talharie, Vladimir Putin a fost ofiter KGB. Nimeni nu stie cum se poate desfasura o negociere intre un fost puscarias si un fost militian, dar in cercurile politice de la Kiev se considera ca Putin i-ar fi explicat deja lui Yanukovici ca semnarea Acordului cu europenii le va crea acestora cadrul pentru a-l inlatura de la putere.

De altfel, in relatia cu Ucraina rusii mizeaza mult pe cartea fricii: “Exista oameni de afaceri care imi spun ca rusii nu-i vor ierta niciodata pe ucraineni daca se vor apropia de UE si ca va fi teribil. Asa e. Va fi teribil”, marturiseste un diplomat de la Kiev ingrijorat de posibila pedepsire economica si energetica a Ucrainei de catre Rusia.

DILEMA BLONDEI

De sub amenintarea garbaciului moscovit, ucrainenii privesc cu oaresce speranta spre Europa. “Am intrebat la Bruxelles daca Uniunea Europeana va reactiona prompt daca ni se intampla si noua acelasi lucru care s-a intamplat Republicii Moldova, ale carei exporturi de vinuri au fost interzise de Rusia”, imi spune un alt oficial. „Nu am primit un raspuns direct de la ei si am senzatia ca UE sau Comisia Europeana nu va incerca sa reactioneze imediat”.

Doar ca europenii au pus trei conditii pentru semnarea Acordului de Asociere si, pana astazi, niciuna nu a fost finalizata. Printre ele si eliberarea Iuliei Timoshenko, cea de-a treia conditie, fructul otravit, care este la mana presedintelui Ianukovici.

Pentru ucraineni e greu de inteles de ce europenii au conditionat semnarea unui Acord atat de important de eliberarea unui politician la fel de corupt precum tot ceilalti care au condus Ucraina in ultimii ani. Timoshenko a fost condamnata pentru semnarea contractului prin care Ucraina cumpara gaze de la rusi la un pret foarte mare.

Uniunea Europeana reclama insa incorectitudinea procesului si faptul ca Timoshenko a fost inchisa pentru ca este cel mai important adversar electoral al presedintelui Yanukovici. Conteaza probabil si faptul ca partidul Iuliei Timoshenko face parte din grupul popularilor europeni si ca politicieni europeni importanti sprijina direct eliberarea ei.

VOI, EUROPENII, ATI FACUT ASTA!

Indiferent din ce tabara provin, in Ucraina lucrurile se vad cu totul altfel. “Nu legati viitorul acestei tari de o doamna corupta”, afirma un personaj important si nealiniat politic de la Kiev. “Discutia nu e daca Iulia Timoshenko e sau nu e vinovata, ci daca Ucraina e gata sa plateasca acest pret”, imi spune Yuri Miroshnichenko, reprezentantul presedintelui Yanukovici in Parlamentul Ucrainei, comentand negocierile pentru eliberarea Iuliei Timoshenko. “Ati facut din Timoshenko un simbol pentru justitia selectiva si din Yanukovici un star pentru ca acum toata lumea vrea sa-l intalneasca si vrea sa stie ce va face. El e omul zilei”, remarca agasata jurnalista Tetiana Sylina. „Voi, europenii, ati facut asta”.

Unul dintre cei care au lucrat cu Iulia Timoshenko a descris-o ca fiind „un micromanager egomaniac, incapabila sa construiasca, doar sa critice”. Despre Timoshenko se zvoneste la Kiev ca ar avea o avere de peste 2 miliarde de dolari in depozite offshore.

Intre timp, presedintele Yanukovici foloseste tertipuri birocratice pentru a evita eliberarea si reabilitarea Iuliei Timoshenko. Nici actualii lideri ai opozitiei nu sunt foarte incantati de o reabilitare, caci asta ar insemna un concurent in plus in cursa pentru prezidentialele din 2015. Singurii care insista sunt europenii, insa teza reabilitarii complete pare a pierde teren in favoarea solutiei pragmatice a eliberarii partiale a Iuliei Timoshenko in vederea efectuarii unui tratament intr-o clinica din Berlin.

Yanukovici negociaza insa dur, in stil sovietic. Spera ca va semna Acordul fara a indeplini integral niciuna dintre conditiile puse de UE. De fapt, si alti ucraineni cred acelasi lucru: „Uniunea Europeana ar trebui sa semneze Acordul fara nicio conditie. Chiar daca Timoshenko ramane in puscarie”, spune jurnalista Tetiana Sylina.

Dilema eliberarii blondei deturneaza insa atentia de la celelalte doua conditii impuse de UE, cea a reformei legii electorale si a reformei procuraturii, care sunt potential mult mai periculoase pentru oligarhii ucraineni si gruparile din jurul Familiei. Deocamdata ambele reforme sunt incalcite undeva pe traseul birocratic, intr-o tara in care totul se poate rezolva rapid in urma unui telefon al presedintelui Yanukovici.

RUSIA LA PÂNDĂ

Yanukovici, impreuna cu oamenii „Familiei”, considera ca interesul strategic al europenilor pentru Ucraina este atat de mare incat acestia vor fi, in final, dispusi sa faca orice compromis. Toti diplomatii straini cu care am discutat la Kiev sustin insa altceva. O neintelegere din care doar Rusia va avea de castigat. O Rusie care sta la panda folosind amenintarile la Kiev si incercand sa manipuleze la Bruxelles anumite state membre pentru a vota impotriva semnarii Acordului.

Postere din ultima campanie electorala: „Tymoshenko – victorie asupra raului” si „Yanukovych – Tu ai platit deja noul pret ridicat la gaze?”

„S-a mai intamplat ca un stat membru sa voteze impotriva”, remarca un diplomat european, si asta ar fi suficient pentru caderea intregului edificiu. „Semnarea Acordului e probabila, dar nu sigura. Ar putea fi amanata pana in 2015”.

Exista anumite tari europene care nu sunt in mod special interesate de Ucraina si incearca sa manipuleze dilema eliberarii Iuliei Timoshenko pentru a ingreuna procesul. “Nu pot sa-ti spun care sunt statele membre UE care se impotrivesc semnarii Acordului cu Ucraina pentru ca atunci ar trebui sa te omor”, mi-a spus zambind sagalnic un inalt oficial ucrainean.

Cea mai importanta batalie geopolitica a anului se va consuma in urmatoarele zile chiar la granita de nord a Romaniei. Intr-un fel sau altul, toate tarile din regiune vor fi afectate de deznodamant. Daca Acordul dintre UE si Ucraina nu va fi semnat acum, spune Jorge Zukoski, presedintele Camerei Americane de Comert din Ucraina, „peste zece ani, cei din comunitatea internationala care au fost parte din negocieri vor bea o bere plangand dupa zilele in care, impreuna, am pierdut Ucraina”.

UPDATE: Deznodamantul acestei povesti s-a consumat pe 21 noiembrie, atunci cand Kiev-ul a anuntat suspendarea Acordului de Asociere dintre Ucraina si Uniunea Europeana. Asadar Iulia Timoshenko ramane in continuare la puscarie, iar summit-ul de la Vilnius va fi unul steril. Rusia si-a atins scopul.

Nota:Documentarea pentru acest reportaj s-a desfasurat in cadrul unei calatorii de studiu organizata de „The German Marshall Fund of the United States„, careia ii adresez cuvenitele multumiri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro