Europa trebuie „să se pregătească” pentru o creștere a numărului de cazuri de mpox, avertizează Centrul European pentru Prevenirea Bolilor
Țările din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European trebuie să se pregătească pentru o creștere a cazurilor de mpox, a anunțat vineri Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), relatează AFP.
Agenția „recomandă autorităților sanitare să mențină un nivel ridicat de planificare a pregătirii lor (…) pentru a permite detectarea și răspunsul rapid la orice cazuri noi”, se arată într-un comunicat de presă.
Primele cazuri din afara Africii au fost detectate în Suedia și Pakistan săptămâna aceasta, OMS avertizând că este de așteptat ca Europa să înregistreze mai multe cazuri importate în zilele următoare.
Probabilitatea de infectare pentru persoanele din Europa care călătoresc în zonele afectate și care au contact strâns cu comunitățile afectate „este mare”, a avertizat ECDC în declarația sa.
ECDC consideră că este „foarte probabil” ca țările europene să se confrunte cu o creștere a cazurilor importate de clasa 1 „care circulă în prezent în Africa”.
„Datorită legăturilor strânse dintre Europa și Africa, trebuie să ne pregătim pentru un număr mai mare de cazuri importate de clasa 1”, a subliniat Pamela Rendi-Wagner, directorul ECDC.
Creșterea bruscă a cazurilor legate de această epidemie, în special în Africa Centrală, a împins Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să declanșeze miercuri cel mai înalt nivel internațional de alertă.
În total, 38.465 de cazuri de această boală, cunoscută anterior ca variola maimuțelor, au fost înregistrate în 16 țări africane din ianuarie 2022, și 1.456 de decese. De asemenea, s-a înregistrat o creștere de 160% a numărului de cazuri în 2024 față de anul precedent, conform datelor publicate săptămâna trecută de agenția de sănătate a Uniunii Africane, Africa CDC.
Această boală este cunoscută de mult timp dar epidemiile actuale sunt legate de apariția unei noi tulpini, clada 1b, considerată mai periculoasă, cu o rată a mortalității estimată la 3,6%.
În Republica Democratică Congo (RDC), cea mai afectată țară, epidemia a ucis cel puțin 548 de persoane de la începutul anului.
Care sunt simptomele mpox:
Simptomele Mpox apar de obicei la 6-13 zile (până la 21 de zile) după infecție. Manifestările clinice ale bolii includ:
- simptome generale, febrile (febră, cefalee, frisoane, slăbiciune fizică, umflarea ganglionilor limfatici),
- erupție cutanată distinctă pe piele și răni pe mucoasă (de exemplu, în gură, nas, gât sau tractul digestiv),
- dureri de spate și dureri musculare.
Cum se transmite virusul:
- contactul apropiat cu leziunile cutanate ale unei persoane infectate;
- respirație în timpul contactului față în față prelungit;
- contactul cu suprafețe infectate.
Astfel, deși majoritatea cazurilor din 2022 au fost înregistrate în rândul bărbaților care au avut contact sexual cu alți bărbați, orice persoană care are un contact apropiat și direct (inclusiv contact sexual) cu cineva care are mpox este expusă riscului de a contracta acest virus, iar contactul sexual nu este cea mai comună formă de transmitere, potrivit ECDC.
Contactul cu hainele, lenjeria de pat, prosoapele, obiectele și alte suprafețe care au fost atinse de o persoană cu mpox poate duce, de asemenea, la transmiterea virusului.
Persoanele cu sistem imunitar slăbit din cauza unor afecțiuni medicale preexistente, a anumitor medicamente sau a unor tratamente (cum ar fi chimioterapia) pot fi mai susceptibile să facă boala și să aibă complicații.