Sari direct la conținut

Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă și social-democratul Victor Negrescu, aleși vicepreşedinţi ai Parlamentului European

HotNews.ro
Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă și social-democratul Victor Negrescu, aleși vicepreşedinţi ai Parlamentului European
Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță Foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă a fost ales marţi, în primul tur, vicepreşedinte al Parlamentului European, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg. Votat săptămâna trecută drept candidatul grupului Verzilor pentru rolul de vicepreşedinte al Executivului comunitar, Ştefănuţă a primit în plen 347 voturi, potrivit unui comunicat de presă al europarlamentarului.

„Este o onoare pentru mine să devin astăzi Vicepreşedinte al Parlamentului European, dar şi o mare responsabilitate. Îmi propun să aduc Parlamentul mai aproape de oameni, în special de tineri. Criza socială, inegalitatea, discriminarea, îi fac pe tineri să fie îngrijoraţi de viitor. Noi, întregul birou al Parlamentului, avem datoria să le arătăm că democraţia europeană funcţionează, că drepturile lor sunt respectate şi că vocea lor este ascultată”, a declarat Nicu Ştefănuţă, în comunicat.

Împreună cu preşedintele Parlamentului European, vicepreşedinţii şi chestorii alcătuiesc Biroul, care ia decizii în materie de organizare internă a instituţiei. În timp ce preşedintele supraveghează munca Parlamentului, pe care îl reprezintă în toate aspectele juridice, precum şi în relaţiile externe, acesta poate delega anumite atribuţii către vicepreşedinţi.

Cei 14 vicepreşedinţii îl pot înlocui şi în prezidarea sesiunilor plenare. Preşedintele şi vicepreşedinţii Parlamentului European au un mandat de doi ani şi jumătate, conform comunicatului.

„Încrederea în Parlamentul European a fost zdruncinată, iar fiecare dintre noi avem responsabilitatea să o restabilim. Îmi propun să continui, alături de ceilalţi colegi, munca Biroului anterior privind transparenţa, buna guvernanţă şi restabilirea încrederii cetăţenilor noştri. Trebuie să arătăm oamenilor că Parlamentul European nu este doar o instituţie, ci un simbol care promovează valorile europene, care respectă drepturile fiecăruia dintre noi. Voi face tot ce stă în mâinile mele ca problemele sociale, problemele tinerilor, problemele minorităţilor să fie auzite, dar şi rezolvate”, a mai afirmat Nicu Ştefănuţă.

Tot în prima rundă de vot de marți, eurodeputatul român Victor Negrescu, din partea grupului socialiștilor europeni (S&D) a fost ales și el vicepreședinte al Parlamentului European (PE).

Negrescu a obţinut 394 de voturi, potrivit Agerpres.

Dintre cele 14 posturi de vicepreşedinţi ai Executivului comunitar, 11 au fost ocupate în prima rundă de vot. În a doua rundă vor fi disputate celelalte trei locuri rămase.

Europarlamentarii au votat marți, în prima ședință a noului Parlament European după alegerile din iunie, ca Roberta Metsola să rămână președinta instituției europene.

Metsola a fost votată de 562 de europarlamentari (din totalul de 699 de voturi exprimate), iar contracandidata acesteia, Irene Montero, a reușit să obțină doar 61 de voturi.

Roberta Metsola a fost realeasă președintă a PE până în anul 2027. Ea a câștigat funcția din primul tur, obținând majoritatea absolută, potrivit unui comunicat de presă al PE.

Metsola este a treia femeie președinte a Parlamentului European, după Simone Veil (1979-1982) și Nicole Fontaine (1999-2002).

INTERVIURILE HotNews.ro