Sari direct la conținut

Începe Evaluarea Națională la clasa a II-a 2025. Principala schimbare față de probele de anul trecut

HotNews.ro
Evaluarea Națională la clasa a II-a 2025
Evaluarea Națională 2025. Imagine ilustrativă Foto: Dreamstime

Evaluarea Națională la clasa a II-a începe marți, 13 mai, de la ora 10.00, cu proba scrisă la Limbă și comunicare – Limba română, potrivit calendarului oficial al Ministerului Educației. Elevii vor avea la dispoziție 45 de minute pentru rezolvarea testelor – cu 15 minute mai mult față de anii trecuți.

Durata fiecărui test pentru elevii de clasa a II-a este de 45 de minute, față de 30 de minute în anii anteriori.

Evaluările se desfășoară începând cu ora 10:00 dimineața, în sălile de clasă, unde elevii sunt așezați câte doi în bănci sau conform organizării obișnuite.

Testele sunt distribuite individual și controlat, iar la final sunt colectate, sortate și organizate în pachete.

După distribuirea testelor, învățătorul citește un scenariu standardizat, prin care le explică elevilor ce au de făcut.

Din momentul în care este notată ora de începere a lucrului efectiv pe tablă, nu mai este permis accesul altor elevi în clasă. Cei întârziați vor fi supravegheați într-o sală separată.

Calendar Evaluarea Națională clasa a II-a 2025

  • 13 mai: Limbă și comunicare – scris – Limba română / Limba maternă
  • 14 mai: Limbă și comunicare – citit – Limba română / Limba maternă
  • 15 mai: Matematică și explorarea mediului
  • 16 mai: Limbă și comunicare – scris–citit – Limba română pentru minoritățile naționale

Ce se întâmplă cu elevii care lipsesc sau termină testul mai devreme

Dacă un elev este absent, testul lui nu este distribuit, iar numele său va fi raportat ca „ABSENT”. În cazul în care un elev vine la următoarea probă, participă în mod obișnuit, fără să recupereze testul ratat anterior.

Elevii care termină testul mai devreme pot să își revadă răspunsurile. Dacă intervine o situație specială (de exemplu, elevului i se face rău), testul va fi recuperat de învățător, iar ora predării va fi notată atât pe test, cât și în raportul testării.

Participare obligatorie pentru toți elevii. Inclusiv cei cu cerințe educaționale speciale

Evaluările sunt adresate tuturor elevilor care frecventează clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, indiferent de dizabilitate sau diagnostic de CES (cerințe educaționale speciale). Participarea acestora se face în baza unei cereri scrise din partea părinților sau tutorilor legali, iar școlile trebuie să asigure condiții adaptate, potrivit Metodologiei.

Administratorii de test trebuie să ia toate măsurile necesare pentru ca fiecare elev să aibă șansa de a participa și de a rezolva testul în condiții cât mai bune.

Ce se întâmplă cu rezultatele: nu se afișează și nu se trec în catalog

O noutate importantă în acest an școlar este că rezultatele nu vor mai fi anonimizate prin coduri, ci vor fi exprimate în punctaje. Acestea nu se afișează public și nu se trec automat în catalog, dar pot fi convertite în calificative sau note, la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui.

Potrivit articolului 28 din metodologie, rezultatele vor fi folosite de profesori pentru a elabora planuri individualizate de învățare, prin care să sprijine progresul fiecărui elev: „Rezultatele sunt valorificate la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare și informarea elevilor și a părinților asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.”

De unde vine schimbarea: de la fosta ministră Ligia Deca

Decizia de a exprima rezultatele în punctaje și nu în coduri a fost luată de fosta ministră a Educației, Ligia Deca, care a renunțat și la includerea limbii străine în testările de la clasa a VI-a, potrivit sursei citate. În trecut, rezultatele erau raportate în stilul evaluărilor internaționale precum PISA, dar fără un impact direct asupra parcursului educațional al elevilor.

Manualul de administrare a evaluărilor naționale:

Foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro