Sari direct la conținut

Evolutia cursului valutar sau acalmia dinaintea furtunii

Ieri, pentru a cincea zi consecutiv, leul s-a apreciat in raport cu euro, cursul oficial indicand o valoare de 4,2314 lei/euro. Comparativ cu inceputul anului, moneda nationala s-a depreciat cu 5%, o evolutie similara avand si alte monede din regiune: forintul s-a devalorizat cu 7%, zlotul polonez cu 4,8% iar coroana ceha cu 2,4%.

Se pare ca dupa deprecierea sustinuta din ultimele saptamani, leul a luat o pauza insa intrebarea care se pune acum este daca aceasta acalmie nu reprezinta decat un respiro inainte de o noua cadere.

In momentul in care cursul leu/euro a depasit valoarea de 4,3, au fost tot mai multi cei care indicau drept sigur un raport de 4,5-4,6 sau chiar 4,9 lei/euro, o valoare care din punctul meu de vedere ar putea fi atinsa doar in cazul in care economia romaneasca ar intra in colaps, varianta deocamdata improbabila.

Sunt convins ca aceasta apreciere a leului a fost generata de o interventie masiva a BNR, care ne-a aratat ca 4,3 reprezinta valoarea maxima acceptabila in acest moment, dincolo de care economia ar avea mai mult de pierdut decat de castigat.

Evolutia cursului valutar in urmatoarele luni depinde de cativa factori asupra carora acum nu avem nici o certitudine:

*

stim ca avem un deficit comercial mare iar un leu slab ar ajuta exportatorii, insa nu stim cum va evolua comertul exterior in urmatoarele luni. Este posibil ca exporturile sa scada intr-un ritm inferior importurilor dar la fel de bine se poate intampla si invers, evolutia deficitului comercial fiind foarte greu de prognozat;

*

o mare parte din acest deficit este acoperit prin investitii straine si transferuri, respectiv bani trimisi acasa de catre romanii care muncesc in strainatate. In 2009 aceste sume vor scadea, insa nimeni nu poate spune cu cat;

*

este clar ca vom avea nevoie de finantare externa pentru acoperirea deficitului bugetar, insa nu avem inca un buget iar in acest moment, atingerea un deficit de 2% asa cum isi propune guvernul este extrem de greu de realizat. De unde vom lua banii pentru acoperirea deficitelor si la ce costuri?

*

nu putem anticipa deciziile BNR. Creditarea este blocata insa deblocarea acesteia prin scaderea dobanzii de referinta si a RMO va pune o presiune suplimentara pe leu si din acest motiv miscarile BNR sunt foarte greu de anticipat. Ce va prefera dl Isarescu: sustinerea economiei cu pretul devalorizarii leului, sau mentinerea cursului cu pretul sacrificarii economiei? In acest moment nu vad cum BNR va putea ajuta economia concomitent cu tinerea in frau a cursului.

Mai mult, se pare ca sperantele de stabilizare a situatiei economice tot in dl Isarescu se pun, avand in vedere ca desi suntem cu un picior si jumatate in groapa, guvernantii doresc sa combata criza prin cresteri de salarii si pensii iar sindicatele insista pe onorarea promisiunilor din campanie, in caz contrar amenintand cu ample actiuni de protest.

Prin urmare, nimeni nu poate spune cum va evolua cursul leu/eur in perioada urmatoare, incertitudinile fiind prea mari pentru a putea emite prognoze care sa fie cat de cat corecte, insa este clar ca presiunile pe leu sunt din ce in ce mai mari iar pentru a mentine un nivel acceptabil al cursului, BNR va fi nevoita sa cheltuie sume din ce in ce mai semnificative.

Pana nu vom sti sigur care va fi impactul actualei crize mondiale asupra economiei romanesti, pana nu vom avea un buget credibil si surse de finantare asigurate, cursul valutar va evolua haotic, in functie de interesele de moment ale celor aflati in piata, singurul factor de echilibru fiind interventiile BNR.

Continui sa cred ca la sfarsitul anului, pe masura ce tensiunile din economie se vor mai atenua, leul va reveni la un raport de 4 sau chiar sub, insa acum mai degraba as paria pe scaderea monedei nationale in raport cu euro decat pe o stagnare sau apreciere.

Citeste si comenteaza pe khris.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro