Sari direct la conținut

EXCLUSIV ALEGERI 2024. Alianța PSD – PNL se întoarce în sediul USL de lângă Arcul de Triumf. „Este o revenire simbolică, este sediul din care USL a câștigat alegerile din 2012 cu 60%” – FOTO

HotNews.ro
Liderii PSD, la noul sediu al Alianței Electorale PSD - PNL din centrul Bucureștiului, același unde a stat USL, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Liderii PSD, la noul sediu al Alianței Electorale PSD - PNL din centrul Bucureștiului, același unde a stat USL, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Noul sediu al Alianței Electorale PSD – PNL este în centrul Bucureștiului, lângă Arcul de Triumf, pe Kiseleff 57, același unde a stat USL, uniunea condusă de Victor Ponta și Crin Antonescu. 10.000 de euro pe lună a plătit PSD București pentru sediu, conform surselor HotNews.ro. E închiriat până la finalul anului electoral.

  • UPDATE Ultimele informații arată că Alianța PSD-PNL și-a dorit atât de mult acest sediu încât s-a înregistrat cu sediul în acest spațiu înainte de a-l închiria. PNL și PSD au înregistrtat alianța la Biroul Electoral Central în 25 martie, cu acest sediu, închiriat ulterior.
  • UPDATE Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au fost întrebaţi, după depunerea listelor la BEC, dacă cele două partide vor avea liste comune și pentru alegerile parlamentare şi candidat comun la alegerile prezidenţiale, având în vedere că au împreună un sediu de campanie, care este fostul sediul al USL. „Am fost la acel sediu pentru că era singurul sediu liber. Aşteptăm să vedem care va fi decizia şi votul de încredere pe care îl vom primi de la români. Ulterior, după 10 iunie, vom lua o decizie. Acum, în sediul de lângă Arcul de Triumf, funcţionează alianţa electorală pentru alegerile europarlamentare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Mihai Tudose, Marian Neacșu, Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Adina Vălean, Lucian Bode și Dan Motreanu au plecat, vineri dimineață, de la noul sediu al Alianței PSD-PNL spre Biroul Electoral Central (BEC) pentru a depune listele pentru europarlamentare.

Înainte de a merge la Biroul Electoral pentru a depune listele, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Mihai Tudose și Marian Neacșu au stat în curtea sediului, la cafea.

Anunțul privind sediul de campanie a fost făcut joi de biroul de presă al PSD, fără a oferi alte informații suplimentare.

„PSD București a închiriat sediul de la RA-APPS”, este informația obținută de la Hotnews.ro de la surse din Coaliția de guvernare.

Sediul de la această adresă se afla până la începutul acestui an în proprietatea Regiei Autonome a Protocolului de Stat, nefiind închiriat de vreun partid politic.

Alianța, înregistrată la BEC cu această adresă din 25 martie, deși sediul a fost închiriat apoi – USR

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a declarat pentru Hotnews.ro că PSD a închiriat sediul din Kiseleff 57 pe 2 aprilie, deși Alianța PSD – PNL s-a înregistrat la Biroul Electoral Central cu această adresă încă din 25 martie. Adică au anunțat un sediu pe care nu îl aveau.

„Am întrebat RAAPPS cine a închiriat, pe ce sumă și care este contractul. Am primit răspunsul surprinzător de repede, miercuri ( n.r. – 3 aprilie), că s-a încheiat contractul pe 2 aprilie și beneficiarul este PSD. În momentul când au trimis protocolul de Alianță către Biroul Electoral Central, nu aveau acel sediu închiriat. Din punctul meu de vedere este o ilegalitate și arată și o puternică subordonare a instituțiilor statului, adică ei erau siguri că vor semna un contract cu RAAPPS, ceea ce este periculos pentru democrație”, a afirmat reprezentantul USR pentru HotNews.ro.

Întrebat dacă o astfel de practică este ilegală, Ionuț Moșteanu a răspuns că Alianța trebuia să aibă „sediul în proprietate”, deoarece exista și posibilitatea ca RAAPPS să nu închirieze clădirea.

„Cum poți să spui într-un document oficial la Biroul Electoral Central că tu ești la un sediu pe care nu l-ai închiriat în acel moment?”, a fost întrebarea lansată de deputatul USR.

Ce a răspuns RAAPPS

Regia Autonomă „Administrația Protocolului de Stat” confirmă în răspunsul oferit lui Ionuț Moșteanu că sediul a fost închiriat de organizația PSD București, condusă de Gabriela Firea, pe 2 aprilie 2024. Valorea contractului este de 17.493 de euro pe lună, potrivit documentului oficial al RAAPPS.

BEC: Nu este nicio problemă că nu aveau sediul

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleț, a declarat pentru HotNews.ro că documentele depuse de Alianța PSD-PNL au fost verificate și nu s-a constatat vreo „neconformitate la momentul respectiv”.

„Alianța este asocierea juridică pentru participarea la alegerile electorale din 9 iunie între PSD și PNL. Din punctul meu de vedere, stabilirea unui sediu în care va funcționa această alianță este un element la latitudinea celor două partide. Nu este o condiție de formă pentru înregistrarea Alianței. Eu personal, din perspectiva legii electorale, nu văd o problemă. Nu avem o condiție legală legată de stabilirea unui sediu în care să funcționeze o Alianță Electorală”, a fost poziția exprimată de Marian Muhuleț pentru Hotnews.ro.

Acesta a precizat că nu știe dacă PSD și PNL au avut acel sediu în momentul înregistrării la Biroul Electoral Central.

„BEC nu va face noi verificări asupra acestei chestiuni”, a concluzionat Marian Muhuleț pentru HotNews.ro.

Cum a ajuns organizația PSD București la fostul sediu PNL

PSD și PNL au căutat o soluție prin care să închirieze de la stat sediul USL pentru noua Alianță electorală.

Cum cele două partide au sedii închiriate sau cumpărate de la RAAPPS singura soluție viabilă a fost să fie închiriat de PSD București, au precizat sursele citate.

„S-a dorit sediul din Kiseleff nr. 57. Este aproape de sediile PSD și PNL, dar este și o latură simbolică”, a precizat un membru al Coaliției.

Contractul pentru închirierea clădirii este până la finalul anului 2024, potrivit surselor din Coaliție.

„Prețul este de aproape 10.000 de euro pe lună, dar nu este inclusă doar chiria, ci și utilitățile și paza în sumă”, au declarat surse din Coaliție pentru Hotnews.ro.

Potrivit informațiilor obținute, sediul din Kiseleff 57 va fi centrul de comandă pentru Alianța PSD–PNL pentru alegerile europarlamentare, locale din București, dar și pentru parlamentare și prezidențiale dacă se va ajunge la candidați comuni.

Comparativ cu piața imobiliară pentru partide, PNL plătea pentru sediul central din Aleea Modrogan nr. 1 o chirie de aproape 9.000 de euro pentru aproape 2.000 de mp de clădire.

Liberalii au decis, la finalul lui 2023, să cumpere sediile din Modrogan nr. 1, Modrogan nr. 3 și Modrogan nr. 22 pentru aproape zece milioane de euro de la RAAPPS.

PNL a deținut și vila din Aviatorilor nr 86, care se află în acest moment în plin proces de renovare. Recorder a prezentat o investigație în care arată că vila este pregătită pentru a fi reședință pentru președintele Klaus Iohannis după terminarea mandatului.

Scurt istoric al sediului de la Arcul de Triumf

În urmă cu 13 ani, Victor Ponta (PSD) și Crin Antonescu (PNL) încheiau o alianță politică intitulată Uniunea Social-Liberală. Sediul central era în aceeași clădire de la bulevard, chiar lângă Arcul de Triumf, pe Kiseleff 57.

După ruperea USL, februarie 2014, în acest sediu care a fost deținut de PNL, Klaus Iohannis și-a ținut conferințele de presă din perioada campaniei prezidențiale, inclusiv cea în care a cântat imnul național.

După ce Klaus Iohannis a devenit președintele României, iar liberalii au fuzionat cu PDL, 2014, PNL a renunțat la sediul de la Arcul de Triumf.

El a fost preluat de ALDE, partidul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, care a renunțat și el la acest sediu după ce nu a mai ajuns în Parlament la alegerile din decembrie 2020.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro