EXCLUSIV Ministerul Educației ia în calcul să renunțe la testele grilă la bacalaureat și evaluare națională 2019, la doar o zi de la anunțarea introducerii acestora. Secretar de stat: Mâine decidem dacă mergem pe vechiul format sau introducem testele grilă
Ministerul Educației o întoarce în privința introducerii testelor grilă la română și matematică, la bacalaureat și evaluare națională, la doar o zi de la anunţul introducerii acestora și publicarea modelelor de subiecte. Florian Lixandru, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, a declarat pentru Hotnews.ro că mâine Ministerul Educației va decide în ce formă vor fi subiectele de la BAC 2019 și de la Evaluarea Națională. Lixandru a spus că modelele de subiecte au fost publicate ieri dintr-o eroare a Consiliului Național de Evaluare și Examinare. Modelele de subiecte au fost retrase de pe site.
”Am hotărât împreună cu doamna ministru Plumb ca mâine să discutăm oportunitatea schimbării structurii examenelor împreună cu părinții, elevii, reprezentanții Consiliului Național de Evaluare și Examinare. Mâine va avea loc o consultare cu toată lumea la minister. După discuția de mâine vom ști cum vor fi subiectele, dacă mergem pe vechiul format sau introducem testele grilă”, a declarat Florian Lixandru.
Întrebat despre modele de subiecte apărute miercuri pe site-ul subiecte.edu.ro, secretarul de stat a spus că acestea au apărut dintr-o eroare a Consiliului Național de Evaluare și Examinare. „Modele de subiecte trebuiau publicate astăzi. Dar cei de la CNEE au furat startul. A fost o eroare a celor de le CNEE”, a mai spus Lixandru.
Acesta declară că introducerea testelor grilă nu este sigură în acest moment. În schimb, decizia privind introducerea acestor teste a fost luată astă vară, după rezultatele de la examenele naționale.
„Ca să reducem gradul de subiectivism am zis să introducem și itemi de tip obiectiv unde nu ai cum să întorci că e 1 sau e 2 răspunsul, n-ai ce să interpretezi acolo. Și am zis să introducem și astfel de itemi într-o anumită pondere. Asta a fost intenția. Totul spre binele copilului, să se vadă că facem ceva, că luăm o măsură pentru că copiii nu au nicio vină. Asta a fost rațiunea”, a explicat Lixandru.
Vineri, Ministerul Educației va avea o întânire cu elevii și părinții pe tema viitoarelor subiecte.
„Am hotărât ieri să chemăm la consultări toți factorii implicați și, în funcție de ce se va discuta mâine și ce decizie se va lua, vom veni fie cu vechea formulă, fie cu noua formulă. Noi vom veni cu argumentele noastre, ei vor veni cu argumentele lor și vedem la ce înțelegere ajungem. Așteptăm cu interes întâlnirea de mâine. Până atunci nu putem avansa nimic”, a mai spus secretarul de stat.
Florian Lixandru crede că o evaluare făcută integral pe teste grilă ar fi mult mai obiectivă.
„Noi suntem pregătiți în orice variantă, în secunda doi noi le vom urca pe site. Haideți să așteptăm această consultare ca să nu nemulțumim pe nimeni. Dar vă spun că tot ce s-a făcut s-a făcut efectiv în beneficiul copilului, ca să nu fie nedreptățit copilul, pentru că o evaluare pe astfel de itemi este obiectivă. În condițiile în care s-ar evalua proba integral pe astfel de itemi aș putea face evaluarea în clasă, ar pleca copilul cu rezultatul din sală și nu ar mai exista suspiciuni vis a vis de evaluare, dar sunt păreri și păreri. Dar prin astfel de itemi nu poți verifica anumite competențe și atunci am zis să creăm un echilibru și să mergem și pe itemi subiectivi și pe itemi obiectivi, dar văd că părerile sunt împărțite. Dar o astfel de evaluare pe itemi obiectivi, cred că sunteți de acord cu mine, ar reduce și suspiciunile vis a vis de evaluare, și timpul de evaluare, și plimbatul lucrărilor de colo colo, dar nu se poate acest lucru pentru că sunt păreri și păreri”, a conchis Florian Lixandru.
MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!