Sari direct la conținut

"Exista posibilitatea ca mai multe companii sa scoata acelasi medicament de pe piata in acelasi timp" – presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, Dragos Damian

HotNews.ro

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) va contesta juridic si pe cale administrativa taxa clawback. „Daca este nevoie, APMGR va intra in litigii cu institutiile statului”. Asociatia avertizeaza autoritatile ca mentinerea acestei taxe „poate avea consecinte economice si sociale grave, in primul rand pentru populatie, prin disparitia totala de pe piata a unor medicamente sau limitand accesul populatiei la medicamente cu preturi rezonabile, cat si pentru companiile producatoare de medicamente generice”, a mai spus Dragos Damian, presedintele APMGR.

„Am avut doua intalniri in noiembrie 2011 si una pe 30 ianuarie 2012 cu reprezentantii FMI. Am prezentat cu fermitate faptul ca modul in care a fost data Ordonanta taxei de clawback nu este legal si am explicat toate acestea si fostilor demnitari din ministerul de Finante”, a spus Dragos Damian. Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat intr-un interviu pentru Hotnews la inceputul lui februarie 2012 ca a cerut corectarea legislatiei privind coplata si taxa de clawback. Dragos Damian, presedintele APMGR a afirmat ca „astazi aflam despre aceasta solicitare si este o veste buna pentru noi”.

„In forma actuala, taxa este injusta si ilegala pentru ca are ca baza de impozitare pretul de pe raft, care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii si TVA, si e calculata in baza unor date eronate, furnizate in mod netransparent de catre CNAS”, a mai spus Dragos Damian.

APMGR cere autoritatilor sa foloseasca ca baza de calcul exclusiv pretul de producator, eliminand taxele distribuitorilor. APMGR cere si „concordarea termenului de plata al taxei clawback cu cel al decontarii, la 210 zile, care este termenul legal, nu real, al decontarii medicamentelor”.

Membrii APMGR nu au retras niciun medicament de pe piata fara a avea o alternativa. „Avem o responsabilitate fata de pacienti si nu putem risca sanatatea retragand subit medicamente de pe piata fara o alternativa viabila. Din cauza cadrului legislativ si economic extrem de ostil vom fi pusi in curand in posibilitatea de a ne retrage de pe piata”, a afirmat Dragos Damian, presedintele APMGR. Companiile membre APMGR (printre cele mai importante pe piata internationala) vor reevalua portofoliul de produse, „ajungand probabil sa elimine produsele mai putin profitabile, cu efecte asupra populatiei al carei acces la tratament va fi limitat.”

Fondul Monetar International a solicitat Guvernului Romaniei un control mai strict al banilor din sanatate si a solicitat impunerea acestei taxe pentru a obtine controlul cheltuielilor. Producatorii de medicamente generice sustin insa ca taxa clawback in forma ei actuala nu face altceva decat sa distorsioneze piata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro