Sari direct la conținut

Expertii ONU pe probleme de climat recunosc o noua "imprecizie" a estimarilor pe care le-au realizat

HotNews.ro

Grupul interguvernamental de experti pentru evolutia climatului (GIEC) a recunoscut ca a mai comis o „imprecizie”: a estimat „in graba” ca 55% din teritoriul Olandei se gaseste sub nivelul marii, avertizand ca este vorba despre un teren „care risca sa fie inundat”. Guvernul olandez a anuntat pe 5 februarie ca va cere o „clarificare” de la GIEC asupra acestei cifre, pe care o considera inexacta, informeaza Le Figaro.

Cifra figureaza intr-un raport publicat in 2007 de grupul de experti. Comitetul stiintific al Organizatiei Natiunilor Unite a mai facut publica o „erata”, la inceputul acestui an, cand a recunoscut ca a gresit cand a anuntat ca ghetarii din Himalaya vor disparea de pe fata Pamantului pana in 2035. Grupul interguvernamental de experti pentru evolutia climatului a inclus aceasta data intr-o evaluare a impactului schimbarilor de climat asupra mediului, facuta publica tot in 2007.

In ceea ce priveste Olanda, estimarea ca 55% din teritoriul Olandei „risca sa fie inundat” este doar o nota, care nu afecteaza concluzia generala a raportului, informeaza GEIC. Expertii ONU refuza totusi sa accepte ca ei sunt cei care au facut aceasta greseala. Potrivit grupului, cifra le-a fost furnizata de un organism guvernamental, Agentia olandeza de evaluare a mediului, „pe care GIEC o considera o sursa stiintifica demna de incredere”.

Grupul explica faptul ca cele 55 de procente corespund, in realitate, teritoriului care se gaseste sub „cel mai inalt nivel al marii in timpul furtunilor”. Cifrele reprezinta de asemenea suprafata totala a tarii care risca sa fie inundata de apa din mare sau din rauri si estuare, precizeaza GIEC.

Un purtator de cuvant al ministerului olandez de Mediu a declarat ca aceste cifre au fost actualizate si „puse la zi” de mai multe ori, dar degeaba.

Raportul GIEC reprezinta o autoritate in lume in ceea ce priveste evaluarea incalzirii climatice si impactul fenomenului. In luna noiembrie a anului trecut, aceasta autoritate a primit o lovitura dura, care s-a transformat in „scandalul Climategate”. Cu o luna inainte de summitul de la Copenhaga, un haker a patruns in sistemul Centrului de Cercetari Climatice, de unde a descarcat o cantitate imensa de emailuri si documente.

O corespondenta intre persoane cruciale in promovarea discursului despre incalzirea globala, care arata cat de ingrijorati erau de fapt pentru ca temperatura globala nu a crescut in ultimul deceniu, dar si de faptul ca nu isi pot explica acest fenomen. Solutia la care au ajuns: ascunderea realitatii aratate de date.

La trei luni de la declansarea „Climategate”, profesorul Phil Jones, in varsta de 57 de ani, spune ca nu era pregatit pentru un astfel de scandal: „Sunt doar un om de stiinta. Nu am pregatire in PR sau in gestionarea crizelor”. Profesorul explica acum ca doar sprijinul pe care l-a primit din partea familiei l-a ajutat sa renunte la gandurile suicidale. Temporar, a renuntat la functia de director al Centrului de Cercetari Climatice, dar isi apara vehement colegii. Adminte, insa, ca nu a tratat asa cum se cuvenea solicitarile privind furnizarea de informatii legate de datele pe care le detinea institutul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro