Sari direct la conținut

Experții se tem că China va viza infrastructura critică a SUA cu atacuri cibernetice de tip „taifun”: „Este și va fi instrumentul preferat în epoca modernă”

HotNews.ro
Experții se tem că China va viza infrastructura critică a SUA cu atacuri cibernetice de tip „taifun”: „Este și va fi instrumentul preferat în epoca modernă”
Președintele chinez Xi Jinping și omologul său american Donald Trump, FOTO: Dilara Irem Sancar / AFP / Profimedia Images

Pe măsură ce războiul comercial dintre America și China se intensifică, unii experți în securitate cibernetică și politici publice se tem că Beijingul va riposta în spațiul cibernetic cu atacuri de tip „taifun”, scrie site-ul tech The Register.

La scurt timp după ce taxa vamală a SUA pentru bunurile importate din China a crescut la 104% miercuri, China a mărit la rândul ei taxele vamale pentru importurile americane până la 84%.

„China îndeamnă SUA să corecteze imediat practicile sale greșite, să anuleze toate măsurile vamale unilaterale împotriva Chinei și să rezolve în mod corespunzător divergențele printr-un dialog egal, bazat pe respect reciproc”, a transmis Biroul Comisiei pentru Taxele Vamale din cadrul Consiliului de Stat al Chinei într-un comunicat.

Președintele american Trump, invocând o „lipsă de respect” din partea Beijingului, a majorat din nou taxa pentru China, de data aceasta la 125%, chiar dacă a „pus pe pauză” taxele vamale pentru multe alte țări, inclusiv Uniunea Europeană.

„Când lovești Statele Unite ale Americii, președintele Trump va lovi și mai tare înapoi”, le-a spus reporterilor Karoline Leavitt, secretarul de presă al Casei Albe.

China are la dispoziție o armată de hackeri

În timp ce analiștii economici sunt îngrijorați că acest război vamal între Washington și Beijing va distruge relațiile economice dintre cele două țări și va crește prețurile pentru consumatori, printre experții în securitate cibernetică există o îngrijorare tot mai mare că președintele Xi Jinping ar putea apela la armata sa de hackeri pentru a sprijini Republica Populară Chineză.

„China va riposta cu atacuri cibernetice sistemice pe măsură ce tensiunile continuă să clocotească”, a declarat consilierul în securitate cibernetică Tom Kellermann pentru The Register.

„Campaniile de tip taifun le-au oferit un punct de sprijin solid în infrastructura critică, pe care îl vor folosi pentru a lansa atacuri distructive. Războaiele comerciale au fost în trecut un instrument de putere ‘soft’. Ciberneticul este și va fi instrumentul preferat în epoca modernă”, a subliniat el.

„Campaniile de tip taifun” se referă la o serie de intruziuni digitale susținute de guvernul chinez, dezvăluite anul trecut. Acestea includ „Salt Typhoon”, o echipă de spionaj care a pătruns în cel puțin nouă companii americane de telecomunicații și rețele guvernamentale, precum și „Volt Typhoon”, care s-a infiltrat cu succes în infrastructura critică a Americii încă din 2023 și pregătește atacuri cibernetice distructive împotriva acestor ținte.

Atacurile chinezești au infiltrat în ultimii ani infrastructuri critice americane

„În măsura în care China s-a abținut până acum să desfășoare anumite tipuri de atacuri cibernetice, acum s-ar putea simți mai puțin constrânsă”, afirmă Annie Fixler, directoare a Centrului pentru Inovație în Tehnologie și Securitate Cibernetică din cadrul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor.

„Comunitatea de informații a evaluat că China a desfășurat acțiuni de pregătire operațională a câmpului de luptă pentru a perturba infrastructura critică a SUA, a provoca panică în societate, a împiedica procesul decizional al guvernului american și a slăbi capacitatea noastră de mobilizare a forțelor”, a declarat Fixler pentru The Register.

„Este puțin probabil ca China să activeze aceste capabilități chiar acum, deoarece Beijingul le păstrează în rezervă pentru o eventuală criză legată de Taiwan. Dar, în esență, China a plantat deja bombe virtuale în toată infrastructura critică a SUA, deci ce ar mai putea să-și dorească?”, avertizează aceasta.

The Register notează că, deși rămâne de văzut ce intenționează să facă, dacă va face ceva, rețeaua susținută de Beijing în spațiul cibernetic pentru a răspunde taxelor vamale impuse de Trump, infractorii cibernetici motivați financiar au găsit deja modalități de a exploata confuzia publicului în jurul regulilor comerciale mereu în schimbare.

Creștere puternică a atacurilor cibernetice care vizează indivizi

„Cu siguranță am văzut o creștere semnificativă în ultimele săptămâni”, a declarat Luigi Lenguito, CEO-ul companiei BforeAI, pentru The Register.

Firma sa folosește inteligența artificială pentru a prezice dacă un domeniu web va fi malițios înainte de a fi folosit într-un atac, iar în primele trei luni ale anului 2025 a urmărit 301 înregistrări de domenii malițioase legate de taxe vamale.

„Nu a fost o surpriză”, afirmă Lenguito, menționând că Trump a vorbit despre taxe vamale încă dinainte să fie ales. Infractorii cibernetici au fost atenți, „și își pregăteau infrastructura încă de acum câteva săptămâni”, potrivit expertului.

Fraudele legate de taxele vamale tind să se încadreze în trei categorii, a menționat el. Cea mai comună este o nouă variantă a escrocheriei de tip phishing DHL, în care destinatarul primește un e-mail sau un mesaj text care pretinde că provine de la DHL sau o altă companie de curierat, cum ar fi FedEx sau UPS. Mesajul afirmă că persoana are un colet în așteptare. „Dar pentru a-l ridica, trebuie să plătești taxa vamală”, a explicat Lenguito.

Escrocheria îl redirecționează apoi pe destinatar către un site fals și îl convinge să introducă datele personale și de plată, care sunt apoi înregistrate de escroci pentru a fi folosite în fraude.

„Aceste tipuri de escrocherii au existat mereu, mai ales în afara SUA, dar am observat un vârf extrem aici, în America”, a spus Lenguito. „În mod normal ai câteva sute de astfel de cazuri pe săptămână. Acum vorbim de zeci de mii”.

Alegeri 2025: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro