Explicatia disparitiei opiniei Liviei Stanciu din motivarea CCR: O hotarare adoptata joi de Curte stabileste "reguli de redactare a opiniei separate sau concurente"; daca nu sunt respectate, presedintele CCR poate dispune nepublicarea opiniei
O hotarare a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) care stabileste noi reguli pentru judecatorii constitutionali privind redactarea opiniilor separate sau concurente la deciziile Curtii a fost publicata vineri in Monitorul Oficial. Potrivit hotararii, un judecator care redacteaza o opinie separata sau concurenta va trebui sa o predea presedintelui CCR si, daca sunt abateri de la regulile stabilite, i se va cere sa o refaca. In cazul in care judecatorul nu se conformeaza, presedintele Curtii poate dispune ca opinia „sa nu se publice in Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a Curtii si nici sa nu se ataseze la dosarul cauzei”.
- Amintim ca o opinie concurenta a judecatoarei Livia Stanciu, in care critica decizia Curtii Constitutionale la sesizarea ridicata de fosta sotie a lui Liviu Dragnea privind abuzul in serviciu, a disparut din motivarea publicata de CCR pe site-ul propriu, dupa cum arata o simpla comparatie intre cele doua fisiere electronice. Citeste mai multe aici.
CCR a adoptat aceasta „hotarare privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente” intr-o sedinta a plenului Curtii Constitutionale desfasurata joi, potrivit documentului publicat in Monitorul Oficial.
CCR aminteste ca dispozitiile Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale prevad: „Judecatorul care a votat impotriva poate formula opinie separata. Cu privire la motivarea deciziei se poate formula opinie concurenta. Opinia separata si, dupa caz, cea concurenta se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, impreuna cu decizia”.
Institutia precizeaza apoi ca adopta aceasta hotarare „avand in vedere o serie de opinii separate sau concurente intocmite la deciziile Curtii Constitutionale, cu referire speciala la opiniile concurente formulate la deciziile nr. 304/2017 si nr. 392/2017, care aduc in discutie afectarea, chiar de catre unii judecatori ai Curtii Constitutionale, a caracterului general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale”.
Curtea arata in hotarare ca „opinia separata sau concurenta opereaza cu repere doctrinare si jurisprudentiale, obiectivizate in concepte si notiuni stiintifice” si stabileste ca „aprecierile cu caracter sententios, ostentativ, provocator sau cu tenta politica, precum si cele care duc la o asemenea finalitate sunt interzise”.
„Opinia separata sau concurenta nu poate transgresa dincolo de punctul de vedere al judecatorului pentru a se transforma intr-o critica punctuala la adresa deciziei Curtii Constitutionale, neputandu-se constitui intr-un examen partinic sau intr-o critica fatisa la adresa acesteia”, se mai sustine in document. De asemenea, „prin formularile sale directe sau indirecte, nu poate aduce atingere caracterului general obligatoriu al deciziilor Curtii”.
Curtea decide astfel ca „opinia separata sau concurenta se preda presedintelui Curtii Constitutionale odata cu decizia la care a fost redactata. Dupa discutarea deciziei, presedintele CCR, in masura in care constata ca exista abateri de la regulile stabilite, solicita judecatorului respectiv, prin rezolutie, refacerea acesteia”.
In cazul in care judecatorul nu se conformeaza, presedintele Curtii, prin rezolutie, „dispune ca opinia separata sau concurenta, dupa caz, sa nu se publice in Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a Curtii si nici sa nu se ataseze la dosarul cauzei”, se mai arata in hotararea CCR.