Exploziile de la Crevedia: DNA a deschis un dosar penal – investighează posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari cu atribuţii de control
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis un dosar penal privind posibile fapte de corupţie în rândul unor funcţionari cu atribuţii de control în urma exploziilor de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au precizat, duminică, pentru Agerpres, surse judiciare.
- „Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu, în care investighează posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari cu atribuţii de control”, au menţionat sursele citate.
De asemenea, dosarul deschis de Parchetul General pentru distrugere din culpă având ca urmare un dezastru vizează și modul în care instituțiile statului au permis ca firma să își continue activitatea și după septembrie 2020, când a fost închisă. Procurorul general Alex Florența a declarat că au fost făcute mai multe percheziții, inclusiv la Primăria Crevedia.
El a spus că prin strângerea datelor de la diferite instituţii urmează să fie făcut „un tabloul complet al activităţii societăţii” atât înainte de încetarea acelei autorizări, cât şi ulterior, pentru a se stabili şi dacă acolo au fost făcute controale.
Anchete și ale Parchetului General și Parchetului Militar
În paralel, Parchetul General a demarat un dosar penal pentru a stabili cauzele exploziei.
Totodată, procurorii Parchetului General urmează să stabilească în cazul Crevedia ce activităţi au fost derulate de societatea care avea staţia de GPL şi cum au fost efectuate controalele după închiderea punctului de lucru în 2020, a anunţat, duminică, procurorul general Alex Florenţa.
Dosarul – in rem – este instrumentat de către procurorul Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Coduței Kovesi, când aceasta conducea DNA, Iacob ocupându-se și de anchetele în cazul uciderii avocatei Elodia Ghinescu și al incendiilor de la Spitalul Județean din Piatra Neamț și de la maternitatea Giulești.
De asemenea, un al doilea dosar a fost deschis sâmbătă seară de Parchetul Militar București și vizează modul de intervenție a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc mai multe explozii urmate de incendii.
„Dosarul a fost deschis pentru infracțiunile de neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă. Automat în astfel de situații se deschide dosar de acest gen, iar asta nu înseamnă că au existat indicii ca s-a greșit cu ceva sau că existau suspiciuni că pompierii nu și-au făcut treaba”, a declarat pentru HotNews.ro procurorul militar.
Duminică, acest dosar a fost preluat de Parchetul Curții Militare de Apel București.
Cele două explozii de la o stație GPL din Crevedia au provocat două decese și 56 de răniți, cea mai mare parte a victimelor fiind din rândul forțelor de intervenție. Mai multe persoane sunt în stare gravă, iar autoritățile au început să transfere răniți în străinătate prin mecanismul de protecție civilă. Din totalul răniților, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi). Populația din zona afectată de cele două explozii masive de sâmbătă din Crevedia a fost evacuată.
Stația GPL era a firmei Flagas SRL, ai cărei acționari sunt Ionuţ Daniel Doldurea (51%) – fiul primarului din Caracal – si Cosmin Ionuţ Stîngă (49%), potrivit Termene.ro, scrie News.ro. Primarul din Caracal, Ion Doldurea, este la primul mandat. Este om de afaceri din Caracal şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD.
CITEȘTE ȘI: