Sari direct la conținut

„Extrem de grav, fără precedent în România ultimelor trei decenii”. Universitatea București se solidarizează cu SNSPA, unde AUR a împărțit pliante în care le cer studenților să renunțe la școală

HotNews.ro
Universitatea Bucuresti, Foto: AGERPRES
Universitatea Bucuresti, Foto: AGERPRES

Universitatea din București cataloghează „extrem de grav și fără precedent în România ultimelor trei decenii” demersul AUR de a împărți pliante la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), apreciind că inițiativa „se apropie șocant și reprobabil de practici de factură extremistă înregistrate în trecutul universitar al țării noastre, unul pe care l-am crezut depășit pentru totdeauna”. Reamintim că în prima zi a noului an universitar partidul lui George Simion a împărțit pliante studenților de la SNSPA prin care îi îndemna să se lase de facultate și să intre în partid.

Universitatea din București (UB) a anunțat că în ședința de miercuri a Consiliului de Administrație a decis să se solidarizeze și să-și exprime în mod public „profunda și legitima îngrijorare în legătură cu evenimentele deosebit de grave care au avut loc cu prilejul deschiderii noului an universitar 2023 – 2024 la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București”.

Și ministrul Educației, Ligia Deca, a avut o reacție pe marginea acestui subiect și a transmis, pe Facebook, că spune cu fermitate „NU propagandei politice în școli și universități”.

„Acțiuni de propagandă politică, precum cea desfășurată de reprezentanții AUR la deschiderea anului universitar, încalcă nu doar prevederi legale, ci și principii ale democrației”.

Tot ea a punctat că instituțiile de învățământ trebuie să fie „spații ale învățării, în toate formele ei, în care propaganda politică nu își găsește locul”.

„Un puternic semnal de alarmă la adresa independenței universitare față de factorul politic”

  • „Distribuirea de pliante cu conținut politic, prezența fizică a agitatorilor politici înșiși în spațiul instituțional, identificarea publică nominală a unor personalități universitare ca „răspunzătoare” pentru direcții educaționale neagreate de un partid politic, îndemnul iresponsabil adresat studenților de a abandona școala și de a lua atitudine „militantă” împotriva acesteia etc. constituie mijloace inadmisibile, situate în afara legii de comunicare a opțiunilor politice și de acțiune politică efectivă în interiorul universităților, a lăcașurilor de învățământ în general.
  • Mai mult, unele dintre aspectele constatate de opinia publică cu această tristă ocazie se apropie șocant și reprobabil de practici de factură extremistă înregistrate în trecutul universitar al țării noastre, unul pe care l-am crezut depășit pentru totdeauna.
  • Apreciind ca extrem de gravă această situație, fără precedent în România ultimelor trei decenii, dar și una care se poate constitui într-un puternic semnal de alarmă la adresa independenței universitare față de factorul politic, UB solicită în mod ferm instituțiilor abilitate ale statului să acționeze cu celeritate pentru a analiza gravele aspecte politice implicate și a preveni astfel eficient recrudescența unor evenimente de o factură asemănătoare”, arată Universitatea București.

UB mai spune că se solidarizează cu comunitatea academică a SNSPA, fiind alături de profesorii și studenții acestei instituții de învățământ superior, „în misiunea lor de a păstra autonomia învățământului față de ingerința politicului de orice fel în spațiul universitar și a asigura dobândirea excelenței cognitive și educaționale, dar și a adevăratelor valori etice umaniste ca unic scop al activității sale”.

„Un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic”

Amintim că luni, în prima zi a noului an universitar, AUR a împărțit pliante studenților de la SNSPA prin care îi îndemna să se lase de facultate și să intre în partid.

„Nu te lăsa manipulat de laboratorul propagandistic al sistemului, SNSPA”, scrie pe pliantele care ar fi fost împărțite studenților, conform unui comunicat de presă al SNSPA.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a acuzat un atac „de tip legionaro-fascist în spațiul academic”.

„Luni, 2 octombrie 2023, cu ocazia deschiderii noului an universitar, George Simion, președintele AUR, a ales să promoveze discursul urii la SNSPA și să redeschidă calea atacurilor legionaro-fasciste la adresa universităților. La ordinul său, a fost organizat un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic. Susținătorii săi au distribuit pliante care îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în partidul AUR”, a transmis SNSPA.

Rectorul SNSPA a anunțat că va sesiza autoritățile în urma demersului AUR.

Replica lui George Simion

Liderul AUR, George Simion, a reacționat susținând că partidul său a împărțit pliante la SNSPA pentru că „trăim încă într-o țară liberă”

George Simion a susținut că nu îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studii, ci îi îndeamnă să renunțe la SNSPA.

„A ieșit iureș cu pliantele distribuite de noi la SNSPA. Dar nu văd care ar fi acuzațiile. Susținem 100% ce e în acele pliante, e un mesaj asumat. Nu îi îndemnăm explicit să renunțe la facultate, în general, ci dacă se poate, la facultatea unde domnul rector, ca și domnul decan Pârvulescu, aleg să facă partizanat politic”, a reacționat Simion.

Acuzat de rectorul SNSPA că încalcă legea aducând pliante în mediul academic, Simion spune că primul care încalcă legea este chiar Remus Pricopie.

„Dl. Pricopie spune că în unitățile de învățământ nu se face „prozelitism politic”, dar primul care încalcă această regulă este chiar el. În orice caz, poate vrea să spună „propagandă politică”, prozelitismul e doar religios. Dar s-a încurcat în cărțile de ateism științific și și-a dat arama pe față”, susține liderul AUR.

Simion a mai susținut că Pricopie „alege să facă parte din tagma cenzorilor de tristă amintire”.

  • „Trăim încă într-o țară liberă, nu în epoca în care această universitate se chema Ștefan Gheorghiu. Știu, n-ai zice că nu se mai cheamă „Ștefan Gheorghiu” după comportamentul domnilor Pricopie și Pârvulescu.
  • Pentru mine, ca român, un model de rector luminat este academicianul Ioan-Aurel Pop sau profesorul Marga. Dl Pricopie, ca și cu ocazia evenimentului din august, alege să arate că nu vrea să facă parte din tagma rectorilor luminați, ci din cea a cenzorilor de tristă amintire”, a adăugat George Simion.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro