Sari direct la conținut

Extrema-dreaptă din Austria cere să i se permită să guverneze și denunță „o coaliție a perdanților”. Viitorul guvern de la Viena, o miză și pentru România

HotNews.ro
Extrema-dreaptă din Austria cere să i se permită să guverneze și denunță „o coaliție a perdanților”. Viitorul guvern de la Viena, o miză și pentru România
Alexander van der Bellen și Herbert Kickl Foto: Isabelle Ouvrard / imago stock&people / Profimedia

Șeful Partidului Libertății din Austria, de extremă-dreapta, care a câștigat alegerile parlamentare de la finele lunii septembrie, a cerut celorlalte partide să accepte că el ar trebui să conducă viitorul guvern și i-a avertizat să nu formeze „o coaliție a perdanților”, informează Reuters.

Partidul eurosceptic și prietenos față de Rusia, condus de Herbert Kickl, a obținut în jur de 29% din voturi la alegerile de duminică, o premieră pentru partidul fondat în anii 50 de către un fost ofițer SS și parlamentar nazist.

Însă scorul este sub cel necesar pentru o majoritate, ceea ce înseamnă că partidul trebuie să formeze o coaliție care să aibă majoritate în Parlament și să formeze un guvern stabil. Singurul partid care lasă deschisă posibilitatea unei coaliții, Partidul Popular (OVP), de orientare conservatoare, a exclus să se alăture unui guvern din care face parte și Kickl.

Nehammer, în postura de arbitru

„Cred că o coaliție a perdanților ar fi un semnal fatal dat alegătorilor”, a declarat Kickl într-o declarație de presă făcută după o întâlnire pe care a avut-o vineri cu președintele Alexander van der Bellen, adăugând că ar fi „o palmă peste față” dată electoratului.

El a reiterat mesajul său din seara alegerilor, prin care a întins o mână celorlalte patru partide din Parlament și că alegătorii au dat un mandat ca FPO să formeze un guvern.

OVP este în poziție de arbitru întrucât, în principiu, ar putea oferi o majoritate FPO ca partener secund la guvernare sau ar putea forma o coaliție tripartită cu social-democrații din SPO și un partid mai mic.

Van der Bellen, un fost lider al Verzilor, va avea întâlniri separate cu liderii partidelor, în ordinea scorului obținut la alegeri. Luni se va întâlni cu cancelarul Karl Nehammer (OVP) și cu liderul SPO Andreas Babler, urmând ca marți să discute cu liderul partidului liberal Neos și Verzii.

Kickl a dat puține detalii legate de întâlnirea cu van der Bellen, care și-a exprimat rezervele în privința lui Kickl și a sugerat că ar putea să nu-i permită să formeze guvernul. Kickl a spus că atmosfera de la întâlnire a fost „plăcută” și că discuția a fost una deschisă. „Noi, FPO, vrem să conducem viitorul guvern, cu mine în calitate de cancelar”, a mai spus Kickl.

Scenariile de coaliție și perspectivele pentru România

Configurația politică a viitorului guvern de la Viena este un subiect de interes și pentru România, deznodământul putând afecta perspectivele României de a intra în spațiul Schengen cu granițele terestre. Austria a fost un obstacol constant, guvernul conservator al lui Nehammer acceptând cu greu intrarea țării noastre în Schengen cu granițele aeriene și maritime.

FPO și OVP au poziții comune în ce privește imigrația și extinderea spațiului Schengen, iar o guvernare comună a celor două partide ar putea bloca din nou intrarea Bulgariei și României. În schimb, o alianță a OVP cu SPO și Neos ar menține perspectivele de aderare apropiată a celor două state la spațiul Schengen.

INTERVIURILE HotNews.ro