Sari direct la conținut

„Ce imagine a Austriei dorim să prezentăm lumii?”. Apelul președintelui Alexander Van der Bellen, după ce Nehammer i-a cerut să desemneze extrema-dreaptă pentru formarea guvernului

HotNews.ro
„Ce imagine a Austriei dorim să prezentăm lumii?”. Apelul președintelui Alexander Van der Bellen, după ce Nehammer i-a cerut să desemneze extrema-dreaptă pentru formarea guvernului
La două zile după alegerile parlamentare din Austria, guvernul federal în exercițiu, condus de Karl Nehammer, și-a prezentat demisia președintelui federal, Alexander Van der Bellen, la Hofburg. Viena, 2 octombrie 2024. Sursa foto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock and people / Profimedia

Președintele Austriei a făcut apel miercuri la toate partidele din parlament să evite „confruntarea” și să caute compromisuri în cadrul negocierilor pentru alcătuirea unei coaliții de guvernare, după ce Partidul Libertății, formațiune de extremă-dreapta, a câștigat alegerile naționale de duminică, dar a fost departe de a obține majoritatea absolută, scrie Reuters.

Partidul Libertății (FPO), eurosceptic și prorus, a intrat în istorie câștigând alegerile parlamentare, pentru prima dată după înființarea lui, în anii 1950 sub conducerea unui lider care a fost ofițer SS și deputat nazist.

După ce a obținut aproximativ 29% din voturi, partidul ar avea nevoie de un partener de coaliție pentru a guverna, dar celelalte formațiuni au anunțat că nu sunt interesate de o colaborare.

Președintele austriac Alexander Van der Bellen, care supraveghează formarea guvernelor, le-a spus tuturor partidelor să poarte discuții între ele, un proces care ar trebui să înceapă oficial în curând.

„Campania electorală s-a încheiat. Această confruntare s-a încheiat. Acum trebuie găsite compromisuri, răspunsuri comune la întrebări presante”, a declarat Van der Bellen, într-un discurs în care a acceptat demisia guvernului condus de conservatorii lui Karl Nehammer și i-a cerut acestuia să rămână în funcția de interimar până la formarea unei noi coaliții de guvernare.

El a enumerat câteva chestiuni care ating subiecte sensibile, precum scumpirea traiului, schimbările climatice și asistența medicală, dar a întrebat, de asemenea: „Cum aducem o contribuție pozitivă în Uniunea Europeană?” și „Ce imagine a Austriei dorim să prezentăm lumii?”.

Van der Bellen, un fost lider al Verzilor (formațiune de stânga), și-a exprimat rezervele cu privire la intrarea FPO în guvern.

Miercuri, el a reiterat că orice viitor guvern ar trebui să respecte valorile fundamentale, inclusiv drepturile minorităților, mass-media independentă și apartenența țării la UE.

Partidul Popular Austriac (OVP), de orientare conservatoare, al cancelarului Karl Nehammer este singurul partid care a lăsat ușa deschisă pentru o coaliție cu FPO, însă Nehammer a exclus în mod repetat intrarea la guvernare alături de liderul FPO, radicalul Herbert Kickl, care a insistat că nu va „dispărea în neant”.

FPO a transmis că speră ca Nehammer să fie înlăturat de la conducerea OVP, însă conducerea popularilor și-a reafirmat marți sprijinul pentru cancelar.

Deși FPO nu pare să aibă în prezent nicio cale spre putere, Nehammer l-a îndemnat marți pe președinte să acorde oficial FPO mandatul pentru formarea unei coaliții de guvernare.

Van der Bellen nu a făcut nicio referire la această posibilitate miercuri, spunând doar că va discuta cu reprezentanții partidelor.

„Voi face acest lucru cu calmul necesar și în profunzimea necesară”, a adăugat el.

INTERVIURILE HotNews.ro