Ce șanse mai sunt ca România să intre în acest an în Schengen și cu frontierele terestre? Ce spune Victor Negrescu / Care sunt semnalele primite de Bulgaria
În funcţie de rezultatul alegerilor din Austria vom şti în ce măsură România are şanse pentru a avea în acest an o decizie privind intrarea în Schengen şi cu frontierele terestre, spune eurodeputatul Victor Negrescu (S&D), vicepreşedinte al Parlamentului European. Important în acest context este și faptul că Noul comisar european pentru afaceri interne și migrație va fi austriacul Magnus Brunner, din partidul cancelarului Karl Nehammer.
În urmă cu zece zile, Germania a introdus, pentru o perioadă de şase luni, controale la toate frontierele sale terestre pentru a combate imigraţia ilegală. Autorităţile germane introduseseră deja controale la graniţele cu mai multe ţări, iar din 16 septembrie aceste măsuri au fost extinse şi la frontierele cu Luxemburg, Belgia, Olanda şi Danemarca.
Situaţia generată de aceste controale suplimentare generează anumite tensiuni în mecanismele de coordonare din spaţiul Schengen, dar acestea nu ar trebui să afecteze aderarea României la zona de liberă circulaţie și cu frontierele terestre, susține eurodeputatul Victor Negrescu, într-o declarație acordată Agerpres.
„În funcţie de rezultatul alegerilor din Austria vom şti în ce măsură România are şanse pentru a avea în acest an o decizie privind intrarea în Schengen şi cu frontierele terestre”
Noul comisar european pentru afaceri interne și migrație va fi actualul ministru de Finanțe al Austriai Magnus Brunner, din partidul cancelarului Karl Nehammer.
Victor Negrescu spune că se aşteaptă ca acesta „să respecte angajamentul ferm asumat de Ursula von der Leyen în programul său, în legătură cu sprijinirea aderării complete a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, astfel ca până la finalul acestui an să fie luată o decizie pozitivă în această privinţă”.
„Cred că viitorul comisar nu are niciun argument pentru a frâna această nouă etapă privind procesul nostru de a adera la spaţiul Schengen şi cred că, evident, trebuie să ducă la îndeplinire această misiune asumată de Ursula von der Leyen atunci când a primit votul Parlamentului European în acest sens.
În funcţie de rezultatul alegerilor din Austria, vom şti în ce măsură România are şanse pentru a avea în acest an o decizie privind intrarea în Schengen şi cu frontierele terestre. Eu cred că există aceste şanse. Mi-aş dori ca în Austria să avem o coaliţie pro-europeană care să-şi asume acest obiectiv şi, în sensul acesta, în continuare cred că există şanse pentru ca această ţintă a României să fie îndeplinită în cursul acestui an”, a adăugat Victor Negrescu.
Bulgaria se așteaptă până la sfârșitul anului la o decizie privind aderarea deplină la Schengen
Autoritățile bulgare se așteaptă la o decizie privind aderarea deplină a Bulgariei și României la Schengen până la sfârșitul anului, conform Euractiv.
„În 10 octombrie, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, împreună cu ministrul de interne al Ungariei, vor propune Consiliului Uniunii Europene eliminarea controalelor la frontierele terestre”, a declarat șefa reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria, Yordanka Chobanova.
România este în Schengen începând din 31 martie, dar doar cu granițele aeriene și maritime. Decizia a fost luată după repetate amânări și după 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.
La frontierele terestre, însă, controalele există în continuare pentru că Austria continuă să se opună aderării depline a României la Schengen.
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, declara, într-o conferință de presă susținută la Viena alături de Cătălin Predoiu, că „ar fi greşit” să fie stabilită o dată concretă pentru aderarea și cu frontierele terestre.
Gerhard Karner a susținut că Austria va colabora în continuare cu România și Bulgaria pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen, în condițiile în care „știm cu toţii că există o mare presiune a migraţiei ilegale în Europa”.