Sari direct la conținut

Extrema-dreaptă germană caută un nou succes electoral. Scrutinul din Brandenburg, bastion social-democrat, poate fi crucial pentru cancelarul Scholz

HotNews.ro
Extrema-dreaptă germană caută un nou succes electoral. Scrutinul din Brandenburg, bastion social-democrat, poate fi crucial pentru cancelarul Scholz
Europarlamentarul AfD Maximilian Krah, în timpul unui miting în Brandenburg. FOTO: snapshot-photography/F Boillot/S / Shutterstock Editorial / Profimedia

La câteva săptămâni după ce a câștigat pentru prima dată un scrutin regional, în Turingia, și a fost aproape să câștige un altul, în Saxonia, extrema dreaptă din Germania luptă duminică cu social-democrații (SPD) lui Olaf Scholz, în cadrul unui alt scrutin regional care ar putea determina viitorul politic al cancelarului, scriu Reuters și Financial Times.

Scrutinul de duminică din Brandenburg, regiunea din jurul capitalei Berlin, are loc într-o regiune pe care SPD a condus-o de la reunificare, în urmă cu peste trei decenii.

Alternativa pentru Germania (AfD), cu revendicările sale naționaliste privind stoparea imigrației, a construcției de parcuri eoliene și a înarmării Ucrainei, are deocamdată un avans mic de aproximativ două-trei puncte procentuale în sondaje, cu aproape 30% din intențiile de vot.

SPD a fost afectat de nepopularitatea guvernului federal pe fondul inflației ridicate, dar și din cauza impactului războiului din Ucraina și a afluxului mare de imigranți.

„Brandenburg este, istoric, un bastion al SPD”, a declarat pentru Reuters Philipp Thomeczek, profesor de politică la Universitatea din Potsdam. „Dacă nu câștigă aici, ar fi o problemă masivă”, a spus acesta.

Cu un an înainte de alegerile naționale, votul ar putea declanșa o reacție a partidului social-democrat împotriva lui Scholz sau, în cazul în care SPD câștigă totuși statul, pentru susținerea lui, în vederea alegerilor federale din 2025.

Deocamdată, lucrurile nu stau bine pentru SPD nici la nivel național, adversarii săi conservatori fiind cu mult în frunte în sondaje.

„Noi sau ei”

Partidul nu l-a menționat aproape deloc pe Scholz în campanie, bazându-se în schimb pe popularitatea premierului din Brandenburg, Dietmar Woidke. Acesta a declarat că, în cazul în care AfD va obține cele mai multe voturi, va demisiona și nici măcar nu se va oferi drept candidat pentru a conduce orice potențială coaliție.

„Scopul este să împiedicăm AfD să câștige”, a spus el. Un parlamentar SPD a explicat pentru Financial Times că este o strategie de tipul „noi sau ei”, care îi forțează pe alegători să ia o decizie.

Iar alegătorii par să răspundă. În ultimele săptămâni, SPD a redus diferența în sondajele din Brandenburg.

Martina Weyrauch, directoare a Centrului Brandenburg pentru educație politică, a declarat pentru Financial Times că tactica SPD ar putea funcționa în cele din urmă. „O mulțime de comunități rurale din Brandenburg doresc stabilitate mai presus de orice și, prin urmare, mulți oameni îl vor vota de dragul stabilității și continuității”, a spus ea.

Motivul este clar: consecințele reunificării Germaniei. Locuitorii din Brandenburg „își mai amintesc încă de tulburările din anii 1990, când mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă și sunt foarte speriați că acest lucru s-ar putea întâmpla din nou”, a spus Weyrauch.

Cu toate acestea, strategia lui Woidke ar putea fi riscantă chiar dacă partidul câștigă.

„O victorie a SPD s-ar putea transforma într-o problemă dacă potențialii parteneri de coaliție, precum Verzii, scad sub pragul de 5% din cauza creșterii sprijinului pentru SPD”, a declarat pentru Financial Times Michael Minkenberg, politolog la Universitatea Europeană Viadrina din orașul Frankfurt pe Odra.

SPD ar fi apoi dependent de Alianța populistă de stânga Sahra Wagenknecht (BSW), care se opune ajutorului militar german pentru Ucraina, pentru a forma un guvern, a spus el.

Ce alimentează creșterea AfD

Brandenburg oferă o imagine economică mixtă: găzduiește prima fabrică Tesla din Europa și are zone prospere, în centura de navetiști a Berlinului. Cu toate acestea, unele dintre satele sale periferice se depopulează de zeci de ani.

În ciuda eforturilor lui Woidke, nemulțumirea alegătorilor față de Scholz și față de coaliția sa – asociată în mintea multor oameni cu inflația, prețurile ridicate la energie și politicile climatice costisitoare – este foarte mare.

„Problema este că aceste alegeri sunt văzute ca un referendum privind coaliția lui Scholz, chiar dacă ar trebui să fie vorba doar despre Brandenburg”, a declarat Sebastian Rüter, deputat SPD. Problemele guvernului „nu ne-au ajutat aici”, a recunoscut el.

SPD a încercat să le arate alegătorilor bilanțul economic al guvernului regional, în special faptul că a convins Tesla să deschidă prima sa gigafabrică europeană în orașul Grünheide din Brandenburg. Uzina are 12.000 de angajați.

Însă situația generală e mai complicată. Decizia Berlinului de a interzice importurile de petrol rusesc, de exemplu, a avut un impact direct asupra PCK, o mare rafinărie din orașul Schwedt, care a trebuit să se grăbească să găsească noi furnizori.

Experții spun că situația dificilă a PCK a alimentat opoziția din land față de sancțiunile împotriva Rusiei și față de sprijinul Berlinului pentru Ucraina și a stimulat perspectivele electorale ale partidelor care simpatizează cu Kremlinul – AfD și BSW.

Atacul terorist din orașul Solingen de luna trecută, în care un militant ISIS a înjunghiat mortal trei persoane și a rănit alte opt, a avut de asemenea un efect.

Dincolo de îngrijorarea cu privire la Ucraina și migrație, AfD a canalizat anxietatea publică cu privire la tranziția energetică: liderul AfD din acest land, Hans-Christoph Berndt, a comparat parcurile eoliene cu „peisaje horror insuportabile precum Mordor”, regiunea fictivă controlată de Sauron, întruchiparea răului în romanul „Stăpânul Inelelor”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro