„F..k you, f..k Trump!”. REPORTAJ din locul din Philadelphia unde poți intra doar îmbrăcat în costum și dacă plătești o taxă de cel puțin 7.500 de dolari
Corespondentul HotNews în SUA a fost în ziua de după alegerile prezidențiale în clubul conservator din Philadelphia pentru a afla și perspectiva votanților lui Donald Trump care-și permit să plătească 7.500 dolari pe an doar pentru a fi membri într-un societate exclusivistă.
- Clubul „The Union League of Philadelphia” a fost fondat în 1862 pentru a sprijini politicile lui Abraham Lincoln în Războiul Civil american. Acum are mii de membri, conservatori americani.
„În Philadelphia, democrați găsești pe toate străzile. Republicanii sunt mai rari, trebuie să mergi la un club dacă vrei să te întâlnești cu ei”, mi-a spus, înainte de alegeri americane, George Sfedu, un român care venit în SUA ca student, în urmă cu 44 de ani. La vremea respectivă, el și fratele său erau singurii studenți români din Pennsylvania. Acum are propria companie în domeniul industriei chimice.
Sfedu este consulul onorific al României în Philadelphia și un republican convins. A votat cu Trump la aceste alegeri, iar în 6 noiembrie, după ce a devenit clar că miliardarul se va întoarce la Casa Albă, ne-am dat întâlnire în fața clubului republican din oraș „The Union League of Philadelphia”.
După ce am fost în Scranton, un oraș mic din Pennsylvania, am vrut să aflu acum și alte perspective ale oamenilor care l-au votat pe Trump. De data aceasta, este vorba despre cei care-și permit să socializeze în cluburi exclusivite conservatoare.
Ideea că în „Philadelphia întâlnești democrați pe toate străzile” este adevărată, atât în sens metaforic, cât și literal: 79% din populație a votat la prezidențiale pentru Kamala Harris și doar 20% pentru Trump. De asemenea, pe drumul spre „The Union League”, în fața primăriei orașului, m-am întâlnit pe stradă cu un tânăr care flutura un steag albastru, culoarea democraților, pe care scria „We want democracy”. Un mesaj cât se poate de clar către cei care tocmai au luat puterea în Statele Unite.
Primăria a trimis o mașină de poliție ca să prevină un potențial scandal
Apoi, în fața clubului am remarcat o mașină de poliție, cu girofarul aprins, trimisă acolo de primărie, probabil ca să prevină eventualele altercații dintre trecători și oamenii eleganți care urcau scările de la clubul republican.
Polițistul, un tip în vârstă, ascultă în mașină, la radio, discursul de înfrângere al Kamalei Harris, când o cerșetoare, în trecere prin zonă, îi transmite un „F…k you” nervos. Omul legii nu pare foarte ultragiat de înjurătură și-i răspunde doar să-și vadă de treabă că e beată.
Cerșetoarea pleacă, George Sfedu își face apariția și intrăm împreună în „The Union League of Philadelphia”. Eu am calitatea de invitat pentru că aici au acces, în general, doar membrii clubului care plătesc o taxă anuală, care începe de la 7.500 dolari, dar poate urca în funcție de mai multe criterii.
„În plus trebuie să achiți lunar tot ce consumi aici, băutură, mâncare, evident”, îmi explică consulul care spune că este membru al clubului din anii ’90.
Pe vremea aceea era mai simplu, acum îți trebuie recomandări de la alți membri și ești pus pe o listă de așteptare.
Nu poți să intri îmbrăcat cu blugi în „The Union League”
„The Union League” a fost fondat în 1862, ca o societate patriotică în sprijinul politicilor lui Abraham Lincoln din timpul războiului civil american. „Continuă să fie și azi condusă de motto-ul său fondator „Amor Patriae Ducit” („Dragostea de patrie e mai presus de toate”), scrie pe site-ul oficial.
„La un moment dat au avut niște probleme pentru că nu intrau femei și persoane de culoare și au fost acuzați de discriminare de guvernul federal. Dar până la urmă s-au transformat din asociație în companie, plătesc taxe, totul s-a rezolvat între timp. Toată lumea poate să intre în club”, amintește George Sfedu.
„The Union League” este însă un loc conservator prin definiție. Are un cod vestimentar care spune că nu poți intra dacă ești îmbrăcat în blugi sau cu încălțăminte sport.
Televizoare doar pe Fox News
Remarc faptul că, în jurul nostru, oamenii au costum pe ei, cu sau fără cravată. O altă dovadă că suntem într-un templu al conservatorilor este aceea că televizoarele de pe pereți sunt date pe canalul Fox News.
Facem un tur al clubului și descopăr că, într-o încăpere, sunt portrete cu toți președinții republicani pe care i-a avut Statele Unite. Ronald Reagan este așezat în poziția cea mai bună, spre deosebire, de exemplu, de Lincoln, care pare pierdut printre alții.
„Regan a fost cel mai bun președinte american, asta e și opinia mea. Cel puțin noi, românii, îi datorăm căderea comunismului”, îmi spune gazda.
Sunt tot felul de încăperi, dedicate pentru întâlniri de afaceri, socializare și așa mai departe. Dar și multe restaurante. Unul dintre acestea, cel de la etajul 3, are o terasă care oferă o priveliște nemaipomenită asupra centrului Philadelphiei.
La un moment dat, ajungem în clubul de iahting și încerc să abordez subiecte politice cu oamenii de acolo. Înainte de politică sunt asigurat însă că „nu trebuie să fii neapărat milionar ca să te plimbi cu bărcile”. E o diferență între America și Europa, în SUA mult mai mulți oameni își permit lucrurile care în Europa sunt accesibile doar bogaților.
„Alegerile au fost corecte și asta e bine”
„Au fost niște alegeri corecte, iar asta este bine. Nu vom avea de data asta evenimente precum asaltul asupra Capitoliului”, îmi spune un tip la vreo 50 de ani. Îi povestesc că în ziua precedentă am fost în Scranton, un oraș cu 72 mii de locuitori din Pennsylvania, iar oamenii de acolo s-au plâns de inflație și creșterea prețurilor.
„Cum va rezolva Trump această problemă?”, îl întreb.
Omul pare destul de sceptic că noul președinte are toate soluțiile, mai ales că recunoaște că „nimeni nu înțelege de ce s-au scumpit produsele alimentare”.
George Sfedu este însă convins că „un om de afaceri atât de bun precum Trump va găsi și economiști buni cu care să lucreze la noile programe economice”. „Ești foarte încrezător”, glumește americanul din clubul de iahting.
Glume conservatoare despre comunitatea gay
Plecăm către salonul unde se fumează trabucuri ca să aflăm și alte opinii despre alegeri și ce se va întâmpla de acum încolo cu SUA. Un lucru care mă uimește este acela că nu descopăr atmosfera de sărbătoare la care mă așteptam. Îmi vine să le zic membrilor, prin fumul de trabuc pe care nici cu cuțitul nu poți să-l tai: „hei, oameni buni, Trump a ieșit președinte, practic aveți ce v-ați dorit, de ce nu beți șampanie?”.
Mergem și-i abordăm la o masă retrasă pe doi tipi. Despre unul dintre ei aflu că este un cunoscut al lui George Sfedu, David. Pe celălalt îl cheamă Ray, are 62 de ani și este anestezist într-un spital din Philadelphia.
Un lucru care frapează la americanii din club este acela că nu-și arată vârsta. Lui Ray nu i-aș fi dat mai mult de 50-55 ani.
Când află că sunt jurnalist, prietenul lui George Sfedu, fost militar, face o glumă: „dacă înregistrezi acum, să știi că susțin în totalitate comunitatea gay din Philadelphia”. Ceilalți se amuză, eu încerc să aflu cât mai multe de la Ray.
„Totul are legătură cu benzina”
– Ce credeți că se va întâmpla cu economia americană după ce Trump a câștigat?
– După cum vedeți, piața bursieră a crescut puternic după ce Trump a câștigat. E primul semn care contează.
– Ieri am fost într-un oraș mic, în Scranton, iar, în general, oamenii de acolo s-au plâns de costul vieții care este mare. Cum o să rezolve Trump asta?
– În opinia mea, toate au legătură cu combustibilul. Ei (n.r.- democrații) au închis frackingul (n.r. – exploatarea gazelor de șist), au închis puțuri de petrol, ceea ce i-a ajutat pe ruși. Au făcut ca națiunile europene să depindă de Rusia și să se scumpească combustibilul în America. Nu are niciun sens.
Trebuie să reluăm frackingul și să ne transformăm din importatori în exportatori. Și dacă le exportăm aliaților din Europa va fi mai bine și pentru ei și pentru noi.
Altă cauză: Biden a deschis granițele. Toți oamenii care au venit ne pun în pericol pentru că nu știm cine sunt, de unde au venit, dar pun presiune și pe sistemul medical, pe școli etc.
– Ce părere aveți despre războiul din Ucraina?
– Este o bună întrebare. Trebuie să le dăm ucrainenilor tot ce au nevoie. Le-am dat tot ce au nevoie să-i respingă pe ruși care să-și recâștige suveranitatea.
Rusia este un mare adversar al nostru. Eu, mai degrabă, i-aș ajuta pe ucraineni cu arme și bani, dar nu aș fi acord să-mi trimit fiul să lupte acolo.
Chiar dacă sunt republican, nu rezonez cu toate lucrurile pe care le susțin republicanii. Cum ar fi controlul armelor. Nu cred că este ok ca oamenii să meargă și să cumpere pur și simplu arme. Trebuie o verificare mai amănunțită.
Deci până la urmă cine a apelat la „frică” ca să câștige alegerile?
– Ce părere aveți de acuzațiile făcute de Trump și Vance că haitienii mănâncă câini și pisici? Inclusiv în România s-au făcut glume despre aceste acuzații.Credeți că e adevărat?
– Nu cred că e adevărat. Dar cred, de asemenea, că dacă Trump vorbește liber, fără prompter, e posibil să-l mai ia gura pe dinainte. Kamala Harris are prompter și răspunsurile ei sunt scrise. Totuși, povestea cu haitienii nu reprezintă decât un mic procent din ce a spus el în campanie.
– Credeți că este corect să câștigi alegerile folosind frica oamenilor? Că o să vină haitienii să le mănânce câinii și pisicile?
– Vorbiți doar de campania lui Trump?
– Acum da, dar, dacă vreți, ne putem referi și la campania Kamalei Harris.
– Da. Kamala Harris a spus despre Trump că este Hitler, ceea ce nu este corect. Asta înseamnă tot „frică”. A spus că el va tăia „social security” (n.r. – ajutoarele sociale și pensiile de stat) care înseamnă tot „frică” și, din nou, nu este adevărat. Trump a mai fost președinte și nu s-a atins de aceste ajutoare.
Apoi, democrații au spus că Trump va interzice avorturile. Trump a terminat-o cu avorturile. Statele vor decide acest subiect. Și așa e mai bine. Eu sunt „pro-life” dar în acest domeniu sunt de părere că cei care cred în avorturi să aibă dreptul să facă avorturi.
Dar Kamala Harris a spus că el va opri avorturile peste tot, ceea ce nu este adevărat. Deci până la urmă cine a apelat la „frică” ca să câștige alegerile?
E trecut de ora 10 seara și fumul din salonul de trabucuri din „The Union League” e tot mai gros. Îi spun lui George Sfedu că e vremea să mă retrag acasă. David pare un pic nemulțumit pentru că tocmai povestea ceva spectaculos, cu elicoptere, dintr-una din misiunile sale. Și el are peste 60 de ani, deși nu i-aș fi dat mai mult de 55.
În fața clubului republican, în timp ce schimb ultimele cuvinte cu George Sfedu, prin fața noastră trece în viteză o mașină uriașă, din care un pasager ne strigă cu patimă: „F..k you, F…k Trump!”. George Sfedu râde și-mi spune, înainte să ne luăm la revedere: Uite, vezi ce face invidia din oameni?”