Țara în care Facebook a eliminat 63.000 de conturi pentru înșelătorii bazate pe metoda „sextortion” / „Yahoo boys” îi vizau mai ales pe bărbații americani
Meta Platforms a anunțat miercuri că a eliminat aproximativ 63.000 de conturi de Facebook din Nigeria implicate în escrocherii financiare (extorcare) bazate pe metode de șantajare sexuală, care îi viza în primul rând pe bărbații adulți din Statele Unite, informează Reuters.
Șarlatanii online nigerieni, cunoscuți sub numele de „Yahoo boys”, sunt cunoscuți pentru escrocherii care variază de la a se da drept persoane aflate în nevoie financiară sau prinți nigerieni care oferă dobânzi excepționale pentru unele investiții.
Meta a transmis într-un comunicat că aceste conturi eliminate includeau, de asemenea, o rețea coordonată mai mică, de aproximativ 2.500 de conturi, care aveau legături cu un grup de aproximativ 20 de persoane.
„Acestea vizau în principal bărbați adulți din SUA și foloseau conturi false pentru a-și masca identitatea”, a precizat Meta.
În extorcarea financiară bazată pe șantaj de natură sexuală, („sextortion” – termenul în limba engleză, n.r), oamenii sunt amenințați cu publicarea unor fotografii compromițătoare, reale sau false, dacă nu plătesc sumele de bani cerute.
Ancheta a arătat că majoritatea tentativelor șarlatanilor au eșuat și, deși vizau în principal adulții, au existat și tentative împotriva minorilor, pe care Meta le-a raportat Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați din SUA.
Gigantul american a precizat că a utilizat o combinație de noi semnale tehnice dezvoltate pentru a ajuta la identificarea conturilor suspectate de „sextortion”.
Acești infractori din Nigeria au devenit cunoscuți drept „escrocii 419”, după secțiunea din codul penal național care incriminează – ineficient – frauda și șantajul.
Pe măsură ce greutățile economice se agravează în această țară cu peste 200 de milioane de locuitori, înșelătoriile online au luat amploare, iar cei care se află în spatele lor operează din căminele universitare, suburbiile sărace sau chiar din cartierele bogate.
Meta a mai transmis că unele conturi chiar ofereau și vindeau sfaturi, ghiduri și linkuri către diferite colecții de fotografii pe care escrocii le puteau folosi pentru acest tip de înșelătorii.