Factura de servicii medicale suportate de Casa de Sănătate se transmite în e-Factura? Răspunsul unui șef ANAF
e-Factura încă generează întrebări, chiar și din partea medicilor care nu știu dacă anumite facturi trebuie trimise prin sistemul Ministerului de Finanțe.
Albert Fruth, șef-birou la Elaborarea de Strategii și Informatizare – Unitatea de Management al Informației din cadrul ANAF, a răspuns unor întrebări pe tema e-Factura în revista Camerei Consultanților Fiscali (CCF).
Întrebarea a fost: Factura de servicii suportate de către Casa de Sănătate se trimite în e-Factura (servicii medicale)?
Albert Fruth: Da, factura de servicii medicale suportate de către Casa de Sănătate se transmite în sistemul RO e-Factura, în conformitate cu prevederile art. LIX alin. (2) din Legea nr. 296 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, cu modificările și completările ulterioare.
O altă neclaritate la care a oferit răspuns este legată de notele de credit, dacă pot fi considerate facturi de storno.
“Da. Nota de credit se poate asimila unei facturi de stornare, cu mențiunea că se întocmește strict utilizând valori pozitive”, a afirmat reprezentantul ANAF.
e-Factura va intra într-o nouă etapă de la 1 ianuarie 2025: vor trebui trimise și facturile persoanelor fizice. Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect prin care firmele ce nu au primit CNP de la clienți să poată să trimită acele facturi. Astfel, în loc de CNP vor introduce un cod format din 13 zerouri. Practic, se va folosi modelul Italiei, unde acolo este vorba despre 7 zerouri.
Alte noutăți ce urmează a fi adoptate de Guvern în privința e-Factura:
- Restrângerea operațiunilor pentru care este obligatorie utilizarea sistemului național RO e – Factura doar la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România.
- Se elimină excepția de la obligația utilizării sistemului național RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decât bonurile fiscale).
- Se introduce obligația referitoare la înscrierea în facturile emise pentru operațiunile realizate în baza unor contracte de achiziții publice/sectoriale etc. a codurilor CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referinţă în domeniul achiziţiilor publice.
- Se abrogă prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora, având în vedere că toate facturile emise în relația B2C vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025.
- Se institutie obligația înscrierii în facturile simplificate și a codului de înregistrare în scopuri de TVA sau a codului de identificare fiscală al beneficiarului, în cazul în care acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă, informație necesară în contextul obligațiilor instituite în legătură cu utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura pentru aceste facturi.