Noi modificări fiscale ce vor intra în vigoare din 2025: CNP-ul la e-Factura devine opțional, amânare la e-TVA și e-Transport
Ordonanța trenuleț pregătită de Guvern vine cu noi modificări fiscale care vor intra în vigoare din 2025, conform unui document obținut de HotNews.ro.
e-Factura: 13 zerouri în loc de CNP
Una dintre noutăți în privința e-Factura prevede faptul că identificarea prin CNP este opțională. Astfel, se reglementează înscrierea pe factură a unui cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod.
De asemenea, documentul mai prevede restrângerea operațiunilor pentru care este obligatorie utilizarea sistemului național RO e – Factura doar la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România.
În plus, se elimină excepția de la obligația utilizării sistemului național RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decât bonurile fiscale).
Se introduce obligația referitoare la înscrierea în facturile emise pentru operațiunile realizate în baza unor contracte de achiziții publice/sectoriale etc. a codurilor CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referinţă în domeniul achiziţiilor publice.
Se abrogă prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora, având în vedere că toate facturile emise în relația B2C vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025.
Se institutie obligația înscrierii în facturile simplificate și a codului de înregistrare în scopuri de TVA sau a codului de identificare fiscală al beneficiarului, în cazul în care acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă, informație necesară în contextul obligațiilor instituite în legătură cu utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura pentru aceste facturi.
Schimbare la e-TVA
Proiectul propune amânarea obligației persoanelor impozabile de transmitere a rezultatului verificărilor realizate asupra diferenţelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, și implicit a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații, de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025.
Alte măsuri:
- Clarificarea evidențierii TVA colectate prin autofacturare, în cazul obiectivelor de investiții din cadrul unor programe de interes public sau social, finanțate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, în sensul că persoanele impozabile care implementează astfel de programe și au dedus TVA pentru achiziții, trebuie să emită o autofactură (CNI).
- Se desemnează autoritatea competentă să reprezinte România în cadrul procedurii comune de achiziții publice între Comisia Europeană și statele membre, a platformei centrale comune declaranților autorizați CBAM, destinată vânzării certificatelor CBAM (mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră).
În ceea ce privește impozitul pe profit, vor fi exceptați contribuabilii care datorează impozite specifice pe cifra de afaceri (instituții de credit, persoane juridice din domeniul petrolier) de la impozitul minim pe cifra de afaceri întrucât potrivit noilor prevederi legale aprobate de Parlament acestea datorează impozit specific pe cifra de afaceri (nu pot plăti două tipuri de impozite).
La capitolul impozit pe venit proiectul prevede reglementarea unor dispoziții privind calculul și declararea impozitului pe venit în cazul veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, în situația în care venitul este plătit exclusiv în natură, precum și în cazul sumelor reprezentând garanție, utilizată pentru plata chiriei stabilită prin contract.
În acest caz nu mai poate fi aplicată reținerea la sursă a impozitului pe venit astfel cum a fost introdusă cu anul 2024, sarcina privind îndeplinirea obligațiilor fiscale revenind proprietarului, și nu plătitorului de venit, prin Declarația unică până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Se clarifică regimul fiscal aplicabil în cazul veniturilor din pensii obținute din străinătate, în sensul că acestea se supun impozitării prin aplicarea cotei de impozit de 10% asupra venitului impozabil lunar stabilit prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei.
Se modifică tratamentul fiscal în sensul în care nu se datorează impozit pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal în cazul schimburilor de terenuri agricole situate în extravilan, care au ca scop comasarea terenurilor agricole potrivit legii, fără sultă plătită de către copermutanţi. Astfel, în acest caz copermutanții nu datorează impozit pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal dacă nu se plătește sultă respectiv din comasarea terenurilor agricole nu există nici un câștig.
Măsura are în vedere stimularea comasării, în mod voluntar, a terenurilor agricole situate în extravilan, având în vedere faptul că, în prezent, proprietatea asupra acestui tip de terenuri este fragmentată, aspect care impietează asupra exploatării eficiente a acestora în circuitul economic.
Schimbări la Legea contabilității
- Clarificarea termenului de depunere a situațiilor financiare anuale prin raportare la o data fixa;
- Reglementarea depunerii online a situațiilor financiare anuale/raportărilor contabile;
- Întocmirea balanței de verificare lunare;
- Clarificarea responsabilității semnării situațiilor financiare anuale in sensul în care directorul economic, contabilul șef sau altă persoană împuternicită să fie angajată potrivit legii;
- Instituirea unui termen de 10 ani pentru păstrarea situațiilor financiare trimestriale și anuale, întocmite de instituții.
Referitor la balanţa de verificare – se propune ca aceasta să se întocmească lunar având în vedere necesitatea asigurării în timp real a unor informații centralizatoare. Întrucât contabilitatea trebuie să asigure înregistrarea cronologică şi sistematică a tuturor operațiunilor întocmirea balanței lunare pe baza informațiilor deja existente în contabilitate reprezintă un instrument util atât la nivel intern managerial al entității cât și eventualelor organe de control.
Referitor la termenul de depunere a situaţiilor financiare anuale – se propune ca acesta să fie data de 31 mai, respectiv 30 aprilie, în funcție de categoria entității raportoare, a exercițiului financiar următor celui de raportare.
Termenul de depunere a raportărilor contabile anuale va fi data 31 mai a exercițiului financiar următor celui de raportare, termen aplicabil inclusiv în cazul entităților care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic.
Noutăți la e-Transport
Proiectul prevede amânarea intrării în vigoare a e-Transport pentru operatorii economici autorizați (AEO) până la 31 martie 2025.
O noutate la impozitul pe microîntreprinderi
Ministerul Finanțelor propune scăderea din baza impozabilă a veniturilor realizate din schimbul de terenuri agricole situate în extravilan având ca scop comasarea terenurilor agricole, potrivit legii, cu implicarea primăriilor unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora se situează terenurile respective.
Motivul este legat de necesitatea susținerii procesului de comasare a terenurilor agricole, în prezent fragmentate.
Noutăți la chirii
Ministerul Finanțelor propune o normă tranzitorie de clarificare a regimului fiscal aplicabil, precum și a obligațiilor de declarare, calcul și plată a impozitului pe venit în cazul veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, în situația în care chiria, aferentă unei perioade contractuale ulterioare datei de 1 ianuarie 2024, a fost plătită în avans până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv.
În acest caz se propune ca obligația de declarare, calcul și plată a impozitului pe venit să revină proprietarului, uzufructuarului sau altor deţinători legali pentru fiecare an fiscal corespunzător perioadei contractuale.
Proiectul mai prevede că Ministerul Finanțelor va asigura reprezentarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală și a structurilor subordonate acesteia în toate litigiile judiciare derulate în fața unor instanțe naționale din state membre ale Uniunii Europene sau țări terțe.
Sursă foto: Dreamstime.com