Sari direct la conținut

Facturile la gaze vor crește de la 1 ianuarie, dacă Parlamentul nu repară de urgență o eroare legislativă

HotNews.ro
Prețul gazelor ar putea crește de la 1 ianuarie. Foto: Gabriel Preda | Dreamstime.com
Prețul gazelor ar putea crește de la 1 ianuarie. Foto: Gabriel Preda | Dreamstime.com

Facturile la gaze pentru consumatorii casnici vor crește de la 1 ianuarie, dacă Parlamentul nu rezolvă o eroare care a apărut în legislația privind plafonarea prețurilor, avertizează furnizorii de gaze.

La finalul lunii iunie, în ultima ședință a sesiunii parlamentare, Camera Deputaților a votat o lege care prevedea că toți prosumatorii, inclusiv cei existenți, sunt obligați să-și monteze baterii de stocare.

Ce legătură are asta cu gazele? Niciuna, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe deputați să introducă amendamentul referitor la prosumatori într-o lege care de fapt aproba o ordonanță de urgență pe tema gazelor.

Din cauza amendamentului cu prosumatorii, Klaus Iohannis a reîntors legea în Parlament, care a trecut de Senat și a ajuns acum la Camera Deputaților, după ce partea cu prosumatorii a fost scoasă.

Legea era de fapt menită să rezolve o eroare în legislația privind plafonarea facturilor la gaze. Mai exact, deși prețul final plătit de consumatori este plafonat până la 31 martie 2025, prețul la care producătorii vând gaze către furnizori a fost plafonat doar până la 31 decembrie 2024.

Furnizorii spun că prețul plătit de consumatori va crește, dacă legea nu se schimbă

Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, Laurențiu Urluescu, spune că, după 1 ianuarie, furnizorii nu vor mai cumpăra gaze la preț plafonat, ci la prețul pieței, ceea ce va duce la creșterea facturilor plătite de consumatori:

  • „Noi așteptăm cu mare speranță să iasă mai repede legea de aprobare a OUG 32, aceea cu prosumatorii, așa o știe toată lumea, însă acolo este un detaliu foarte important pentru furnizori și mai ales pentru consumatorii de gaze naturale.
  • În momentul de față, achiziția de gaze naturale la preț plafonat pentru furnizarea la consumatorii casnici și producătorii de energie termică este până la finalul lunii decembrie anul acesta.
  • Dacă nu se corectează, adică să fie prelungită până la 31 martie 2025, când expiră legea privind plafonarea, atunci în trimestrul întâi nu vom mai putea accesa gaz la preț mai mic și atunci îl vom cumpăra la prețul pieței și facturile vor trebui să crească”, a precizat Urluescu.

În acest moment, furnizorii livrează gaze la un preț mai mic decât cel plafonat, însă, de la 1 ianuarie, facturile vor crește până la prețul din plafon dacă nu se va rezolva această eroare legislativă, mai spun furnizorii.

Legea mai prevede că furnizorii primesc de la bugetul de stat diferența dintre prețul cu care achiziționează gazul și cel la care îl vând către consumatori.

Aceeași OUG 32 mai prevede și eliminarea „taxei pe soare”, pe care ar fi urmat să o plătească prosumatorii din decembrie 2026.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro