Președintele Iohannis a retrimis în Parlament legea care îi obliga pe prosumatori să-și monteze baterii
Președintele Klaus Iohannis a trimis în Parlament spre reexaminare legea care îi obliga pe prosumatorii existenți și pe cei viitori să-și instaleze baterii de stocare, potrivit site-ului Administrației Prezidențiale.
Această obligație ar duce la reducerea ritmului cu care prosumatorii fac acum investiții în panouri fotovoltaice pe acoperiș, argumentează președintele în cererea de reexaminare.
Cererea este mai lungă, însă, în esență, președintele spune că stocarea este un lucru benefic pentru sectorul energetic, însă dezvoltarea acestui domeniu trebuie făcută integrat, nu doar în ceea ce privește prosumatorii.
În plus, obligația de a monta baterii pentru cei peste 3 kWh contravine prevederilor programului Casa Verde Fotovoltaice, derulat de Administrația Fondului de Mediu.
Ce spune președintele Iohannis:
- „Majoritatea prosumatorilor înregistrați este formată din persoane fizice pentru care se va aplica limita de 3 kW, de la care vor fi obligați să dețină capacități de stocare. De altfel, 3 kW este puterea minimă instalată pentru a primi finanțare prin Programul Casa Verde Fotovoltaice al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), conform art. 17 alin. (5) din Ghidul de finanțare al Programului. Astfel, instituirea unei obligații de a instala capacități de stocare, care presupune și modificarea instalației deja existente, va avea un impact financiar direct și semnificativ asupra micilor prosumatori casnici.
- În absența oricăror măsuri de sprijin a prosumatorilor care să asigure acestora capacitatea logistică sau financiară de a completa sistemele on-grid/hibride astfel încât capacitatea de producție să fie egală cu cea de stocare, efectul implicit va fi cel al diminuării ritmului de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile aprobată a fi evacuată în rețea în totalul producției naționale”.
Această lege ar fi dus la blocarea programului Casa Verde Fotovoltaice
- „Având în vedere aria de aplicabilitate a noilor obligații instituite, soluția legislativă nu poate fi considerată suficientă pentru diminuarea semnificativă a gradului ridicat de volatilitate înregistrat pe segmentul surselor regenerabile de producție a energiei electrice. Or, legiuitorul ar fi trebuit să aibă în vedere o abordare unitară a întregului segment de producție a electricității din surse cu grad ridicat de volatilitate.
- Implementarea programului „Casa verde fotovoltaice”, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu, va fi afectată întrucât noile condiții privind eliberarea avizelor tehnice de racordare, aplicabile inclusiv programelor în derulare, vor conduce la blocarea implementării acestora. În ceea ce privește acest program, eliberarea avizelor tehnice de racordare și, respectiv, a certificatelor de racordare, nu era condiționată de deținerea și instalarea de capacități de stocare, ci urmărea strict creșterea numărului de prosumatori și energia electrică produsă”.
Citiți aici toată cererea de reexaminare.
Prosumatorii au cerut președintelui să nu promulge legea
HotNews.ro a scris în urmă cu o săptămână și jumătate de faptul că parlamentarii au votat această lege în comisii fără să înțeleagă prea bine despre ce este vorba.
În plus, amendamentul care a introdus această obligație pentru prosumatori a venit în comisii în aceeași zi cu votul final, cu câteva ore înainte de ședința plenului, și nu a fost supus dezbaterii publice.
După ce legea a fost votată, Asociația Prosumatorilor a trimis președintelui Klaus Iohannis o petiție prin care a cerut retrimiterea legii în Parlament.
Prosumatorii susțin că vinovată pentru dezechilibrele din sistem este lipsa investițiilor în rețele și nu li se pare corect să fie puși să asigure echilibrarea sistemului din banii lor (o baterie de 10 kW poate depăși 20.000 de lei).
În petiția trimisă președintelui, prosumatorii au invocat lipsa oricărei dezbateri pe această temă, precum și faptul că se încalcă principiul retroactivității, întrucât se aplică și prosumatorilor existenți, iar unele echipamente instalate deja nu permit adăugarea de baterii.
În plus, se folosesc termeni neclari, care pot crea confuzie. În primă fază se vorbește de prosumatorii cu putere de peste 10,8 kW, iar mai jos în text se precizează că și cei care au peste 3 kW se supun acelorași obligații.
Prosumatorii mai spun că această obligație se bate cap în cap cu prevederile programului Casa Verde Fotovoltaice al AFM, care a interzis până anul trecut instalarea de invertoare hibride, care să permită și adăugarea sistemelor de stocare.
„În aceste condiții, a obliga prosumatorii, peste 140.000 până în prezent, să modifice instalațiile sau să înlocuiască invertoarele este de neconceput. Această lege are un caracter retroactiv, care intră în conflict cu alte programe guvernamentale pentru susținerea producerii de energie electrică din surse regenerabile”, se arată în petiția lor.