Sari direct la conținut

Facultatea de Științe Politice de la SNSPA, apel către persoanele care au fost „lezate” de Marius Pieleanu să sesizeze Comisia de Etică 

Facultatea de Științe Politice de la SNSPA, apel către persoanele care au fost „lezate” de Marius Pieleanu să sesizeze Comisia de Etică 
Marius Pieleanu. Inquam Photos / Octav Ganea

Facultatea de Științe Politice (FSP) din SNSPA face un apel către toate persoanele care „consideră că domnul Pieleanu nu a respectat normele de etică” să facă sesizare la Comisia de Etică a universității. Anunțul vine după ce în spațiul public au apărut acuzații de hărțuire sexuală la adresa profesorului Marius Pieleanu, în urma investigației Snoop.ro despre acuzațiile de abuz aduse unui alt profesor de la SNSPA, Alfred Bulai. 

„Comunitatea universitară din cadrul FSP, profesori și studenți în egală măsură, a sesizat Comisia de Etică a SNSPA privind comportamentul domnului Marius Pieleanu”, se arată într-o postare pe Facebook a facultății. 

„Comunitatea universitară din cadrul Facultății de Științe Politice invită persoanele care au fost posibil lezate de către Conf. univ. dr. Marius Pieleanu să sesizeze Comisia de Etică a SNSPA”, se mai arată în postare. 

Facultatea de Științe Politice dă asigurări că se păstrează confidențialitatea identității în cazul celor care vor depune sesizări.

„Pentru o investigație completă și corectă, invităm toate persoanele care consideră că domnul Pieleanu nu a respectat normele de etică și deontologia universitară să depună sesizări. Sesizările se transmit în scris sau online pe adresa Comisiei de Etică a SNSPA:  comisiadeetica@snspa.ro și se înregistrează la registratura SNSPA. Autoarei / autorului sesizării i se păstrează confidenţialitatea identităţii”, conform universității. 

Președintele Comisiei de Etică de la SNSPA, despre cazul Marius Pieleanu: „Comisia are mai multe documente în lucru”

Contactat luni de HotNews.ro, președintele Comisiei de Etică a SNSPA, Ion Stavre, a spus că forul pe care îl conduce are mai multe „documente în lucru”, dar că „nu pot să vă spun nimic, pentru că asta este regula, așa că, cu toată simpatia și respectul, ăsta e răspunsul”. 

Întrebat dacă Comisia de Etică a SNSPA s-a autosesizat în cazul profesorului Marius Pieleanu, Stavre a dat același răspuns: „Sunt mai multe documente în lucru”. 

Tot luni, HotNews.ro l-a întrebat pe rectorul SNSPA, Remus Pricopie, dacă Comisia de Etică s-a autosesizat în cazul lui Pieleanu și când ar putea fi luată o decizie în cazul acestuia. Până la ora publicării acestui articol, Remus Pricopie nu a oferit niciun răspuns. 

Marius Pieleanu a depus cerere de întrerupere a contractului cu SNSPA, în urma acuzațiilor de hărțuire sexuală 

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a confirmat, la începutul lunii august, pentru cititorii HotNews.ro, că profesorul și sociologul Marius Pieleanu a depus cerere de întrerupere a contractului cu universitatea, după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală. Decizia a venit în contextul în care site-ul de investigații Snoop.ro a publicat o investigație despre abuzurile sexuale ale unui alt profesor de la SNSPA, Alfred Bulai.

Marius Pieleanu a spus, într-o declarație pentru HotNews.ro că întrerupe contractul cu SNSPA după ce a fost acuzat de către mai multe foste studente de hărțuire sexuală. Profesorul, prodecan al FSP la SNSPA și conferențiar universitar doctor, a spus că face acest lucru „până la lămurirea situației” și s-a declarat „oripilat” de acuzațiile la adresa sa.

Acuzațiile la adresa profesorului și sociologului Marius Pieleanu

Site-urile Rise Project și Investigatoria.ro au publicat mărturiile mai multor femei, foste studente cărora Marius Pieleanu le-a fost profesor la SNSPA, despre care susțin că a avut un comportament abuziv.

Alice Iancu, lector universitar doctor, care a absolvit studiile de licență (științe politice/sociologie), masterat (științe politice) și doctorat (științe politice) la SNSPA, în perioada 2000-2010, a vorbit pentru Rise Project despre „comportamentul deviant” al profesorilor din SNSPA Alfred Bulai, Ștefan Stănciugelu și Marius Pieleanu și spune că a trimis și un mail la Parchet despre acești trei profesori de la SNSPA.

Ea susține că de Marius Pieleanu i-a fost „cel mai frică”. 

Cine este Marius Pieleanu

Marius Pieleanu (59 de ani) este membru al Asociației Sociologilor din România din 1990, prodecan al FSP la SNSPA și conferențiar universitar doctor.

El deține compania de sondare AVANGARDE și este un invitat constant la diverse televiziuni, pentru a analiza subiecte politice și sociale.

INTERVIURILE HotNews.ro