Sari direct la conținut

Cine face parte din Comisia de Etică în cazul lui Alfred Bulai, dat afară de la SNSPA

Cine face parte din Comisia de Etică în cazul lui Alfred Bulai, dat afară de la SNSPA
Colaj Hotnews. Surse foto: Shutterstock și SNSPA

Comisia de Etică a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) care s-a pronunțat în cazul profesorului Alfred Bulai, acuzat de abuzuri sexuale, este formată din 11 membri – șase profesori și cinci studenți. Amintim că rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a anunțat marți că i-a desfăcut contractul lui Alfred Bulai, decizia fiind luată la opt zile de la investigația Snoop.

Componența Comisiei de etică a SNSPA care a analizat cazul Bulai

Lista celor care fac parte din Comisia de Etică a SNSPA, conform universității:

  1. Conf. univ. dr. Stavre Ion, președinte – Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice

Ion Stavre predă din anul 1995 și este președintele Comisiei de Etică a SNSPA din 2013. El este, din 2004, și producător la TVR, în cadrul emisiunii „Parlamentul României”.

„Activitatea didactică și de cercetare este concentrată pe influențele tehnologiei digitale asupra producției și difuzării producțiilor de televiziune”, se arată pe site-ul Facultății de Comunicare și Relații Publice de la SNSPA. 

  1. Conf. univ. dr. Abraham Florin, membru Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice

Florin Abraham este conferențiar universitar în științe politice și cercetător științific II la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului. În perioada 2012-2018 a fost membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). 

  1. Conf. univ. dr. Jaliu Dragoș, membru Facultatea de Administraţie Publică

Dragoș Jaliu și-a început cariera didactică ca preparator universitar, în anul 2000. El a predat în trecut și la Universitatea Babeș- Bolyai, Cluj-Napoca, între 2011 și 2017. Din noiembrie 2001 până în octombrie 2002 a fost consilier de cabinet la unul dintre secretarii de stat din Ministerul Justiției, conform CV-ului său. 

  1. Conf. univ. dr. Gheorghiu Anda, membru Facultatea de Management

Anda Gheorghiu are „o vastă experiență practică și didactică în domenii economice, precum: audit intern, managementul riscului, fiscalitate, strategii de intrare pe piață, contabilitate, evaluare, management financiar, economie mondială, etică, relații economice internaționale”, după cum se arată pe contul său de LinkedIn

  1. Lect. univ. dr. Stroe Monica, membru Facultatea de Ştiinţe Politice

Monica Stroe este doctor în sociologie din anul 2012 și predă Antropologia alimentației, Sociologia consumului și Seminar de cercetare, conform site-ului Facultății de Științe Politice a SNSPA. 

  1. Lect. univ. dr. Colibășanu Antonia, membru Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană

Antonia Colibănașu predă Diplomație economică internațională; Geopolitică și geoeconomie. Modele de guvernare și Economie regională. Ea este doctor în afaceri și economie internațională.

  1. Chiriac George Valentin, membru, student Facultatea de Administraţie Publică
  2. Zaharia Andrada Cristina, membru, student Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice
  3. Rădulescu Nicolae Alexandru, membru, student Facultatea de Ştiinţe Politice
  4. Mîinea Florentina Ana Maria, membru, student Facultatea de Management
  5. Moise Alin, membru, student Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană

Rectorul SNSPA, Marius Pricopie, a anunțat marți că a decis să semneze dispoziția prin care i-a fost desfăcut contractul de muncă lui Alfred Bulai după hotârârea Comisiei de Etică. 

„Am primit astăzi hotărârea Comisiei de Etică a SNSPA privind reclamațiile de hărțuire sexuală, aduse profesorului Alfred Bulai. Am informat decanul Facultății de Științe Politice, conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, Președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, și Consiliul de Administrație că, în calitate de Rector SNSPA și în conformitate cu Art. 172 din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, pun în aplicare această hotărâre, cu efect imediat. Prin urmare, am semnat dispoziția de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, începând de azi, 6 august 2024”, a anunțat Pricopie printr-un comunicat de presă. 

Până la ora redactării acestui articol, decizia Comisiei de Etică a SNSPA nu a fost publicată pe site-ul universității, deși într-un comunicat de luni SNSPA anunța că aceasta „va fi publicată pe website-ul oficial al universității, snspa.ro”. 

Conform Codului de etică și deontologie universitară al SNSPA, „Componenţa membrilor comisiei de etică este de maximum 75% cadre didactice şi de cercetare şi de minimum 25% studenţi”.

„Componența Comisiei de etică universitară a SNSPA este propusă de Consiliul de administraţie, avizată de Senatul SNSPA şi aprobată prin decizia rectorului SNSPA. Reprezentanţii studenţilor în comisia de etică a SNSPA sunt aleşi de către studenţii care fac parte din senatul SNSPA”, se mai arată în regulament.

„Orice persoană poate sesiza Comisia de Etică”

Orice persoană poate sesiza comisia de etică a SNSPA cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere de la etica și deontologia universitară. Sesizarea se face în scris sau online pe adresa Comisiei de etică a SNSPA, comisiadeetica@snspa.ro și se înregistrează la registratura SNSPA, se arată pe site-ul universității. 

Totodată, SNSPA face trimitere și la Codul de Etică și la Carta universității

Comisia de Etică, așteptată să se pronunțe și în cazul lui Marius Pieleanu 

Luni, SNSPA anunța că au fost înregistrate 10 sesizări la Comisia de Etică în cazul profesorului Alfred Bulai, dar și alte două scrisori, în legătură cu acuzațiile de hărțuire sexuală care i se aduc unui alt profesor din universitate, Marius Pieleanu. 

„Mai există două scrisori adresate de cadre didactice de la Facultatea de Știinţe Politice, respectiv membri ai Consiliului Studențesc SNSPA, conducerii SNSPA, care cer Comisiei de Etică să se autosesizeze în legătură cu profesorul Marius Pieleanu, în baza informațiilor apărute în spaţiul public. Rectorul SNSPA a trimis, spre analiză, cele două scrisori Comisiei de Etică”, se arată într-un comunicat al SNSPA de luni.

Jurnaliștii de la Snoop.ro au publicat săptămâna trecută o investigație în care mai multe studente ale lui Alfred Bulai îl acuză pe profesor de abuzuri sexuale. 

Potrivit afirmațiilor lui Bulai către studentele sale, fetele trebuie să fie „sexicioase”, să aibă curaj „să-și expună corpul”. Și în momente cheie, când Bulai era singur cu studentele, în taberele de vară, le provoca: „Dacă îți zic să te dezbraci, te dezbraci?”, se aude profesorul pe o înregistrare ajunsă în posesia Snoop. „Dezbracă-te să-mi arăți că ai mai multă încredere în tine”.

INTERVIURILE HotNews.ro