Sari direct la conținut

Falimentul Qimonda, sau relatia stat-concerne ajunsa la un nou apogeu

HotNews.ro

Vineri, concernul tehnologic Qimonda a declarat insolventa la Tribunalul din München. Firma-fiica a Infineon -companie germana din IT, unul dintre cei mai mari producatori de semiconductoare si fosta subsidiara a Siemens- produce mai multe chip-uri decat se cumpara, iar preturile de vanzare sunt sub cele de productie. Piata de profil e suprasaturata. Firme similare din Asia sufera de aceeasi maladie, sunt insa reanimate prin subventii de stat. Statul german nu a intervenit cu injectii de capital in acest caz, considerand planul de salvare propus, ca neconvingator. Producatorul de chip-uri electronice are 12.200 de angajati in lume, 4.600 in Germania. Mii de locuri de munca sunt amenintate.

Datorii fara garantii

Conducerea Qimonda reproseaza statului ca nu a emis un certificat de garantie bancara de 200 de milioane de euro. Restul de 100 de milioane si le-ar fi procurat firma din alte surse, dupa cum a declarat un top-manager al firmei, ziarului Welt am Sonntag. Aceste prime 300 de milioane ar fi dat timp de respiro, pentru ca „pana la sfarsitul lui februarie sa se alcatuie un al doilea pachet de salvare, de 325.000.000 de euro” a mai declarat managerul pentru publicatia sus-numita, adaugand ca, astfel, insolventa ar fi fost impiedicata. Dupa informatiile publicatiei Spiegel, la adunarea actionarilor firmei din 12 februarie, s-ar fi propus majorarea de capital cu 450 de milioane de euro.

Qimonda are centre de productie in Germania, la München si Dresda. Ministrul economiei landului Saxonia, Thomas Jurk, a contracarat afirmatiile conducerii firmei. Jurk a explicat pentru Spiegel ca „producatorul de semiconductori n-a fost in stare sa prezinte un plan de finantare convingator.” Planul de salvare initial prevedea, conform aceleiasi publicatii, „ ca Saxonia sa participe cu un credit de 150.000.000 de euro, Portugalia –unde Qimonda are o sucursala- cu 100.000.000, iar concernul-mama Infineon cu 75.000.000 de euro. Suplimentar, statul german si Landul Saxonia ar mai fi trebuit sa emita scrisori de garantie bancara in valoare de 280.000.000 de euro”.

Lantul slabiciunilor

Ceea ce nu s-a intamplat, iar acum singurul producator european de chip-uri sta la mana cea norocoasa –sau nu- a administratorului de insolventa Michael Jaffé, care incearca sa salveze ce mai e de salvat. Nu insa si locurile de munca, in totalitate. Marti, cei 3.000 de angajati la Qimonda din Dresda vor fi informati oficial despre falimentul firmei, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al lui Jaffé sambata, pentru Sächsische Zeitung .

Ca orice producator industrial, producatorul de chip-uri mai trage dupa el si alte firme, prin insolventa sa. Dintre cei cca. 50.000 de angajati din landul Saxonia, se considera ca tot al 5-lea este dependent de functionarea Qimonda, ca furnizor sau distribuitor. „O lovitura puternica pentru regiune“ considera presedintele Institutului pentru Cercetare economica din Halle, Ulrich Blum, in Berliner Zeitung de sambata.

Insolventa firmei-fiice loveste sub centura si concernul Infineon Technologies, un mare producator de semiconductoare, listat la bursa de la Frankfurt. Capitalul propriu al concernului, dupa date ale publicatiei Spiegel, s-ar fi injumatatit anul trecut, scazand la 2 miliarde de euro. Aceeasi publicatie mentioneaza ca Infineon trebuie sa restituie, pana in anul 2010, credite in valoare de 900 de milioane de euro si sa prelungeasca alte credite, care se ridica la 300 de milioane de euro.

Stirea despre insolventa firmei-fiice Qimonda a facut ca notatia Infineon sa scada la bursa DAX de vineri cu 5 procente, ajungand la un minim de 0,68 euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro