Sari direct la conținut

Fără tatuaje și piercinguri la Vatican. Pe cine vizează noua interdicție

HotNews.ro
Vaticanul a interzis lucrătorilor de la Bazilica Sfântul Petru să-și afișeze la vedere tatuajele sau piercingurile corporale, pentru a menține „decorul”, scrie luni Reuters.
Fără tatuaje și piercinguri la Vatican. Pe cine vizează noua interdicție
Papa Francisc oficiază Sfânta Liturghie pentru Sărbătorirea Sfinților Petru și Pavel la Bazilica Sfântul Petru, Vatican, pe 29 iunie 2024. Sursa foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Noul regulament, publicat la sfârșitul săptămânii, se aplică celor aproximativ 170 de angajați laici de la Fabbrica di San Pietro, departamentul responsabil de lucrările desfășurate la bazilică.

Părintele Enzo Fortunato, șeful departamentului de comunicare al bazilicii, a precizat luni pentru Reuters că noul regulament codifică norme care „au fost în vigoare în trecut într-o formă diferită”.

Cu toate acestea, el a negat informațiile apărute în presa italiană potrivit cărora și laicilor care sunt implicați în relații neoficializate prin căsătorie le-ar fi fost interzis să lucreze la Fabbrica di San Pietro, calificând relatările drept „bârfe”.

Regulamentul prevede că angații trebuie să aibă „un comportament religios și moral exemplar, inclusiv în viața privată și de familie, în conformitate cu doctrina Bisericii”.

Potrivit moralei Bisericii Catolice, sexul între persoanele necăsătorite reprezintă un păcat și chiar și cuplurile logodite ar trebui să respecte castitatea.

Actualul Suveran Pontif, Francisc, i-a înfuriat pe unii clerici conservatori spunând în repetate rânduri că Biserica Catolică ar trebui să se concentreze mai degrabă pe milă și iertare decât pe aplicarea strictă a regulilor sale.

La începutul acestui an, Vaticanul a anunțat că baldachinul înalt de deasupra altarului principal al Bazilicii San Pietro, proiectat de Gian Lorenzo Bernini în urmă cu 400 de ani, va fi supus unei restaurări majore. Ambițiosul proiect de restaurare și conservare, care se așteaptă să fie finalizat chiar înainte de începerea anului jubiliar al Bisericii Catolice, în decembrie, va necesita montarea de schele în jurul baldachinului altarului principal al Bazilicii, ce va sta acolo luni în șir. Cardinalul Mauro Gambetti, arhipreotul Bazilicii San Pietro, a dat asigurări că celebrările papale vor putea avea loc în continuare în Bazilică în mijlocul lucrărilor de restaurare, potrivit catholica.ro.

Săptămâna trecută, Papa Francisc a ordonat înființarea unui parc agrovoltaic în apropiere de Roma, menit să asigure întregul necesar de energie electrică al Statului Cetăţii Vaticanului, care şi-a afirmat dorinţa de a atinge obiectivul de zero emisii de carbon. Sistemul agrovoltaic constă în producerea de energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice instalate pe terenurile agricole.

INTERVIURILE HotNews.ro