Sari direct la conținut

Papa Francisc a dat ordin: Întregul Vatican va fi alimentat doar cu energie „verde”

HotNews.ro
Papa Francisc a ordonat Vaticanului să instaleze o centrală solară care va furniza energie electrică întregului oraș-stat, în contextul în care Suvernanul Potif și-a propus să contribuie la combaterea schimbărilor climatice, relatează France Presse.
Papa Francisc a dat ordin: Întregul Vatican va fi alimentat doar cu energie „verde”
2.400 de panouri solare, montate pe acoperișul de 5.000 de metri pătrați al auditoriului Paul al VI-lea, de lângă Bazilica Sfântul Petru. Vatican, 2008. Sursa foro: Eric Vandeville / akg-images / Profimedia

Francisc, un susținător îndelungat al protecției mediului, a emis o scrisoare oficială publicată miercuri prin care solicită înființarea unei centrale „agrivoltaice” în Santa Maria di Galeria, o zonă extrateritorială a Vaticanului situată la nord de Roma.

Proiectele „agrivoltaice” combină producția de energie solară și agricultura, panourile fiind instalate de obicei deasupra câmpurilor de culturi sau a pășunilor. Acest concept implică montarea panourilor solare la o înălțime mai mare decât cultura existentă pe sol, lăsând solul de sub panouri disponibil pentru producția agricolă.

„Trebuie să facem tranziția către un model de dezvoltare durabilă care să reducă în atmosferă emisiile de gaze cu efect de seră, pentru a atinge obiectivul neutralității climatice”, a scris Papa în scrisoarea datată 21 iunie.

El a afirmat că centrala va produce suficientă energie pentru a alimenta nu numai centrul de transmisie al Radio Vatican, aflat deja pe amplasament, ci și pentru a asigura „susținerea energetică completă a Statului Cetății Vaticanului”.

Scrisoarea nu precizează când va fi instalată sau când va deveni operațională centrala.

Francisc a adăugat că intenționează „să contribuie la eforturile tuturor statelor de a oferi, în conformitate cu responsabilitățile și capacitățile lor proprii, un răspuns adecvat la provocările pe care schimbările climatice le reprezintă pentru umanitate și pentru casa noastră comună”.

În 2022, Vaticanul a aderat la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice și la acordurile climatice de la Paris, care, în 2015, au stabilit obiectivul de a limita creșterea temperaturii mondiale cu mai puțin de 1,5 grade Celsius față de nivelurile erei preindustriale.

Papa Benedict al XVI-lea a dat startul inițiativelor ecologice ale Vaticanului în 2008, prin instalarea de panouri solare în sala de audiențe.

Dar Francisc, în vârstă de 87 de ani, a fost cel care a criticat schimbările climatice provocate de om și faptul că cei mai marginalizați oameni din lume plătesc cel mai mare preț pentru încălzirea globală.

Anul trecut, Vaticanul a emis prima sa contribuție determinată la nivel național (NDC) – eforturi de reducere a emisiilor în temeiul acordurilor de la Paris – în care s-a angajat să reducă, până în 2030, emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% sub nivelul din 2011.

Papa Francisc a elaborat, de asemenea, un plan „Conversia ecologică 2030” pentru proiecte și tehnologii neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, inclusiv trecerea la vehicule electrice, deși contribuția orașului-stat la emisiile globale este momentan neglijabilă.

INTERVIURILE HotNews.ro