Sari direct la conținut

Farmaciștii protestează miercuri în fața Guvernului. Care sunt revendicările lor

HotNews.ro
La farmacie, Foto: Georgerudy | Dreamstime.com
La farmacie, Foto: Georgerudy | Dreamstime.com

​Grupul de iniţiativă al farmaciştilor din România şi Sindicatul Naţional al Farmaciştilor din România anunţă că farmacişti din toată ţara vor protesta miercuri, între orele 11.00 și 13.00, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului. Farmaciştii reclamă că în ultimii ani „nu a fost luată nicio măsură de sprijinirea acestui sector, deşi este unul hiper-reglementat” şi că „farmacistul este o profesie de care autorităţile îşi aduc aminte doar atunci când sunt la ananghie, acesta fiind uitat însă din discuţiile care vizează strategii de sănătate sau programe de prevenţie”.

Ei solicită, printre altele, decontarea la termen de către CNAS a medicamentelor eliberate de farmacii, implicarea farmacistului în monitorizarea pacienţilor cu boli cronice şi „plata serviciilor farmaceutice pentru a putea susţine cheltuielile de funcţionare, inclusiv pentru remunerarea personalului farmaceutic la un nivel corespunzător pregătirii”.

„Acţiunea manifest doreşte să atragă atenţia asupra sistemului farmaceutic, care a fost uitat de guvernanţi în ultimii 20 de ani şi desconsiderat treptat de comunităţi din cauza inacţiunii din partea celor cu putere de decizie”, transmit organizatorii protestului, potrivit News.ro.

Grupul de iniţiativă care susţine protestul farmaciştilor reclamă modul în care acest domeniu este tratat de către autorităţi, arătând că, în timp ce în statele europene, farmacistul deţine „un rol cheie în sistemul de sănătate şi a primit atribuţii care să valorifice pregătirea sa”, fiind „cel mai accesibil profesionist din sănătate”, în România „deciziile care au fost luate de-a lungul timpului privind sfera farmaceutică nu au avut în prim-plan farmacistul şi nici rolul acestuia în sănătatea pacienţilor”.

„Pare că farmacistul este o profesie de care autorităţile îşi aduc aminte doar atunci când sunt la ananghie, acesta fiind uitat însă din discuţiile care vizează strategii de sănătate sau programe de prevenţie. Domeniul farmaceutic este perceput ca un domeniu prosper, puternic economic, însă lucrurile nu stau deloc aşa în practică. În ultimii ani, nu a fost luată nicio măsură de sprijinirea acestui sector, deşi este unul hiper-reglementat. Cotele de adaos pentru medicamente nu au mai fost modificate din 2009, medicamentele eliberate compensat sau gratuit pacienţilor întârzie să fie decontate de către casele de asigurări de sănătate, măsurile fiscale decise pun şi mai multă presiune economică asupra farmaciilor, iar farmacistul nu beneficiază de remunerarea adecvată pregătirii sale”, se arată în documentul citat.

Farmaciştii susţin că, în contextul penuriei de medicamente din ultimii ani, „farmacistul s-a transformat treptat într-un personal administrativ, care ia la rând fiecare distribuitor, fiecare producător, în căutarea tratamentului pentru pacienţii săi” atrăgând atenţia asupra faptului că „paşii pentru aprovizionarea cu un medicament care lipseşte sunt extraordinar de stufoşi, de la plasarea unei comenzi justificate, la anunţarea autorităţilor despre lipsa produsului, care în final de fapt nu iau nicio măsură pentru ca medicamentul să fie disponibil”.

Participanţii la protestul de miercuri au făcut publice unele dintre revendicările lor. Acestea se referă la asigurarea medicaţiei pentru pacienţi care este posibilă doar prin decontarea de către CNAS, la termen, a medicamentelor eliberate de farmacii, la profesia de farmacist care este una liberală şi „trebuie recunoscută ca atare de către autorităţi”, farmaciştii arătând, în acest context, că „actul medical nu se încheie fără farmacist”.

Protestatarii solicită, de asemenea, „transformarea farmaciei din societate comercială în unitate prestatoare de servicii farmaceutice”, „reconsiderarea normativelor de personal pentru specialităţile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul public – farmacist clinician pe secţiile spitalului; – farmacistul specializat în analize medico-farmaceutice în laboratorul de analize medicale; – farmacistul de farmacie generală în farmacia spitalului.

Alte revendicări se referă la „implicarea farmacistului în monitorizarea pacientului cronic prin implementarea serviciilor farmaceutice avansate, specifice profesiei, în mod standardizat şi unitar la nivel naţional”, la remunerarea şi decontarea serviciilor farmaceutice furnizate de farmacişti în farmaciile comunitare şi în cele de spital şi la plata serviciilor farmaceutice pentru a putea susţine cheltuielile de funcţionare, inclusiv pentru remunerarea personalului farmaceutic la un nivel corespunzător pregătirii. Farmaciştii solicită autorităţilor şi măsuri prin care să fie susţinută prezenţa farmacistului în mediul rural, „astfel încât să se asigure asistenţa cu medicamente umane şi veterinare, sub supravegherea farmacistului ca profesionist în domeniul medicamentului” şi propun modificarea cadrului legislativ care vizează medicamentele care lipsesc de pe piaţa din România şi „identificarea şi aplicarea unor măsuri utile şi imediate” pentru această problemă.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
evoque • 2014-06-17 16:14:08
si sa se ocupe de clientii bancii. Am plati externe de incasat si ING-ul se ascunde dupa roboti telefonici, nu raspund la reclamatii si mint de ingheata apele, insa au opinie politica. Ineptii ING: "- de platile externe se ocupa o singura persoana din ING..."
14 2
CristianG • 2014-06-17 16:23:49
Cat mai e un post pe Hotnews?
0 3
evoque • 2014-06-17 17:21:12
pe cei care "lucreaza" pentru ei. ai gresit persoana. UE.
6 1
Tovarasul_Mos_Craciun • 2014-06-17 18:21:11
numai asemenea banci se ascund dupa roboti telefonici cand ai plati externe de incasat.
3 1
cinic • 2014-06-17 19:19:10
piata [nu ING] percepe un risc de politizare a BNR. Si se vede in cotatia leului. Asa ca zbiara pana vrei!
0 5
evoque • 2014-06-17 23:08:04
trebuie separate, cat timp sunt mana in mana distrug totul, cand unii ca tine ar intelege asta ar fi loc de putin mai bine. Pana atunci "zbiara" unde vrei dar nu uita momentele in care laudati prestatia lui isa.
2 0
gica43 • 2014-06-17 16:26:08
Dupa parerea mea de,recunosc,nespecialist,politica BCR mi se pare cam dubioasa de circa un an.Pacat ca,dupa atata amar de ani,domnului Isarescu pare a i se fi ...incovoiat coloana !
0 8
Dr.Mythnick • 2014-06-17 16:49:11
sa se pesedizeze toata tara asta? atat de plina de prosti sa fie? oare??? . . . eram ironic postacilor.
0 6
andreesanu • 2014-06-17 16:49:52
Cozile de topor sunt gindite si facute sa ajute pe cel ce vrea alceva !!! De 25 de ani sunt impinse in fata tot cozi de topor !!!,cozi de topor :presedinti;cozi de topor politicieni fara valoare,cozi de topor ministri ,cozi de topor in administratii ,iar cozile se schimba dupa cum bate vintul !!!,or de cine-i la butoane !!!. Romani si Romania ,frumoasa padure pe ce cozi de topor ai nimerit !!!
0 4
Plagarus • 2014-06-17 16:50:25
Rezervele valutare la BNR au scazut la 30,7 miliarde euro '' Electorata lui Ponta" a starnit ample discutii in mediul bancar, pornind de la problema etica (legata de cat de moral e ca cei care isi achita la zi ratele cu mari eforturi sa ii sustina prin creditul fiscal oferit de Stat pe rau-platnici) ! Romania are nevoie sa stimuleze cresterea economica pana la rate de 5-6% pentru a ajunge la nivelul de trai existent la nivel european, astfel ca trebuie sa continue reformele structurale si sa mentina cadrul macroeconomic prudent, considera Laura Tuck, vicepresedintele BM pentru Europa si Asia Centrala. Boardul BM a discutat degeaba luna asta, mai noua strategie de parteneriat intre institutia financiara de la Washington si Romania, o strategie pe patru ani (2014-2017) care presupune acordarea unei linii de credit de 1 mld. de euro pentru proiectele de dezvoltare din Romania axate in principal pe trei domenii: sanatate, educatie si incluziune sociala. Rezultat = ZERO ! Redresarea economiei romanesti a fost lenta in ultimii ani. In plus, reformele structurale sunt intarziate. "Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa imbunatatim managementul sectorului public. Trebuie imbunatatite atat calitatea cheltuielilor publice, cat si absorbtia fondurilor europene. O alta directie ar fi imbunatatirea mediului de afaceri astfel incat sa fie mai usor pentru o companie sa inceapa un business si sa-l inchida. Totodata, trebuie imbunatatita functionarea pietei proprietatii, reforma in domeniul intabularii si cadastrului, precum si functionarea pietei financiare si a pietei energiei. In plus, este nevoie de investitii in educatie pentru a imbunatati calitatea fortei de munca, productivitatea." (Laura Tuck ) Pentru 2014 majoritatea analistilor anticipeaza incetinirea avansului PIB in jurul a 2,3%, dupa saltul de 3,5% inregistrat de PIB anul trecut. Economia ar urma sa fie sustinuta in continuare de cererea externa, dar si de o revenire treptata a cererii interne.
0 6
Archaeocyathus • 2014-06-17 17:02:59
BNR e de ceva timp sub ciubota pesede si e jucaria preferata a copilului /// VV Ponta.
0 4
vitan.sandu • 2014-06-17 18:02:06
Destepte provebe mai au romanii! Cel ce se potriveste aici: "Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia".
4 0
gmb72 • 2014-06-17 18:32:01
Cu un guvernator intangibil de mai bine de 20 de ani, cu o sustinere din afara tarii asadar atat de puternica, ce naiv crede in independenta BNR ? Vicepresedinti numiti politic, nu sunt decat niste recompensati din bugetul statului. Politica BNR e facuta de sustinatorii (externi) ai lui Isarescu, si executata de acestia.
4 0
Miky60 • 2014-06-18 10:34:19
ING-ul a dat un credit RDS-ului credit de 800 de milioane in 2 saptamani. Atunci nu era politizare? Se stie ce legaturi sunt intre Zoltan Teszari, UDMR si diverse guverne...
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro