Sari direct la conținut

Febra musculara – Teorie si practica

MedLive.ro
Sprint , Foto: Reuters
Sprint , Foto: Reuters

“Abia m-am ridicat din pat azi-dimineata…”, “Nu pot sa-mi ridic bratele…”, “Ieri n-am fost in stare sa umblu”, “Ma doare tot spatele…” Fiecare dintre noi a spus asa ceva macar o data in viata, dupa un efort fizic solicitant, fie ca a fost vorba de o excursie la munte, sedinta la sala de gimnastica sau un meci de fotbal cu prietenii. Febra musculara, caci despre ea este vorba, ne poate da mari batai de cap. De ce apare si cum facem ca ea sa dispara mai rapid, afla in materialul urmator.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

Febra musculara descrie un fenomen de durere musculara resimtita la 24-72 de ore dupa efort, mai ales in cazul practicarii unui nou program de exercitii, dupa o schimbare a sportului practicat sau dupa o crestere a duratei si intensitatii antrenamentelor. Este un raspuns normal la un efort neobisnuit si parte a procesului de adaptare ce duce la o mai mare rezistenta si forta pe masura ce muschii se refac si revin la conformatia normala.

In corpul nostru exista trei tipuri de muschi: muschiul cardiac, muschii netezi (de la nivelul vaselor de sange) si muschii scheletici sau striati, atasati oaselor. Febra musculara afecteaza doar muschii scheletici si apare dupa ce exercitiul fizic s-a terminat. Acest lucru o diferentiaza de durerea acuta din entorse de exemplu, care apare brusc in timpul desfasurarii activitatii, putand fi insotita de tumefiere sau echimoze (vanatai).

Cauza febrei musculare este ruptura microscopica de la nivelul fibrelor musculare. Gradul durerii este influentat de durata si intensitatea exercitiilor, dar si de tipul acestora. Exista mai multe teorii acceptate in prezent.

Un material realizat de Dr. Alin Popescu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro