Sari direct la conținut

Festivalul National de Teatru Independent: 56 de spectacole, in aceasta saptamana, in Capitala

HotNews.ro

Festivalul Naţional de Teatru Independent (FNTi) aduce în faţa spectatorilor bucureşteni, pe parcursul întregii săptămâni, până duminică, 56 de spectacole, workshop-uri şi prezentări de cărţi de teatru, informeaza Agerpres.

Festivalul – care a început cu un preview, în weekend, în care au fost prezentate două spectacole la Godot Cafe – „Cântec de leagăn”, regia Carmen Lidia, şi „Orice pentru tine, Trilogie Americană 1”, regia Doina Antohi – s-a deschis luni, la Teatrul Unteatru, cu spectacolul „Dreaming Romania”, regia Mihai Pintilei şi Radu Horghidan, producţie a Teatrului Fix din Iaşi, piesă câştigătoare a marelui premiu la prima ediţie a evenimentului.

„În festival s-au înscris peste 100 de spectacole. Au fost selectate 56 de spectacole din toată ţara, inclusiv de la Chişinău, care se joacă în zece spaţii independente din Capitală, plus Sala Media a Teatrului Naţional ‘I.L. Caragiale’, care a fost închiriată pentru un spectacol care avea necesităţi tehnice mari mari – ‘Advertego’, produs de Varoterem Projekt din Cluj-Napoca”, a declarat actriţa Simona Cuciurianu, unul dintre organizatorii festivalului.

Ea a precizat că ediţia din acest an a FNTi nu va fi una care să insiste „pe ideea de competiţie, ci pe cea de întâlnire”.

„Ne-am dorit să ne adunăm, să vedem cu ce probleme ne confruntăm, ce dorinţe are fiecare, să facem un schimb de experienţă şi să plecăm toţi mai bogaţi, financiar cu siguranţă nu, dar mai bogaţi profesional”, a mai spus actriţa.

În cea de-a doua zi de FNTi, vor putea fi văzute spectacolele „Derapaje”, regia Iris Spiridon, producţie Radu Iacoban (Godot Sub Scenă – 19,00), „Cântecul lebedei”, regia Emil Gaju, producţie Teatrul Studio „Geneza Art” din Chişinău (Godot Cafe-Teatru – 19,00), „Ce am ales să uit”, regie Raul Codea, producţie Teatrul Fix din Iaşi (Teatrul Mignon – 19,30), „Kampf”, regizor-coregraf Feher Ferenc, producţie Studio M din Sfântu Gheorghe (Teatrul de pe Lipscani -20,00), „Voyeur”, regia Claudiu Istodor, producţie Teatrul de Artă Bucureşti (Teatrul de Artă Bucureşti – 20,15), „Un tramvai numit dorinţă”, regie Andrei şi Andreea Grosu, producţie Unteatru din Bucureşti (Unteatru – 20,30), şi „Un tip descurcăreţ”, regie Flaviu Suhastru, producţie Compania Teatrală BIS din Sibiu (Godot Sub Scenă – 20,30).

Spectacolele din FNTi vor putea fi urmărite la Teatrul Luni de la Green Hours, UnTeatru, Teatrul de Artă Bucureşti, Teatrul Arca, În Culise Teatru Pub, Teatrul de pe Lipscani, Teatrul de Sufragerie, Teatrul Mignon, Teatrul Coquette şi Sala Media a Teatrului Naţional.

Prin crearea unei infrastructuri ce anual va reuni creatori şi consumatori care frecventează zona independentă de teatru, FNTi îşi propune să impulsioneze şi să sprijine producţia de spectacole noi, respectiv să apropie publicul larg de acestea. Dincolo de afirmarea unui altfel de festival de teatru, FNTi îşi doreşte organizarea şi consolidarea unei comunităţi teatrale active la nivel naţional, precum şi facilitarea de întâlniri şi schimburi între acest sector creativ şi zona de business – potenţiali susţinători şi distribuitori de producţii de teatru independent, se arată pe site-ul evenimentului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro