Sari direct la conținut

Filipine: Președintele Duterte provoacă medicii să încerce o revoluție: „Dați-i drumul, încercați-o. O să distrugem totul”

HotNews.ro
Rodrigo Duterte, Foto: Profimedia Images
Rodrigo Duterte, Foto: Profimedia Images

Președintele filipinez Rodrigo Duterte i-a provocat pe medicii din țară să încerce o „revoluție” ordonând în același timp reinstaurarea unei carantine parțiale în capitala Manila, relatează Newsweek.

Mutarea a venit după o creștere a infecțiilor cu coronavirusul, Filipine înregistrând duminică 5.032 de noi cazuri de COVID-19, un record de la izbucnirea pandemiei în țara insulară, a doua cea mai afectată din sud-estul Asiei după Indonezia.

Creșterea abruptă a numărului de infecții a determinat peste 80 de organizații care reprezintă 80.000 de doctori și un milion de asistente medicale să ceară înăsprirea restricțiilor, personalul medical avertizând că țara eșuează în tentativa de a controla pandemia și riscă scăparea de sub control a crizei.

Luni, Duterte a anunțat că autoritățile vor angaja 10.000 de medici și personal medical pentru a întări eforturile de combatere a coronavirusului dar controversatul președinte i-a atacat pe doctorii și asistentele care au cerut mai multe măsuri, provocându-i să încerce o lovitură împotriva guvernului său.

„Chiar nu mă cunoașteți. Vreți o revoluție? Atunci spuneți-o. Dați-i drumul, încercați-o. O să distrugem totul”, a declarat acesta în timpul unui discurs televizat. „O să îi ucidem pe toți cei care sunt infectați cu COVID”, a adăugat acesta.

„Asta vă doriți? Putem oricând să ne încheiem existența în modul acesta”, a mai afirmat Duterte.

Doctorii și asistentele care au cerut înăsprirea restricțiilor nu au cerut o schimbare a guvernului sau președintelui, nefiind clar de ce președintele filipinez i-a acuzat de dorirea unei „revoluții”.

Duterte, un populist ce a fost primar al orașului Davao înainte de a deveni președinte, a devenit notoriu la nivel internațional la începutul mandatului său pentru brutalitatea războiului împotriva drogurilor pe care l-a declanșat în Filipine, criticii acestuia afirmând că acesta a cauzat încălcări masive ale drepturilor omului și ucideri extrajudiciare.

Potrivit autorităților cel puțin 8.000 de persoane au fost ucise ca urmare a războiului împotriva narcoticelor din momentul asumării președinției de către Duerte, dar alte estimări arată că până la 27.000 de persoane și-au pierdut viața în timpul campaniei.

Președintele în vârstă de 75 de ani, care a recunoscut că a consumat droguri și pretinde că a ucis personal suspecți în timp ce era primar al orașului Davao, este recunoscut pentru numeroasele afirmații controversate și amenințările la adresa rivalilor săi.

Luna trecută acesta a fost criticat pentru răspândirea de informații false despre coronavirus, acesta spunându-le filipinezilor că pot dezinfecta măștile de protecție cu benzină sau motorină.

Duterte a făcut comentariile înșelătoare în timp ce îndemna oamenii să poarte măști, amenințându-i cu pedepse grele dacă vor fi prinși că nu fac acest lucru.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro