Fiul lui Ion Rațiu spune că „rușii nu vor renunța și nu vor dispărea” / Îi îndeamnă pe români să se implice în apărarea democrației

Nicolae Rațiu, fiul lui Ion Rațiu, spune, într-un mesaj video, că „Nicușor Dan este un președinte demn”, care susține valori similare cu cele ale tatălui său.
Fiul lui Ion Rațiu avertizează, în mesajul său, că George Simion reprezintă în continuare un pericol, „care va îndeplini neobosit voința lui Putin de a destabiliza România”. Acesta spune că simte că aceste rezultate sunt „în amintirea tatălui său”.
„În această dimineață am vizitat mormântul tatălui meu, Ion Rațiu, în cimitirul familiei noastre din Turda, pentru a-i mulțumi în numele vostru, al tuturor, că ne-ați fost alături când am avut nevoie de el la alegeri. Nicușor Dan este un președinte demn, care susține valori similare cu cele ale lui Ion Rațiu. Îi urez mult succes. Bătălia este însă departe de a se fi încheiat. Rușii nu vor renunța și nu vor dispărea. În Simion au un campion care va îndeplini neobosit voința lui Putin pentru a destabiliza România, atât timp cât va putea și îi va permite. Națiunea trebuie să se apere împotriva acestui lucru cu orice preț. Ați fost avertizați”, transmite Nicolae Rațiu în clipul postat pe pagina Centrului pentru Democrație din Turda
Anterior alegerilor prezidențiale, într-un interviu acordat HotNews, Nicolae Rațiu spunea că are încredere în Nicușor Dan pentru că are „o viziune foarte clară pentru investiții în domenii cheie, acolo unde e nevoie, pentru a duce țara înainte, lucrând alături de aliații noștri din Europa. Este o imagine complet diferită față de viitorul izolat pe care îl propune George Simion”. Interviul complet poate fi citit aici.
„Domnul cu papion”

În tranziția pe care o făcea România post-comunistă către democrație, pe 20 mai 1990 românii aveau de ales între candidații Radu Câmpeanu, Ion Iliescu și Ion Rațiu. Erau primele alegeri libere după 45 de ani de comunism.
L-au ales atunci pe Ion Iliescu cu 85,07%, în ceea ce a rămas în istorie ,,Duminica Orbului”. Iliescu era văzut drept cel care va aduce o tranziție echilibrată către democrație, chiar dacă era moștenitor al comuniștilor. A controlat presa, iar presa a dat acces limitat celorlalți candidați. Iliescu a primit susținerea din partea oamenilor de la sate și a clasei muncitorești de la acea vreme, vreme când România era mai mult rurală decât urbană.
Radu Câmpeanu a ieșit pe locul al doilea, cu 10,64%. Era un liberal clasic care a fost închis pentru activitatea politică anticomunistă, iar când a scăpat din închisoare a fugit în Franța, unde a trăit peste 30 de ani. Avea un discurs liberal, însă Iliescu părea mai familiar românilor atunci.
Ion Rațiu a fost „domnul cu papion” pe care atunci nu l-au înțeles mulți. A devenit un simbol al democrației prin Centrul de la Turda și prin citatele lăsate în urmă, în lupta sa împotriva sistemului. Fraza „Voi lupta până la ultima picătură de sânge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine” a rămas în istoria recentă ca un apel la comunități să își apere drepturile.
A studiat Dreptul la Cluj, a fost în exil în Marea Britanie, unde a urmat Științe Politice și Economie la Cambridge.
După 40 de ani în exil în Regatul Unit, Ion Rațiu se întoarce și candidează. Oamenii îi spuneau „domnul cu papion”și era perceput prea occidental și sofisticat pentru un popor înfometat, năucit și izolat.
Alegerile din 1990 au fost o oglindă a societății românești de atunci: debusolată, temătoare, dar cu speranța că, poate, în sfârșit, lucrurile vor merge mai bine. A fost începutul unei democrații fragile, cu pași mici și multe ezitări.